data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

11:05

Netavisen Pio får kritik af Pressenævnet

Netavisen Pio får kritik af Pressenævnet for en artikel om en faglig konflikt mellem en restaurantkæde og et fagforbund.

En talsperson for en gruppe af restaurantkædens medarbejdere klagede til Pressenævnet over en række forhold omkring artiklernes omtale af sagen og af hende.

”Pressenævnet udtalte kritik af Netavisen Pio for ikke at have gjort tilstrækkeligt for at indhente klagerens kommentarer inden offentliggørelsen af den første artikel. Nævnet lagde vægt på, at Netavisen Pio to timer inden offentliggørelsen havde sendt en mail med spørgsmål til klageren. Mailen indeholdt ingen svarfrist, og artiklen blev offentliggjort, uden at Netavisen Pio havde hørt fra klageren,” skriver Pressenævnet på sin hjemmeside.

Manglen på forelæggelse resulterede i, at Netavisen Pio bragte en forkert oplysning i artiklen. Derudover fandt Pressenævnet ikke anledning til at udtale kritik af mediet.

08:07 Sebastian Goos

Ny iPhone-opdatering bekymrer annoncører

Hvis man ejer en iPhone eller et andet produkt fra virksomheden Apple, er der opdateringer på vej.

Det nye styresystem hedder iOS 15, og Apple har introduceret en række tiltag for at forbedre brugernes privatliv.

Det vækker bekymring hos enkelte annoncører og markedsføringsvirksomheder, skriver for eksempel Adweek og Techcrunch.

Helt kort fortalt skyldes det, at Apple fjerner en række af de eftertragtede brugerdata, som annoncører blandt andet henter fra markedsføring via emails.

Det betyder for eksempel, at brugerens IP-adresse skjules, så annoncørerne får sværere ved at målrette annoncer til brugere, der åbner mediers nyhedsbreve.

Derudover skriver for eksempel MailChimp, som leverer skabeloner til nyhedsbreve til medier, at ændringerne kan påvirke statistikken på for eksempel åbninger af nyhedsbreve, så tallene bliver mindre retvisende.

07:50 Sebastian Goos

Frihedsbrevet vil også dække cykelsport

Frihedsbrevet vil i fremtiden udgive et nyhedsbrev om cykelsport under titlen Fri Hjul.

Nyhedsbrevet skal skrives af Bastian Emil Goldschmidt, som også er cykelkommentator på Eurosport.

”Idéen er, at nyhedsbrevet Fri Hjul udkommer i de perioder, hvor der virkelig sker noget inden for cykelsport. Selvfølgelig de store klassikere: Touren, Vueltaen, Giroen, men også VM i landevejscykling, som afholdes i Flandern i denne uge,” skriver direktør Mads Brügger på Frihedsbrevets hjemmeside.

 

I går
18:32

TV 2-medarbejdere rejser hjem efter Chris Ankers død

Alle TV 2’s medarbejdere rejser fra Belgien hjem til Danmark efter Chris Anker Sørensens tragiske dødsfald. Det skriver Ritzau.

John Jäger, chefredaktør for håndbold og cykling på TV 2 Sport, siger til tv-stationens hjemmeside, at det var helt op til medarbejderne, om de ønskede at blive i Belgien eller rejse hjem til Danmark.

Chris Anker Sørensen omkom lørdag efter en ulykke i Belgien. Han var udsendt som cykelkommentator for tv-stationen, da ulykken indtraf på en træningstur på cyklen.

Som det har været tilfældet både søndag og mandag, vil resten af VM i cykling blive dækket fra Odense.

TV 2 har tilbudt de involverede at støde til dækningen undervejs.

”Min fornemmelse er, at alle har brug for at komme hjem til sine kære og give dem et kram og et kys. Måske ser vi nogle af dem om nogle dage. Det er selvfølgelig helt forståeligt, hvis vi ikke ser dem her i Odense,” siger John Jäger.

VM i cykling bliver afholdt i Belgien til og med på søndag.

15:12 Anna Sol Jørgensen

Lokalavis får ikke kritik for omtale af unavngiven person

Pressenævnet kommer ikke til at udtale kritik af Viborg Stifts Folkeblad, der i april bragte et portrætinterview med Kirsten Nielsen, der efter 20 år som formand for idrætsforeningen i Løgstrup gik på pension.

Avisen beskriver i artiklen en episode, hvor Kirsten Nielsen hjalp en unavngiven borger i lokalområdet. Den borger fandt oplysningerne både ukorrekte og krænkende og meldte derfor avisen til Pressenævnet.

