Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

Visuel organisation fraråder brugen af ​​AI-genererede billeder

I et åbent brev går designorganisationen SPD, The Society of Publication Designers, nu ud og advarer mod brugen af billeder og illustrationer frembragt af kunstig intelligens.

Det fremgår af et opslag på SPD’s instagramprofil.

”Vi står sammen med vores illustrationskolleger og fraråder brugen af ​​fuldt ud AI-genererede billeder, da det modarbejder samarbejdsånden og gældende lov om ophavsret,” lyder det i opslaget.

Med værktøjer som Dall-E og Midjourney har kunstig intelligens inden for illustrationer det seneste år buldret frem og vakt begejstring og bekymring.

”Vi vil fortsætte med at evaluere brugen af ​​AI-genererede kunstværker og dets indvirkning på vores fremtidige konkurrencer,” skriver SPD, der hvert år uddeler designpriser.

14:40 Marie Nyhus

Underskud hos JP/Politikens Hus

Mediekoncernen JP/Politikens Hus gik ud af 2022 med et underskud på den primære drift på fire millioner kroner mod et overskud på 257 millioner kroner året før.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

JP/Politikens Hus slog rekord i omsætning i 2022 med en omsætning, der nåede op på 3.780 millioner kroner, blandt andet på grund af vækst i salget af digitale abonnementer og digitale annoncer.

Til gengæld gik det tilbage med printmedierne, blandt andet på grund af inflation og faldende forbrugertillid. Det påvirkede salget af bøger hos JP/Politikens Forlag og Saxo og påvirkede også DAO negativt.

2022-bundlinjen blev også påvirket negativt med omkring 40 millioner kroner som følge af flere tilpasninger og omorganiseringer, blandt andet flere fyringsrunder, som tidligere beskrevet på journalisten.dk.

JP/Politikens Hus forventer at gå ud af 2023 med et overskud på driften på 125-135 millioner kroner.

Finske journalister dømt for at røbe statshemmeligheder

To journalister på det finske medie Helsingin Sanomat er ved Helsingfors tingsrätt blevet dømt for at røbe statshemmeligheder. Det skriver det finske medie YLE.

De to journalister, Laura Halminen og Tuomo Pietiläinen, stod sammen med deres chef, Kalle Silfverberg, anklaget for at røbe statshemmeligheder, fordi de i 2017 udgav en undersøgende artikel med rubrikken ’Finlands mest hemmelige sted’. Den afslørede beliggenheden og opgaverne for en særlig efterretningsafdeling i det finske militær.

Anklageren havde krævet alle tre straffet med halvandet års fængsel, men det var kun Tuomo Pietiläinen, der betragtes som hovedansvarlig for artiklen, der fik en dom. Han blev idømt 50 dagbøder, mens Laura Halminen dømmes, men ikke får nogen straf.

Kalle Silfverberg blev frikendt i sagen, der har trukket store overskrifter i Finland.

Formanden for det finske journalistforbund har tidligere kritiseret retssagen og sagt, at ”truslen om fængselsstraf kan føre til selvcensur.”

Finland har i mange år ligget øverst på organisationen Journalister uden Grænsers liste over pressefrihed. Landet faldt dog sidste år til en femteplads, hvilket delvist skyldes den ovenstående sag.

DF er det eneste danske parti med TikTok-politik

DF er det eneste danske parti med TikTok-politik

Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens den kinesiske video-app TikTok tordner frem i Danmark, vokser bekymringen over hele Vesten for sikkerhedsrisikoen ved at bruge app’en.

Indtil videre har bekymringen dog ikke fået det danske folketing til at forbyde appen. Det skriver tech-mediet Radar.

Dansk Folkeparti har som det eneste parti alligevel valgt at bandlyse TikTok på deres folketingsmedlemmers telefoner.

”Efter at historierne om sikkerheden begyndte at dukke op, har vi det ikke længere på arbejdstelefonerne,” oplyser partiets pressetjeneste til Radar.

Bekymringen over TikTok går blandt andet på, at den kinesiske regering kan bruge appen som spyware og til datahøst og påvirkning.

I Sverige har det fået regeringen til at anbefale, at alle statsansatte og politikere sletter TikTok, og onsdag kom det frem, at Frederiksberg Kommune har bandlyst TikTok på alle ansattes mobiltelefoner.

