Facebooks moderselskab Meta er begyndt at udrulle end-to-end-kryptering af beskeder på Facebook og Messenger.
Metas vicepræsident for Messenger, Loredana Crisan, forklarer ifølge The Guardian, at krypteringen bygger på samme fundament som beskedtjenesten Signals kombineret med Metas egen.
”Vi har arbejdet tæt sammen med udefrakommende eksperter, akademikere, advokater og regeringer for at identificere risici og bygge begrænsninger for at sikre, at privatliv og sikkerhed går hånd i hånd,” siger Loredana Crisan ifølge The Guardian.
Det dobbelte hensyn til privatliv og sikkerhed betyder, at beskeder som udgangspunkt er krypteret. Hvis en bruger indberetter en besked til Meta, vil krypteringen dog kunne blive ophævet.
Det vil ifølge The Guardian tage måneder, før krypteringen er rullet ud til samtlige brugere af Facebook og Messenger.
Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Udgiveren bag de britiske tabloidaviser The Sun og News of the World er gået med til et ”seks-cifret” forlig efter anklager om hacking af kendtes telefoner.
Det skriver flere britiske medier, herunder BBC.
Tirsdag undskyldte udgiveren, News Group Newspapers, for ”adfærden fra individer, der arbejder på vegne af News Group Newspapers” uden at uddybe yderligere.
Det konkrete søgsmål kommer fra 11 personer, blandt andet fra den tidligere minister Chris Huhne, fra den tidligere Spice Girl Melanie Chrisholm og skuespillerne Keith Allen, Catherine Tate og Mathew Horne.
Der er tale om en sag helt tilbage fra 2011, hvor tabloidaviserne blev beskyldt for at have hacket kendtes telefoner. Da skandalesagen kom frem, lukkede The News of The World pludseligt.
I dag, mere end 10 år senere, bliver adskillige sager stadig behandlet som civile søgsmål.
Jesper Skoubølling
Fra årsskiftet hedder Globalnyts chefredaktør Sven Johannesen, skriver Globalnyt i en pressemeddelelse.
Sven Johannesen kommer fra en stilling som journalist på P1 Orientering Udsyn på DR og har tidligere været chefredaktør af to omgange. Først på undervisningsmediet Koncentrat og sidenhen SoMe-mediet reelly, der laver nyheder om globale forhold til unge.
Han har været med til at drive og udvikle de to medier som en del af Journalistbureauet TANK.
Det var også sammen med Journalistbureauet TANK, at Sven Johannesen i 2016 vandt Timbuktu Prisen for kritisk udviklingsjournalistik på baggrund af webdokumentaren ’Drowning Megacities’ til Al Jazeera om klimakrisen i de afrikanske metropoler Lagos og Dar es Salam.
Sven Johannesen har en kandidatgrad i journalistik og en bachelorgrad i geografi fra Roskilde Universitet og er uddannet på Dagbladet Information. Han er desuden medforfatter til undervisningsbogen om globalisering ’Verden i kasser’.
Globalnyt dækker blandt andet demokrati, miljø og klima, internationalt samarbejde og migration i landene i Afrika, Asien, Mellemøsten, Latinamerika og Oceanien.
AFP/Ritzau Scanpix
Journalister bør have frie muligheder for at færdes i Gazastribens sydlige grænseområde op til Egypten. Det siger organisationen Journalister uden Grænser (RSF) i en erklæring henvendt til myndighederne i Israel og Egypten.
Rafah-grænseovergangen blev lukket, da Israel erklærede krig mod Hamas efter den palæstinensiske gruppes blodige angreb på Israel 7. oktober. Den har periodevis været åbnet i de seneste uger, men kun personer opført på godkendte lister har kunnet passere grænseovergangen til Egypten.
”Pressen bør kunne komme og gå på begge sider af grænsen,” siger Journalister uden Grænser om området, som kontrolleres af Hamas og Egypten, mens Israel ifølge RSF overvåger alle aktiviteter i området.
Den eneste anden officielle grænseovergang fra Gaza, som forbinder enklaven til Israel, er også blevet lukket.