”Pressenævnet udviste forståelse for, at klageren kunne opfatte omtalen stødende, men fandt ikke anledning til at udtale kritik.”

”Pressenævnet lagde blandt andet vægt på, at oplysningerne var bragt for at tegne et portræt af en anden, og at klager, der ikke var nævnt ved navn, ikke var identificerbar for personer, som ikke i forvejen havde kendskab til personen,” lyder det i kendelsen fra Pressenævnet.

11:10

Discovery ansætter ny kommunikationschef

Discovery Networks har ansat Esben Elborne som ny Kommunikations- og pr-chef.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Esben Elborne kommer fra en stilling på Politiken, hvor han var en del af kommunikationsbureauet Politiken Brand Studio. Derudover har han også tidligere arbejdet hos VICE Danmark og bureauet Virtue.

En del af opgaven bliver at udbrede kendskabet til streamingtjenesten discovery+, fremgår det af pressemeddelelsen.

Esben Elborne tiltræder den nye stilling 1. oktober.

10:11 Sebastian Goos

TV 2 får ikke kritik for sløring af plejehjemsdokumentar

Pressenævnet udtaler ikke kritik af TV 2 for utilstrækkelig sløring af en medarbejder på et plejehjem.

En medarbejder klagede efter TV 2-dokumentaren ’Plejehjemmene bag facaden’ til Pressenævnet. I klagen oplyste medarbejderen, at hun var blevet genkendt i udsendelsen af venner, kolleger, naboer og familie, og at hun efter udsendelsen havde modtaget chikanerende beskeder.

Pressenævnet konstaterer dog, at TV 2 havde ”foretaget en tilstrækkelig sløring”, da medarbejderens stemme og ansigt var sløret, og at hun derfor ikke ”fremstod identificerbar for en bredere kreds, medmindre man i forvejen havde kendskab til medarbejderne på det omtalte plejecenter”, lyder det.

08:54 Sebastian Goos

Ny måling: MeToo har ændret danskeres opførsel

Danskerne er i høj grad opmærksomme på andres grænser i kølvandet af MeToo. Det fremgår af en repræsentativ rundspørge blandt danskerne, som Megafon har lavet for fagforeningen Djøf. Her svarer 90 procent, at de i nogen, høj grad eller meget høj grad er opmærksomme på ikke at overskride andres grænser.

Det skriver Politiken.

Ifølge avisen har udviklingen det seneste år især været med til at rykke danskernes vaner. Mere end hver tredje svarer, at de er enige i, at de i løbet af det seneste år er blevet mere opmærksomme på problemet. Derudover finder de fleste det også positivt, at vanerne har ændret sig.

MeToo tog for alvor fart i Danmark sidste år, hvor tv-vært Sofie Linde holdt en tale ved ’Zulu Comedy Galla’. Her fortalte hun blandt andet om grænseoverskridende adfærd fra en tv-personlighed i begyndelsen af hendes karriere på DR.

Efterfølgende stod kvinder frem i adskillige brancher med lignende fortællinger om grænseoverskridende og sexistiske oplevelser.

08:53 Anna Sol Jørgensen

Udviklingschef forlader Ekstra Bladet efter chefskifte

Ekstra Bladets redaktionelle udviklingschef, Benjamin Bisgaard Krogh, har sagt sin stilling op for i stedet at blive redaktionschef for redaktionel udvikling på tv2.dk, oplyser han til MediaWatch.

Benjamin Bisgaard Krogh blev ansat på Ekstra Bladet i december sidste år, mens Poul Madsen, Kristoffer Eriksen og Pernille Holbøll udgjorde chefredaktionen. Han siger til MediaWatch, at det kursskifte, der er kommet med ansættelsen af Henrik Qvortrup som ansvarshavende chefredaktør, gjorde det nemmere at sige ja til TV 2.

”Når man har god energi, rykker sig og fornyer sig så meget digitalt på så kort tid og laver fantastisk tabloid journalistik, og der er data, der viser, at det var en succes, så synes jeg, det er bekymrende, at man har et ansættelsesudvalg, der går ind og de facto ødelægger det setup,” siger han til MediaWatch.

08:44 Anna Sol Jørgensen

Erhvervsministeriet har fundet ny pressechef

Caroline Gerd Frandsen bliver ny pressechef i Erhvervsministeriet.

Det skriver hun på LinkedIn.

Hun startede som presserådgiver i ministeriet i marts sidste år, og hun betegner det sidste halvandet års arbejde med coronavirus som ’vildt’.