Tidligere på ugen viste nye tal for DR’s Medieforskning, at næsten halvdelen af de 15-29-årige bruger Tiktok ugentligt.

 

Skal din praktikant indstilles til en Kravling?

Dansk Journalistforbund har åbnet for billetsalget og indstillingerne til årets Kravling-priser.

Kravlingprisen er Danmarks største prisuddeling for mediestuderende, og priserne overrækkes hvert år ved en prisuddeling med livemusik, fest og meget mere.

I år foregår det lørdag den 6. maj på Bremen Teater.

Kravlingprisen uddeles i kategorierne journalistik, design, foto og kommunikation. Vinderen i hver kategori modtager en udtagelse fra en af komitéerne, en Kravling-statuette samt 10.000 kroner.

Hvis din arbejdsplads har en praktikant, der fortjener en af årets priser, kan du indstille vedkommende her frem til mandag den 7. februar klokken 12.

 

07:45 Ritzau

Søndag sender TV 2 Ritt Bjerregaards sidste ord

Søndag sender TV 2 Ritt Bjerregaards sidste ord

Ritt Bjerregaard. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ritt Bjerregaard var en af de fremtrædende danskere, der før sin død deltog i et interview med Mikael Bertelsen til programmet ’Det Sidste Ord’.

Det oplyste TV 2 torsdag. Interviewet med den tidligere S-minister, EU-kommissær og overborgmester sendes søndag den 5. februar.

Præmissen for programmet er, at interviewet først sendes efter interviewpersonens død.

Ritt Bjerregaard sov stille ind den 21. januar. Hun blev 81 år gammel.

Derfor bliver optagelserne af Mikael Bertelsens interview, som i første omgang bliver arkiveret på Det Kongelige Bibliotek, nu hevet frem og redigeret til en udsendelse på TV 2.

26. januar

Budskab: Bare bryster er ikke bare bryster

Budskab: Bare bryster er ikke bare bryster

Anna Shvets, Bonnerup Claus/Ritzau Scanpix (red. Jo)

Efter mere end en uge i mediemøllen er forvirringen om Midttrafiks reklameregler om nøgenhed noget nær total. Først lød det, at busserne ikke måtte køre med bare bryster overhovedet. Så skulle der alligevel være plads til nogle af brysterne. Midttrafik har talt i øst og vest, siger eksperterne, formentlig fordi de troede, de kunne skrue en ny regel sammen med et snuptag. Trafikselskabet siger selv, at administrationen ikke var god nok til at klæde politikerne på til at tale med pressen om sagen.

Vi taler også om økologiske æg, der blev ramt af en PFAS-bombe, og så runder vi et dilemma fra en lytter om, hvordan man bedst kommunikerer om virksomheders profit og regnskaber.

Eksperter: Mikael Baden, Friday, og Eva Tolstrup Ziegler, Sundhedsstyrelsen

DR’s satsning i Australien åbner i løbet af efteråret

DR’s satsning i Australien åbner i løbet af efteråret

Loren Elliott/Reuters/Ritzau Scanpix

DR’s nye redaktion i Australien kommer til at bestå af fem medarbejdere og står til at åbne i løbet af efteråret.

Det fremgår af et jobopslag på DR’s hjemmeside.

Som Journalisten tidligere har beskrevet, blev planerne om en Australien-redaktion luftet på et stormøde i DR i september sidste år.

Ambitionen er at styrke nyhedsovervågning, reaktionstid og beredskab på alle platforme i alle døgnets timer. Placeringen i Australien skyldes, at tidszonen gør medarbejderne i stand til at arbejde i australske dagtimer, mens det er nat i Danmark. Det er en løsning, som Ritzau i forvejen benytter sig af.

 

08:36 Ritzau

Trump tilbage på Facebook

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump får igen adgang til sine konti på henholdsvis Facebook og Instagram.

Det oplyser moderselskabet bag de to sociale medier, Meta, i en udtalelse onsdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Trump har været udelukket fra platformene siden et dødeligt stormløb på den amerikanske kongresbygning i Washington 6. januar 2021.

Dermed har han været udelukket i to år.

”Sådan noget skal aldrig igen ske for en siddende præsident eller andre, som ikke har fortjent straffen,” udtaler Trump efter meldingen fra Meta i et opslag på sit eget sociale medie, Truth Social.