Ifølge Journalister uden Grænser er 58 journalister blevet dræbt i Gaza under israelske angreb.
Zetlands ansvarshavende chefredaktør Lea Korsgaard og adm. direktør Tav Klitgaard. Nicolai Oreskov Westh
Zetland og hjemløseavisen Hus Forbi blev de store vindere ved uddelingen af Medienævnets innovationsstøtte ved årets anden ansøgningsrunde. I alt blev der uddelt 16,6 millioner kroner til 13 forskellige medier, og knap 3,6 millioner kroner går til Zetland, mens Hus Forbi modtager 4,4 millioner kroner.
Tre medier – Kristeligt Dagblad, DK Nyt og Folkeskolen – modtager støtte i størrelsesordenen 1,6-1,8 millioner kroner.
Medienævnet har i denne omgang modtaget i alt 40 ansøgninger, og ud af dem var 24 om etableringsstøtte og 16 om udviklingsstøtte, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.
Medienævnet oplyser, at ansøgningerne er vurderet og prioriteret i henhold til formålet med ordningen.
Brancheorganisationen Danske Medier har i dag udgivet en række anbefalinger og initiativer til foreningens videre arbejde med kunstig intelligens.
For Danske Medier er det særligt vigtigt at arbejde videre med tiltag, der handler om mediernes rettigheder, herunder ophavsretten, i forbindelse med træning af de kunstige intelligenser.
Det skriver Danske Medier i en pressemeddelelse, hvor det fremhæves, at det er helt afgørende, at branchen håndterer de udfordringer, der følger med teknologiens fremskridt.
”Det gælder især spørgsmålet om ophavsret og vederlag ift. mediernes indhold i træningen af AI-værktøjer. Mediebranchen skal udnytte de nye muligheder, men samtidig have en kritisk tilgang til alt, der kan skade tilliden mellem borgere og medier som garant for troværdig oplysning,” siger Marianne Bugge Zederkof, konstitueret adm. direktør i Danske Medier, i pressemeddelelsen.
FOA
Fagforeningen FOA fik 1. december ny kommunikationschef og ansvarshavende chefredaktør for Fagbladet FOA.
Det fremgår af et opslag på LinkedIn fra Klaus Lange, der siden 2021 har været presse- og informationschef hos FOA:
”Fra 1. december er jeg tiltrådt stillingen som kommunikationschef i FOA og chefredaktør for Fagbladet FOA. Det glæder jeg mig utrolig meget til,” skriver han på LinkedIn.
De seneste 14 år er det Gitte Hejberg, der har haft stillingen som kommunikationschef og chefredaktør hos FOA. Af hendes LinkedIn-profil fremgår det, at hun nu er ansat som chefkonsulent i FOA Kommunikation.
Fagbladet FOA ansatte i juli Josephine Vedel som ny nyhedsredaktør. Hun kom fra en stilling som chefredaktør på Helsingør Dagblad.
Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Topdanmark har udpeget Søren Martin Olsen til ny pressechef. Han overtager jobbet fra Troels Karlskov, der har skiftet til en stilling hos Nordea som chefkommunikationsrådgiver. Det skriver Børsen.
Søren Martin Olsen har i dag titel af presserådgiver hos Topdanmark og glæder sig til de nye udfordringer, skriver han på LinkedIn.
”Topdanmark har en afgørende samfundsrolle i at hjælpe danskere og virksomheder, og jeg ser frem til at levere stærke resultater og fortsætte det gode samarbejde med så mange dygtige kolleger.”
Søren Martin Olsen er uddannet journalist på Syddansk Universitet. Han har tidligere arbejdet på Berlingskes Politiko- og Christiansborg-redaktion, været livereporter hos Berlingske Business og har i en årrække arbejdet som finansjournalist, hvor han blandt andet har haft ansvar for Berlingskes finansdækning.
FILE PHOTO: A keyboard is placed in front of a displayed Facebook logo in this illustration taken February 21, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
2.063 kommentarer på Facebook fra de seneste to år, inden krigen mellem Israel og Hamas brød ud, vurderes antisemitiske. Det skriver TV 2.