”Den næste tid bliver også vild. For jeg er nemlig blevet tilbudt stillingen som pressechef i Erhvervsministeriet, og det har jeg selvfølgelig takket ja til. Jeg glæder mig helt vildt til de spændende opgaver, som vi stensikkert også kommer til at have masser af fremover,” skriver hun på LinkedIn.

Forgængeren som pressechef er Mads Kolby, der stoppede i marts for at skifte til PR- og kommunikationsbureauet Radius.

08:13

Afghanske journalister beder om hjælp

Over 100 afghanske journalister appellerede søndag til det internationale samfund om aktiv støtte til forsvar af ytringsfriheden i Afghanistan efter Talebans magtovertagelse. Det skriver Ritzau.

Appellen er udsendt via den internationale organisation Journalister uden Grænser (RSF), der bekæmper overgreb mod pressefolk verden over.

”Den mest hastende støtte gælder garantier for beskyttelse af kvindelige journalister,” siger den afghanske gruppe, som har udsendt appellen.

Stadige angreb på journalister og indblanding i deres arbejde får dem til at frygte det værste fra Taleban.

Appellen er underskrevet af 103 journalister, redaktører og fotografer.

07:58 Sebastian Goos

Kritik af lokal tv-stations omfattende dækning af borgmesteren

53 gange i perioden fra 28. februar 2020 til 2. marts 2021 medvirkede borgmester Ole Bjørstorp fra Ishøjlisten i tv-indslag på den kommunale tv-station TV-Ishøj, og det er alt for mange gange, mener kritikere.

”Det lugter af noget, der minder om stats-tv i Ishøj, og det synes jeg faktisk er uhyggeligt at tænke på,” siger byrådsmedlem Lennart Hartmann Nielsen fra Venstre i Ishøj til DR.

Det er en redegørelse fra kommunen, der har talt borgmesterens deltagelse i programmerne, og i samme redegørelse fremgår det, at blot tre andre politikere har medvirket henholdsvis fire, to og en gange.

Tv-kanalen ejes ifølge DR af Ishøj Kommune og hører under kommunikationsafdelingen. Den ligger fysisk på direktionsgangen på rådhuset i kommunen, og borgmesteren har kontor på samme gang.  Ifølge DR er kanalen finansieret af borgernes skattekroner.

DR har også talt med eksperter, som finder prioriteringerne på kanalen forkerte:

”Kanalen fungerer reelt set som en propagandakanal for borgmesteren,” siger Roger Buch, kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Over for DR kan borgmesteren ikke selv genkende kritikken af kanalen:

”Jeg afviser det totalt. For det er da et fuldstændigt vanvittigt synspunkt. Når du har noget, så skal du melde det ud. Det er for borgernes skyld,” siger Ole Bjørstorp.

17 september
14:54

Her er de indstillede til årets FUJ-priser

54 forskellige projekter er blevet indstillet til årets fire FUJ-Priser, der bliver uddelt lørdag den 30. oktober ved Den Store Graverkonference på Kosmopol i København.

Indstillingerne fordeler sig således:

Graverprisen: 21 indstillinger
Aktualitetsprisen: 15 indstillinger
Formidlingsprisen: 10 indstillinger
Metodeprisen: 8 indstillinger

 

11:26 Sebastian Goos

Berlingske faktatjekkede ikke debatindlæg med flere fejl

I et debatindlæg i Berlingske skrev lærerstuderende og forfatter Geeti Amiri torsdag, at to forskere med speciale i Mellemøsten har kaldt Taleban for mere moderate.

Debatindlægget blev dog ikke faktatjekket af Berlingske, og det har siden vist sig, at de to forskere faktisk ikke har påstået, at Taleban er mere moderate.

Derfor har Berlingske fredag bragt en længere rettelse og beklagelse, hvor der blandt andet står:

”I kommentaren skrev Geeti Amiri, at ’Hvis jeg ikke vidste bedre, ville jeg tro, at de to forskere bevidst har skildret et billede af Taleban-bevægelsen som moderat’. Hverken Mona Kanwal Sheikh eller Tore Refslund Hamming har kaldt Taleban for moderate, hvorfor ’moderate’ er slettet. Af samme grund er både rubrik og underrubrik rettet.”

På Twitter skriver journalist ved Berlingske Opinion Troels Heeger, at det ikke er ”godt nok”:

”Vi bringer en rettelse. Sædvanligvis faktatjekker vi faktisk debatindlæg. Denne gang smuttede den,” skriver han.

08:33 Anna Sol Jørgensen

51 journalister fængslet i Myanmar på et halvt år

Da en chefredaktør og en journalist i Myanmar tidligere på ugen blev anholdt, steg det samlede antal anholdelser af mediefolk  i landet i løbet af det seneste halve år til 51.