”Facebook, som har tabt millioner af dollar i værdi efter at have fjernet jeres yndlingspræsident, mig, har lige annonceret, at de genindsætter min profil,” skriver Trump.

DR lancerer ny kulturpodcast

DR lancerer fra i dag en ny kulturpodcast, der får navnet ’Anmelderne’.

Det skriver DR i en pressemeddelelse.

Programmet får Mathias Hammer som vært.

Ritzau udpeger ny robotredaktør

Ritzau har udpeget Nikolaj Ingemann Sørensen til robotredaktør.

Det skriver han selv på LinkedIn. Han kommer fra en stilling som journalist på Ritzaus planlægningsredaktion, Tid & Sted.

Som robotredaktør skal han drive og videreudvikle Ritzaus nuværende robotter, som blandt andet dækker bolig, cvr og sportsstof. Derudover skal der også udvikles nye teknologier og automatiseringer for tjenesten, skriver han.

Journalist dømt for at bryde navneforbud

Journalist dømt for at bryde navneforbud

Retten i Nykøbing Falster. Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

En tidligere journalist ved Folketidende blev for nyligt dømt for at have overtrådt et navneforbud i en artikel, der blev bragt for år tilbage.

Det skriver Folketidende.

Ifølge Folketidende var navnet på den pågældende ikke nævnt i artiklen, men dommerne i byretten vurderede, at der alligevel samlet set var tale om en overtrædelse af navneforbuddet på grund af oplysninger i artiklen.

”Selvsagt er vi meget overraskede over byrettens afgørelse og udfaldet af dommen. Der er tale om et nybrud med den hidtidige praksis, fordi afgørelsen ikke flugter med tidligere domme på området,” siger Folketidendes ansvarshavende chefredaktør og administrerende direktør, Ole Sloth.

25. januar

Frederiksberg Kommune forbyder TikTok

Frederiksberg Kommune bandlyser TikTok på alle ansattes mobiltelefoner. Det skriver techmediet Radar.

Den kontroversielle kinesiske video-app TikTok er tidligere blevet forbudt i Indien, og i december forbød USA alle føderalt ansatte at have appen.

Det er i kølvandet på den amerikanske beslutning, at Frederiksberg Kommune har valgt at ’blackliste’ brugen af den omdiskuterede app på kommunens devices.

”Da TikTok hverken dengang eller i dag vurderes som relevant for kommunens arbejde, er det fortsat kommunens beslutning, at applikationen ikke er risikoen værd,” skriver kommunikationschef Martin Jensen til Radar.

TikToks moderselskab, ByteDance, er delvist ejet af den kinesiske regering og er som alle andre kinesiske selskaber tvunget til at samarbejde med de kinesiske sikkerhedstjenester. Det har også været fremme, at selskabet har overvåget to amerikanske journalister.

Borgmester gav medie 125.000 til helikopter, der aldrig kom i luften

Borgmester gav medie 125.000 til helikopter, der aldrig kom i luften

TV 2 Nord

I 2017 betalte Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) 125.000 kroner til TV 2 Nord i produktionsstøtte, som blandt andet skulle gå til at dække DGI Landsstævnet i Aalborg fra en helikopter.

Det kan Nordjyske dokumentere på baggrund af en aktindsigt, som viser, at tilsagnet om de 125.000 kroner blev givet, 25 timer efter at TV 2 Nords ansvarshavende chefredaktør, Michael Justesen, bad om pengene i en mail stilet direkte til borgmesteren.

Flere forhold i betalingen kaldes over for Nordjyske problematiske af Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Nordjyske skriver også, at helikopteren aldrig kom i luften på grund af kraftig regn og stiv kuling. Til mediet siger TV 2 Nord-chefredaktør Tino Pedersen, at han i dag ikke kan udpensle, hvad de 125.000 kroner i produktionstilskud gik til:

”Tilskuddet har indgået i den pulje af penge, vi har haft til at lave det bedst mulige setup. Jeg sidder ikke med et regnestykke, så jeg kan øremærke, at det var den faktura, som kommunens penge gik til,” lyder det.

Nikolai Thyssen stopper i DR

Nikolai Thyssen stopper i DR

Bjarne Bergius Hermansen

Nikolai Thyssen stopper i jobbet som chef i DR Nyheder, hvor han senest har haft ansvar for Event og Udvikling. Det skriver han selv på Facebook.