Undersøgelsen konkluderer, at hver tiende kommentar, der omhandler jøder på politikeres og nyhedsmediers opslag, er antisemitiske.
Det er Nordic Safe Cities og Jødisk Informationscenter, der har bestilt undersøgelsen.
I undersøgelsen er 45 millioner kommentarer blevet indsamlet fra Facebook skrevet til folketingspolitikere, partiers nationale sider og nyhedsmedier, der er tilmeldt Pressenævnet. Perioden er fra maj 2021 til maj 2023.
De overenskomstansatte journalister på den amerikanske avis The Washington Post varsler en 24 timer lang strejke fra torsdag.
Det skriver Reuters.
Der er tale om omkring 750 journalister, der vil nedlægge arbejdet i protest over, at der skal nedlægges stillinger, og at der endnu ikke er landet en overenskomst efter 18 måneder lange forhandlinger med ledelsen.
Ifølge det lokale forbund har dårlig ledelse ført til næsten 40 fyringer, halvdelen af dem på avisens nyhedsredaktioner, og at yderligere 240 stillinger står til at blive skåret væk.
”Det betyder, at der vil være færre ansatte på avisen til at lave den kritiske journalistik, der holder vores samfund informeret og drager myndigheder til ansvar,” skriver forbundet i en udtalelse.
Ud over besparelserne er medlemmer trætte af, at ”virksomheden nægter at betale os, hvad vi er værd, eller at forhandle i god tro” under de nuværende forhandlinger, skriver forbundet.
DR’s Store Juleshow fra sidste år er et af de steder, hvor retningslinjerne er blevet afprøvet i praksis. Agnete Schlichtkrull/DR
Fra næste år skal alle DR-produktioner udarbejde en bæredygtighedsplan. Produktioner af en vis størrelse og type skal også udarbejde et CO2-budget og et CO2-regnskab, skriver DR i en pressemeddelelse.
Det betyder, at fra 1. januar 2024 skal alle nye DR-produktioner, både interne og eksterne, levere en bæredygtighedsplan forud for produktionsstart. Senere på året øges dette krav til også at omfatte et CO2-budget og et CO2-regnskab for produktioner af en vis størrelse og type.
Det kan for eksempel være produktioner med meget rejseaktivitet eller store produktioner med mange deltagere. Endelig skal udvalgte produktioner og tv-shows arbejde for at blive certificeret i bæredygtig produktion.
Både DR’s medarbejdere og eksterne producenter vil løbende blive tilbudt uddannelse i bæredygtig produktion via branchesamarbejdet.
I dag er foreningen Carbon Footprint Initiative, der skal arbejde med at opgøre CO2-aftrykket på det danske annoncemarked, blevet etableret.
Foreningen er ifølge Danske Medier, der står bag projektet, en vigtig del af at nå målsætningen om at etablere fælles retningslinjer for troværdig opgørelse af CO2-aftryk for reklamer i branchen.
”Vi kan nu smøge ærmerne op og gå i gang med det konkrete arbejde, der som det første består i at definere data og dernæst indsamle relevant viden om klimaberegning,” udtaler Marianne Bugge Zederkof, konstitueret adm. direktør i Danske Medier.
Initiativet har fået opbakning fra blandt andet Berlingske Media, Dansk Reklame Film og Teknologiens Mediehus.
Det nye center for graverjournalistik, Gravercenteret, kan alligevel ikke formelt ligge under Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Gravercenteret. Her fremgår det, at Gravercenteret af lovtekniske grunde skal være en selvstændig juridisk person i form af en forening, som blev stiftet tirsdag eftermiddag.
Bestyrelsen består af Julie Sommerlund, rektor DMJX, Roger Buch, forskningslektor DMJX, Nils Mulvad, redaktør Kaas og Mulvad, Karen Keinicke, chefredaktør Det Nordjyske Mediehus, Tanja Nyrup Madsen og Poul Kjærgaard, chefredaktør Fyens Stiftstidende.
Formand for foreningen bliver Roger Buch.
”Den nye forening har ét formål: At levere den styrkelse af undersøgende journalistik om lokale og regionale sager, som blev besluttet i medieaftalen i 2022 og bekræftet i den justerede medieaftale 2023-2026. Gravercenteret er allerede i fuld gang med at udvikle og styrke den undersøgende journalistik. Det arbejde fortsætter med fuld styrke hen over denne organisatoriske justering,” siger han i pressemeddelelsen.
Som forening vil Gravercenteret kunne gennemføre alle de aktiviteter, som var planlagt og besluttet, da Gravercenteret blev bevilget støtte med medieaftalen.
Evan Gershkovich ses her under en domstolshøring den 10. oktober i år. Evgenia Novozhenina/Reuters/Ritzau Scanpix
Den amerikanske journalist Evan Gershkovich kan se frem til at sidde fængslet i Rusland i endnu længere tid end de mere end 250 dage, han allerede har siddet indespærret.
For trods talrige tilbud fra det amerikanske udenrigsministerium om at frigive den spionanklagede journalist, så nægter Rusland fortsat at løslade ham.
”Vi er kommet med en række forslag de seneste uger – blandt andet et betydeligt tilbud. Men det tilbud blev afvist af Rusland,” siger Matthew Miller, talsperson i det amerikanske udenrigsministerium, ifølge BBC.
Talspersonen kom dog ikke nærmere ind på, hvad det ”betydelige tilbud” indeholdt.
Gershkovich, der er korrespondent i Moskva for avisen Wall Street Journal, blev i slutningen af marts anholdt i byen Jekaterinburg af den russiske efterretningstjeneste FSB.
I forbindelse med anholdelsen oplyste FSB 30. marts, at Evan Gershkovich ”blev taget på fersk gerning” i at indsamle oplysninger for USA om en virksomhed, der indgår i Ruslands ”militære forsvarskompleks”. Spionageanklagerne kan give op til 20 års fængsel. Beskyldningerne bliver nægtet af Gershkovich, Wall Street Journal og USA.
I sidste uge forlængede en russisk domstol Gershkovichs fængsling til 30. januar 2024.
Plan- og landdistriktsstyrelsen
Sigmund Lubanski kommer i fremtiden til at være direktør for Slots- og Kulturstyrelsen, fremgår det af en pressemeddelelse fra styrelsen.
Styrelsen ligger under Kulturministeriet og har en række ansvarsområder på medieområdet, herunder administration af mediestøtten, og er også sekretariat på Radio- og tv-nævnet og Medienævnet.
Sigmund Lubanski tiltræder 1. februar 2024 og kommer fra en stilling som direktør for Plan- og Landdistriktsstyrelsen og har derudover knap 20 års erfaring fra andre styrelser.
Ritzau Scanpix
Forfatter og kritiker Christian Stokbro er blevet ansat som litteraturanmelder på Ekstra Bladet.
Christian Stokbro er kendt som en kompromisløs og venneløs anmelder – og den linje vil han fortsætte på Ekstra Bladet, skriver ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet Knud Brix på Facebook.
Christian Stokbro er uddannet mag.art. i nordisk litteratur fra Københavns Universitet og har fungeret som litteraturkritiker på Nordjyske Stiftstidende, Kulturen.nu og Eftertryk Magasin.
Planen er, at Christian Stokbro primært skal anmelde brede udgivelser. Han afløser Molly Balsby, der laver litteraturprogrammet ’Bogstaveligt talt’, som er et samarbejde mellem R8Dio og Gyldendal om aktuelle udgivelser fra forlaget.
Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix
Skuespillerne i Hollywood har ratificeret den aftale, som deres fagforening, SAG-AFTRA, har forhandlet på plads med filmstudierne.
Det meddelte SAG-AFTRA natten til onsdag dansk tid ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge fagforeningen stemte 78 procent for aftalen. Dermed er den månedlange konflikt mellem skuespillere og studier i Hollywood officielt slut.
Aftalen indeholder både lønstigninger, bonus for streaming og beskyttelse mod uautoriseret brug af kunstig intelligens til at lave film.
Kunder hos Mynewsdesk, der blandt andet hjælper virksomheder med at udsende pressemeddelelser, får nu en hjælpende hånd af kunstig intelligens ved navn CoPilot.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Mynewsdesk.
CoPilot hos Mynewsdesk kommer til at hjælpe kunderne med at komme på idéer til pressemeddelelser og koncepter, der skal passe til modtagernes interesser. Den kunstige intelligens vil også sikre ”skræddersyet matching med journalister” ved at ”finde de bedste journalister til dine nyheder og sikre, at dit budskab når ud til de rette mennesker”, lyder det i pressemeddelelsen.
”Med lanceringen af CoPilot sigter vi mod at forenkle denne kompleksitet ved at levere en pålidelig, tilgængelig og samarbejdsvillig AI-løsning, der forbedrer vores brugeres PR-indsatser og hjælper dem med at skabe opmærksomhed, opbygge tillid og kommunikere om det, der betyder noget for dem,” udtaler Louise Barnekow, administrerende direktør hos Mynewsdesk, i pressemeddelelsen.
550 millioner euro – på dansk godt fire milliarder kroner.
Det er det beløb, erstatningskravet fra en sammenslutning af 83 spanske medier lyder på i et gruppesøgsmål mod Facebook-ejeren Meta Platforms. Det skriver Reuters ifølge MediaWatch.
Mediesammenslutningen AMI Media har rejst erstatningskravet i forbindelse med et søgsmål af Meta Platforms, som sammenslutningen mener ”massivt” og ”systematisk” bryder EU’s databeskyttelsesregler ved at bruge personlige data fra Facebook, Instagram og WhatsApp til at målrette personlige reklamer til sine brugere. Det mener mediesammenslutningen er unfair konkurrence, og at sagen bør kunne efterlignes i resten af EU.
Holdningen til mediedækningen af krigen mellem Israel og Hamas afhænger af øjnene, der ser. Israel Defense Forces/Reuters/Ritzau Scanpix
Personer, der har mest sympati for den isralelske side i den aktuelle Israel-Gaza-konflikt, synes, at medierne er for pro-palæstinensiske. Hvorimod personer, der har størst sympati for Palæstina, mener, at mediernes dækning er alt for pro-israelsk.
PressGazette skriver, at en undersøgelse fra Storbritannien med 2.000 personer dokumenterer, at holdningen til mediedækningen i høj grad afhænger af øjnene, der ser.
Blandt dem, der sympatiserede mere med den israelske side, sagde 45 procent, at BBC havde været forudindtaget til fordel for den palæstinensiske side, mens 30 procent syntes, at BBC havde været neutrale.
Omkring 38 procent af dem, der sympatiserer med Palæstina, mente, at BBC var forudindtaget til fordel for Israel, mens 32 procent mente, at BBC’s dækning havde været neutral.
Personer, der forholder sig neutrale i konflikten, mente i langt højere grad, at BBC havde forholdt sig neutralt.
Konceptet kaldes ’de fjendtlige mediers effekt’, når mediebrugere har en tendens til at opfatte medier som fjendtlige over for deres egne holdninger.
”Vi er rigtig gode til at lægge mærke til de ting, vi ikke bryder os om, og så sker der en ubalance i vores vurdering,” forklarer David Nicolas Hopmann, professor i politisk kommunikation ved Syddansk Universitet.
Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Mandag Morgen har udpeget en konstitueret ansvarshavende chefredaktør, der skal stå i spidsen for en endnu mere digital retning for mediet.
Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor det oplyses, at Andreas Baumann er blevet udpeget som ansvarshavende chefredaktør for Mandag Morgen, efter at Tanja Nyrup Madsen forlod posten i slutningen af november.
”Jeg er glad for, at Andreas har sagt ja til at påtage sig opgaven som konstitueret chefredaktør for Mandag Morgen. Med sin baggrund som digital redaktør på mediet er han den helt rigtige til at stå i spidsen for en yderligere digitalisering af mediet,” siger Christoph Nørgaard, CEO for Alrow Media, i pressemeddelelsen.