Det oplyser organisationen Journalister uden Grænser ifølge journalisten.se.

Chefredaktøren på Mizzima News, Myo Thant, blev anholdt af landets sikkerhedsstyrker i onsdags, hvor også journalisten Win Naing Oo fra nyhedsbureauet Channel Mandalay blev anholdt.

Ifølge Journalister uden Grænser sidder der lige nu 53 professionelle journalister, to medborgerjournalister og en mediearbejder fængslet i landet. 51 af dem er blevet anholdt siden 1. marts.

07:56 Anna Sol Jørgensen

Facebook sletter tyske coronaskeptikeres profiler

Facebook har slettet næsten 150 facebookprofiler og grupper, der er tilknyttet den tyske bevægelse Querdenken, hvis følgere og medlemmer især tæller vaccineskeptikere og højrefløjsaktivister.

Det oplyser Facebook ifølge Ritzau.

Det er første gang, at Facebook direkte griber ind over for den tyske bevægelse. Det sker, fordi den ifølge Facebook forårsager ”koordineret social skade”, siger selskabets chef for sikkerhedspolitik, Nathaniel Gleicher.

Querdenken ”poster og forstærker voldeligt indhold, der først og fremmest skal fremme den konspirationsteori, at den tyske regerings Covid-19 tiltag er led i en større plan om at fratage borgerne deres frihed og grundlæggende rettigheder”, siger Nathaniel Gleicher.

 

07:51 Anna Sol Jørgensen

To mænd sigtet for drab på journalist i Nordirland

To mænd på henholdsvis 21 og 33 år er sigtet for drabet på journalisten Lyra McKee, som blev skudt og dræbt, da hun dækkede optøjerne i nordirske Derry i 2019.

Det skriver The Guardian.

De to mænd er også sigtet for våbenbesiddelse og ammunition med henblik på at udøve vold, for urostiftelse og besiddelse af benzinbomber og for at bruge dem som kasteskyts.

En tredje mand på 20 år er sigtet for urostiftelse, besiddelse af benzinbomber og for at kaste med dem.

Mændene blev anholdt tidligere på ugen, hvor også en 19-årig mand blev anholdt. Han er blevet løsladt igen.

Den ekstremistiske gruppe New IRA påtog sig efter urolighederne i 2019 skylden for drabet på Lyra McKee.

 

16 september
14:35 Lasse Loch Davidsen

Carsten Nielsen-legatet søger indstillinger

Carsten Nilsen-legatet, som er oprettet til minde om Dansk Journalistforbunds grundlægger, bliver uddelt næste gang ved Fagligt Stævne 14.-15. oktober 2021.

Det oplyser Dansk Journalistforbund.

Forslag til legatet for 2021 kan sendes til forbundet senest 1. oktober.

Legatet samt en skulptur skabt af Jørgen Haugen Sørensen gives til et forbundsmedlem, der ”med udtryksmæssig gennemslagskraft har præget samfunds­- og kulturdebatten, eller som har markeret sig ved en særlig faglig indsats”.

Legatet blev senest uddelt i foråret 2021 til Steffen Lilmoes og Sofie Linde.

11:19 Anna Sol Jørgensen

DJ: Retsplejelovens syn på journalister ikke fulgt med tiden

Når journalister på danske produktionsselskaber ikke kan få aktindsigt i dokumenter hos politi og domstole, vidner det om, at retsplejeloven ikke er fulgt med medievirkeligheden i Danmark.

Det siger Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, i forbindelse med at flere produktionsselskaber er begyndt at opleve problemer med at få aktindsigt.

De får afslag ved politi og domstole, fordi de ikke er tilmeldt Pressenævnet, som de ifølge retsplejeloven skal være for at blive betragtet som journalister. Og det er et problem, når mere indholdsproduktion bliver lagt ud til produktionsselskaberne, påpeger Tine Johansen.

”Vi skal kigge på, hvordan vi får opdateret retsplejeloven, så den passer til den medievirkelighed, der er nu,” siger hun.

10:54 Anna Sol Jørgensen

Tidligere Euroman-redaktør bliver redaktionschef på Heartbeats

Det er Emil Norsker, der bliver ny redaktionschef på Heartbeats.

Det oplyser han selv på LinkedIn, skriver MediaWatch.

Emil Norsker har været journalist og digital redaktør på Euroman i perioden fra 2014 til 2020. Det seneste år har han været på pr- og kommunikationsbureauet The Central.

”Nu skal jeg til at redigere og selv skrive en masse historier igen,” skriver han på LinkedIn.