Nikolai Thyssen har været i DR i seks år, blandt andet som kanalchef for P1 og programchef for Deadline på DR 2. Han kom til DR fra Føljeton, som han selv var med til at starte.

I sit facebookopslag skriver Nikolai Thyssen, at han dengang ikke troede, han ville passe ind på chefgangene i DR. Han beskriver DR som en kampplads.

“Det er fordi, vi altid er ved at gå fra hinanden, og fordi opgaven hver dag er at etablere et fælles sprog for den verden og den historie, vi deler. Det er ikke altid vi lykkes, men det er derfor, DR er til,” skriver han og tilføjer:

“Til alle jer, som jeg har fået lov til at arbejde sammen med, skændes med og til tider lykkes med: Tak for dansen! Beklager hvis jeg var støjende undervejs”.

Til Ekstra Bladet oplyser chefredaktør i DR Nyheder, Thomas Falbe, at Nikolai Thyssens stilling er blevet nedlagt. Event-redaktionen er blevet lagt sammen med Magasiner med Niels Jacob Schøtt som chef.

“Nikolai Thyssen, der hidtil har været chef for Event, har i forbindelse med organisationsændringen valgt at indgå en fratrædelsesaftale med DR,” skriver Thomas Falbe i en mail til avisen.

Opdateret kl. 15.15 med citat fra Thomas Falbe.  

DJ har skaffet over 3 mio. kr. til især freelancere og selvstændige

I 2022 kradsede Dansk Journalistforbund samlet over tre millioner kroner ind til medlemmerne fra inkasso- og ophavsretssager.

Det skriver forbundet på sin hjemmeside.

Penge skaffet via inkassosager tegnede sig samlet for 2.292.649 kroner, mens der er hentet 1.018.623 kroner hjem til medlemmerne i sager om brud på ophavsret.

Det er særligt freelancere og selvstændige, der gør brug af muligheden for at få kørt sager om brud på ophavsret eller inkassosager over for dårlige betalere.

Microsoft har driftsproblemer

Hvis dit mailsystem er lidt sløjt her til morgen, skyldes det måske problemer hos udbyderen Microsoft.

Det bekræfter Microsoft selv på Twitter.

Her skriver softwaregiganten, at en række services koblet til Microsoft 365 tilsyneladende er ramt, men at man arbejder på en løsning.

 

Influenter og Bloggere i DJ genvælger formand

Tirsdag blev sæsonen for generalforsamlinger i Dansk Journalistforbund skudt i gang, da Influenter og Bloggere i DJ holdt deres årlige generalforsamling.

Her blev formand Lisbeth Kiel og næstformand Katrine Lund Løje genvalgt. Det skriver DJ’s næstformand, Allan Boye Thulstrup, på Twitter.

Influenter og Bloggere i DJ er en specialgruppe, der under forskellige navne har eksisteret siden 2017.

Ny app giver adgang til nogle af verdens største medier

Ny app giver adgang til nogle af verdens største medier

Staff/Reuters/Ritzau Scanpix

Den nye app Informed, der gik i luften i november sidste år og giver adgang til journalistisk indhold fra en række nyhedsmedier, får flere og flere store internationale medier med ombord.

Det skriver Press Gazette ifølge Mediawatch.

Informed er en såkaldt bundle-tjeneste, hvor brugere betaler cirka 60 kroner om måneden for at tilgå et kurateret udvalg af indhold fra flere medier, der ellers er bag betalingsmur.

Mediehuse som Financial Times, Der Spiegel og New York Times har indtil videre givet adgang til journalistisk indhold via Informed. Det samme har Economist, Reuters, Wall Street Journal, Washington Post, Telegraph, The Independent og Foreign Policy.

”Det lyder lidt romantisk, men vi ønsker at redde kvalitetsjournalistik,” siger medgrundlægger Martin Kaelble til Press Gazette.

07:44 Ritzau

Dansk dokumentar nomineret til en Oscar

Danske ’A house made of splinters’, der er instrueret af Simon Lereng Wilmont, er blevet nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Dokumentar.

‘A house made of splinters’ foregår på et børnehjem i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat dybe spor og krævet sine ofre.

Simon Lereng Wilmont har blandt andet vundet prisen for Bedste Instruktør på den amerikanske filmfestival Sundance for netop den film.