Andreas Baumann er uddannet i statskundskab og medievidenskab fra Københavns Universitet og har en master i international journalistik fra City University i London.
Han blev ansat på Mandag Morgen første gang i 2013 og har tidligere været praktikant, journalist og redaktionschef på mediet, som han blev digital redaktør for i 2021.
”Vi skal videreudvikle Mandag Morgen i en mere digital retning, hvor vi skærper de redaktionelle positioner og udnytter de digitale muligheder endnu bedre end i dag,” siger han i pressemeddelelsen.
Det danske folkestyre er i reel fare på grund af krisen i medieverdenen, men politikerne holder sig for ørerne og øjnene, skriver forhenværende pressechef i Dansk Folkeparti Søren Søndergaard i et debatindlæg på Altinget.
Mediernes udfordringer er af et så historisk og truende omfang, at flere mediehuse i år har gennemført både to og tre fyringsrunder, og kun meget få er gået fri, skriver han.
Søren Søndergaard bemærker, at det sikkert passer ledelsen i DR meget godt, at den blå del af oppositionen er holdt op med at være kritisk over for, at Danmark stadig har en mediemastodont ”med en skridsikker politisk understøttelse – alt imens landets både gamle og nyere uafhængige mediehuse kæmper for livet mod techgiganter, der hurtigt og effektivt suger annoncelivet ud af de danske bladhuse, mens DR tonser ”gratis” nyheder ud på alle platforme”.
Han opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at kigge på en omlægning af støtteordningerne til danske medier, så de kan klare sig i konkurrencen med techgiganter som Meta, Netflix, Amazon og Google.
Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
20 medarbejdere hos Nordisk Film skal afskediges, når virksomheden i den kommende tid kommer til at lukke afdelingen for visuelle effekter, Nordisk Film Shortcut, og lægger resterne af afdelingen ind under Nordisk Film Production.
Det oplyser Nordisk Film ifølge MediaWatch i en pressemeddelelse.
”Det store pres, som film- og tv-produktionsbranchen ligger under, mærker vi også i Nordisk Film Shortcut,” siger midlertidig adm. direktør i Nordisk Film Shortcut Erik Kongsvik-Ibsen i en skriftlig udtalelse, der er udsendt fra Nordisk Films ejer, Egmont, ifølge MediaWatch.
Erik Kongsvik-Ibsen har haft stillingen siden august, hvor den daværende direktør, Rikke Crosby, stoppede, samtidig med at der blev varslet et strategiskifte på grund af de pressede vilkår i film- og tv-produktionsbranchen.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Mens streamingtjenester som Netflix og HBO skal bidrage til det kommende kulturbidrag med to procent af deres danske omsætning, så slipper Filmstriben, Filmcentralen og Børnebiffen.
Det fremgår af en ændring af lovforslaget, skriver MediaWatch.
Kulturbidraget betyder, at for eksempel streamingtjenester skal betale en del af deres omsætning til public service-puljen og til produktion af danske film.
Men kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skriver til Folketingets Kulturudvalg, at loven ikke gælder ”medietjenesteudbydere, der alene udbyder medietjenester til biblioteks- og undervisningsformål”.
Ifølge den nye aftale bliver streamingtjenesterne pålagt at betale to procent af deres omsætning i streamingafgift. Det er mindre end de seks procent, som der var lagt op til med den smalle aftale mellem rød blok og Kristendemokraterne fra sidste år, som aldrig nåede at blive vedtaget i Folketinget.
Regeringen afsætter 10 millioner kroner ekstra årligt frem mod 2027 til online-leksikonet lex.dk.
Det oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Pengene skal understøtte, at leksikonet kan blive opdateret i de kommende år, lyder det.
”Vi skal fortsat have et stærkt dansk leksikon på nettet, så danskerne har let adgang til troværdig information i en tid, hvor der florerer masser af falske nyheder og misinformation online,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) i pressemeddelelsen.