Han overtager stillingen, efter at Ditte Giese i august forlod posten som redaktionschef for at blive skrivende igen.

10:25 Anna Sol Jørgensen

Jyllands-Posten overtager lokalavis i Randers

Jyllands-Posten overtager Din Avis i Randers, der hidtil har været ejet i fællesskab af Radio ABC og Avis-Tryk i Hornslet, som er ejet af JP/Politikens Hus.

Det skriver JP/Politikens Hus i en pressemeddelelse.

”Din Avis passer perfekt ind i Jyllands-Postens Lokalaviser. Med dyb respekt for den position, som Din Avis har opnået i Randers, glæder vi os til, at den nu bliver en del af Østjyllands førende udgiver af lokalaviser,” siger Rasmus Blegvad, adm. direktør for Jyllands-Postens Lokalaviser.

Jyllands-Posten overtager alle medarbejdere på lokalavisen, og redaktionen beholder sin placering på Brotoften i Randers.

Randers er også dækket ind under JP Lokal, som er fire nye lokalmedier, Jyllands-Posten søsatte i går, og selskabet udgiver i forvejen 11 lokalaviser i Østjylland.

 

09:28 Thomas Møller Larsen

Google har nu indgået partnerskaber med knap 1.000 medier

Det går stærkt for Googles medieprojekt ’News Showcase’, hvor medier kuraterer og skræddersyr indhold til forskellige Google-kanaler – mod betaling fra Google.

Google lancerede projektet i oktober sidste år og afsatte en milliard dollar til at skyde det i gang. Nu har firmaet aftaler med knap 1.000 medier, skriver teknologimediet 9to5Google.

Medierne befinder sig i blandt andet Tyskland, Brasilien, Canada, Frankrig, England, Argentina, Australien, Tjekkiet, Italien, Indien, Østrig og Columbia. Senest har Google indgået partnerskaber med over 40 medier i Japan.

08:48

Enhedslisten vil have streamingtjenester til at betale til dansk indhold

Den tidligere regering vedtog med medieforliget fra 2018, at streamingtjenesterne skal betale to procent af deres omsætning til danskproduceret indhold.

Men det er for lidt, mener Enhedslisten, der forud for de kommende medieforhandlinger er kommet med et udspil, som foreslår at sætte procentsatsen op på 10 procent.

Det siger Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, til MediaWatch. Pengene skal gå til danske indholdsproducenter og uddannelse inden for området.

”Det er ikke mindst streamingtjenesterne, der er årsag til, at der er det pres i øjeblikket på medarbejdere. Når der er en række selskaber, der skal producere i Danmark, ud over dem, der var i forvejen, så bliver man nødt til at uddanne nogle flere,” siger Søren Søndergaard til MediaWatch.

08:29 Lasse Loch Davidsen

Britisk politi vil ikke efterforske omstridt interview med prinsesse Diana

Det britiske politi, Scotland Yard, kommer ikke til at foretage yderligere efterforskning af Martin Bashirs interview med Prinsesse Diana fra 1995.

Det skriver The Independent og BBC.

Beslutningen kommer, efter at en intern undersøgelse i BBC har fastslået, at journalisten Martin Bashir havde handlet upassende og i strid med de presseetiske regler, da han fik adgang til et interview med prinsessen.

Det britiske politi har dog ikke fundet beviser for, at der skulle være begået noget kriminelt i forbindelse med tilblivelsen af interviewet.

Interviewet blev set af næsten 23 millioner mennesker i 1995 og skabte stor opstandelse, da Prinsesse Diana blandt andet udtalte, at de var ’tre i ægteskabet’ med reference til Prins Charles’ nuværende kone, Camilla, hertuginde af Cornwall.

15 september
15:31 Sebastian Goos

Nu er der åbent for indstillinger til Cavlingprisen

Der er nu åbent for indstillinger til Cavlingprisen 2021, skriver Dansk Journalistforbund på sin hjemmeside.

Prisen gives som altid til en journalist eller en gruppe af journalister, der i samarbejde har ”udvist initiativ og talent i det forgangne år”.

Sidste år gik Cavlingprisen til Politiken-journalist Anders Legarth Schmidt for sine fortællinger fra børne- og ungdomspsykiatrisk center i Glostrup, som kan læses her.

Cavlingprisen er blevet uddelt siden 1945 og er navngivet efter forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling.

Indsendelsesfristen er onsdag den 3. november 2021, kl. 12.00.

Selve prisoverrækkelsen finder sted fredag den 7. januar 2022 kl. 15.00.

 

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen