
Både radiodirektør Anne-Marie Dohm og chefredaktør Peter Orry har fået kritik af Journalistens læsere i ugens løb. Illu/foto: Rasmus Meisler, Andreas Bang Kirkegaard, Joachim Ladefoged, Ulrik Pedersen, Bax Lindhardt
Det er blevet vintertid, og udhulede græskar kæmper en brav kamp for at lyse op i de stadig flere mørke timer. Her er dit resumé af ugen på Journalisten efter flere dystre historier.
Jysk Fynske Medier har været igennem en uhyggelig uge. Det var blodigt og slet ikke for børn, da Danmarks næststørste mediekoncern onsdag morgen nedlagde 54 redaktionelle stillinger.
”Medarbejderne har det simpelthen så ad helvede til, det er svært at forestille sig, hvis man ikke er i det her hus lige nu,” lød øjenvidneberetningen fra tillidsrepræsentant på JydskeVestkysten Steffen Lilmoës.
Ved fusionen i Jysk Fynske Medier 1. januar 2016, var der omkring 500 redaktionelle medarbejdere i koncernen. Nu er der nærmere 380.
Fotograferne blev – igen – hårdt ramt. Ud af 25 fotografstillinger blev 13 nedlagt ved fyringsrunden onsdag. 1. januar 2016 var der ifølge DJ 48 fotostillinger i Jysk Fynske Medier. Nu er der 12.
Massefyringen kom, fordi annonceindtægterne fra print falder med anslået 10 procent om året, og Jysk Fynske Medier skal spare 250 millioner kroner over de næste tre år.
Chefredaktør Peter Orry har forklaret til Journalisten, at en del af de nedlagte stillinger skal erstattes med indhold fra robotter – og at en del af besparelsen skal opnås ved at erstatte faste stillinger med indkøb fra freelancere.
”Vi kan få billeder billigere, også kvalitet, hos freelancere end ved at have faste fotografer ansat,” sagde Peter Orry blandt andet, og dét udløste debat.
”JV (JydskeVestkysten, red.) tilbyder dem nok freelanceaftaler til en MARKANT lavere opgave-, dags- eller timebetaling, end niveauet ellers ligger på …” skrev Jonas Ahlstrøm på Facebook.
Flere bad Journalisten se nærmere på forholdene for kommende freelancere i Jysk Fynske Medier.
”Vil du ikke lave en opfølgning, der graver lidt i, hvordan indkøb af freelancestof, især fotos lyder det til, skal udgøre en besparelse,” skrev Nina Trige Andersen bl.a. på Journalisten.
Det er ikke nogen dårlig idé. Her fra Journalisten følger vi hele tiden udviklingen i arbejdsmarkedet for løstansatte og hører meget gerne fra jer, hvis I har idéer til historier om emnet.
Premiere til ny radiokanal
Samtidig er Jysk Fynske Medier med i det konsortium, der ejer den nye Radio4, som gik i luften for første gang natten til fredag klokken 00.00 fra Rådhuspladsen i Aarhus. Journalisten ønsker tillykke med premieren!
Vi besøgte Radio4 i ”den absolutte slutspurt” frem mod sending og talte med flere af de 30 ansatte på radiokanalen og radiodirektør Anne-Marie Dohm.
Det er dog ikke kun de 30 ansatte, der skal lave indhold til Radio4. To timer hver aften vil Radio4 sende podcast fra kanalens såkaldte ”TalentLab” – podcast, hvor Radio4 stiller sin radioflade til rådighed for personer, der kan få sparring, men ikke løn, for deres radiopodcast.
”Hvis man går rundt hjemme og sysler med noget på hobby-niveau, kan man få det testet af, ligesom hvis man stiller en mikrofon til rådighed for komikere og laver Open Mic,” sagde Anne-Marie Dohm, som ikke mener, konceptet er problematisk.
Andre er uenige – meget uenige.
”Jeg kan ikke betale husleje med omtale,” sagde journalist Nalle Kirkvåg, og i vores kommentarfelt lød et ”Suk!” fra Jens Panduro.
”Ufatteligt!! Det er, som om at det at producere indhold bare er at åbne kæften og trække en kanin ud af dybet. Noget, som ingen forberedelse behøver, noget, enhver idiot kan. As if …,” skrev Nikoline Riget på Facebook.
Med goddag til Radio4 var det også farvel til Radio24syv efter otte år i æteren. Vi talte med Kurt Strand om radiokanalen, som han havde stærke holdninger til, da Radio24syv gik i luften i 2011. Og lad det være sagt med det samme: Dengang var Kurt Strand ikke imponeret.
‘Freelancer’ – hemmelig kode for arbejdsløs?
Og til mere debat om freelancere – men denne gang i en anden form, som handler mere om identitet.
I en usædvanligt ærlig artikel skrev Journalistens Maria Brus Pedersen om, hvorfor hun og andre journalister kalder sig freelancere, hvis de i virkeligheden er helt eller delvist arbejdsløse.
”Da jeg startede på denne artikel, tænkte jeg, at titlen som freelancer var en lille hvid omskrivning af sandheden, som vi alle fik det bedre af. Men når jeg kan mærke en helt fysisk frygt for at blive arbejdsløs igen, siger det også noget om, hvor voldsomt stigmatiseret det er ikke at have et job,” skrev hun.
”Tak for en god artikel, der griber ned i noget, vi alle går og tumler med – ledige, vikarer eller fastansatte – hvad er jeg uden et arbejde (ud over fattigere)?,” skrev Kim Elmose på Journalisten.
Artiklen fik flere til tasterne, blandt andet vores freelance-kollega her på redaktionen Thomas Møller Larsen.
”Freelancejournalistik har været grundpillen i mit arbejdsliv, siden jeg blev færdiguddannet i 2012. Det har været et bevidst valg. Størstedelen af tiden har jeg væltet mig i opgaver,” skrev han i sit indlæg og frabad sig fordomme om, at titlen freelancer er notorisk kode for ufrivilligt helt eller delvist arbejdsløs.
Det fik opbakning fra flere kanter.
”En lettelse at læse dit positive perspektiv på freelancerlivet, Thomas. Jeg er enig. Det er ikke nødvendigvis en nødløsning at være freelancer. Tværtimod,” skrev Rikke Winther på Twitter.
Tre korte, du også skal have med:
1. Bliver der sur skuffelse eller fordomsfri forsoning, når DJ den 24. november holder ekstraordinært delegeretmøde? Vi har spurgt en lang række af aktørerne for og ved delegeretmødet om deres forventninger.
2. Sisse Sejr-Nørgaard fortæller om skiftet fra objektiv nyhedsjournalist til et brand – om betydningen af at være kendt fra radio og tv, om at have mange følgere på Instagram og om at springe ud i at lave reklame.
3. Hjørring Kommune sendte sig selv i verdenspressen sidste uge, da de flyttede Rubjerg Knude Fyr 70 meter østpå, væk fra kanten af klinten. To ansatte i Hjørring Kommune stod bag kommunikationsindsatsen før og under begivenheden, som bl.a. CNN og BBC dækkede – læs deres beretning fra en vild dag på arbejde.
Og hermed ønsker vi god weekend til alle.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.