Ud over Simon Lereng Wilmont er den danske klipper Mikkel E.G. Nielsen nomineret til en Oscar i kategorien Bedste Klipning for sit arbejde på ’The Banshees of Inisherin’, og danske Anders Walter er nomineret i kategorien Bedste Kortfilm for filmen ’Ivalu’.

24. januar

DM finder ny chef for Politik og Presse

Rettet 14:51: I første udgave af denne note fremgik det, at Mette Fjord Sørensen bliver DM’s nye pressechef. Det er ikke korrekt. Hun bliver i stedet afdelingschef for Politik og Presse i fagforeningen. Pressechefen er fortsat Tina Splidsboel. Journalisten beklager fejlen og har rettet i nedenstående tekst. 

Mette Fjord Sørensen bliver fra 15. februar DM’s nye politiske chef og afdelingschef for Politik og Presse.

Det oplyser DM i en pressemeddelelse.

Hun stoppede som stabschef i Radikale Venstre kort efter det seneste folketingsvalg.

 

Politiken får kritik for mangelfuld forelæggelse

En artikel i Politiken om firmaet Postevand, der sælger vand i kartoner, fører nu til pressenævnskritik af avisen. Det fremgår af kendelsen og af politiken.dk.

Artiklen blev bragt i efteråret på netavisen og i tillægget Lørdagsliv i den trykte avis. Her blev Postevand beskyldt for falsk markedsføring.

Men ifølge Pressenævnet blev firmaet ikke i tilstrækkelig grad forelagt kritikken, som den fremgik af Politikens artikel.

Selv om Postevand var blevet forelagt centrale punkter i kritikken, fik de ikke tilstrækkelig mulighed for at forholde sig til alle beskyldningerne og besvare disse i sammenhængen, hvor en troværdig kildes kritik stod uimodsagt i artiklen.

Zetland opruster med tre nye ansigter

Zetland ansætter Helle Fuusager som undersøgende journalist, Kasper Løvkvist som politisk journalist og analytiker samt Jens Høyer Jensen som politisk journalist.

Det skriver chefredaktør Lea Korsgaard på Twitter.

Ansættelserne sker som led i den oprustning, som Zetland meldte ud i november.

Dyrenes Beskyttelse henter ny kommunikationschef fra Unicef

Anne Sophie Bonefeld er ny kommunikationschef i Dyrenes Beskyttelse, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Anne Sophie Bonefeld er uddannet journalist og kommer fra et job som kommunikationsansvarlig i UNICEF Supply Division.

Den 56-årige horsensianer har arbejdet med presse og kommunikation i fem nødhjælpsorganisationer.

”Jeg er vokset op på et landsted og er en stor dyreven. Derfor er jeg utroligt glad for nu at kunne være med til at arbejde for den vigtige indsats for bedre dyrevelfærd, som Dyrenes Beskyttelse står for,” siger Anne Sophie Bonefeld.

DJ med stor ændring: Nu skal du betale hvert kvartal

DJ med stor ændring: Nu skal du betale hvert kvartal

DJ

Fra marts bliver opkrævningen fra Dansk Journalistforbund større end normalt.

Her overgår DJ nemlig til kvartalskontingent for medlemskabet, lyder det i en artikel på DJ’s hjemmeside.

Begrundelsen er, at DJ kan spare en halv million kroner om året i administrationsgebyr til Betalingsservice.

”Da kontingentet er forudbetalt, vil du i marts skulle betale tre gange så meget, som du plejer. Til gengæld bliver du først opkrævet på ny igen i juni måned. Ændringen er besluttet af DJ’s hovedbestyrelse,” lyder det på DJ’s hjemmeside.

Til hjemmesiden udtaler næstformand Allan Boye Thulstrup, at pengene gør langt mere gavn for medlemmerne, når de bliver i DJ i stedet for at ryge til Betalingsservice:

”Ændringen kan dog i en overgangsperiode være lidt hård for medlemmer, hvis økonomi er stram, og dem vil vi naturligvis hjælpe på bedst mulig måde,” siger han.

I forvejen opkræver AJKS sit kontingent hvert kvartal. DJ kommer til at lægge opkrævningen forskudt fra AJKS, så medlemmer af både DJ og AJKS ikke skal betale et stort beløb i samme måned.

Hvis man som DJ-medlem har udfordringer med den første kvartalsberegning kan man ringe til medlemsafdelingen på 33 42 80 00.

Flere nyheder