data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

13:42

Pressenævnet kritiserer Radio4

Fredag er der landet tre tilfælde af kritik fra Pressenævnet om den samme historie, som udspringer fra Radio4.

I et radioindslag og i en artikel i marts måned rettede Radio4 kritik mod et bosted for unge med autismespektrumforstyrrelser. Artiklen blev også sendt ud som citathistorie på Ritzau-rullen, og B.T. samt Netavisen Gribskov har ligeledes fredag fået kritik for at bringe citathistorien.

I Radio4’s omtale rettede tidligere medarbejdere og pårørende til en nuværende og en tidligere beboer kritik af håndteringen af de unge på bostedet.

Herefter klagede bostedet til Pressenævnet, da man mente, at der ikke var foretaget tilstrækkelig efterprøvelse af kritikken.

Bostedet mente, at kritikken var udokumenteret og fremsat af personer, ”som ønskede at skade bostedet”.

”Pressenævnet udtalte kritik af Radio4 for i omtalen at have gengivet konkret kritik vedrørende bostedets håndtering af én af sine beboere, selv om beboerens mor havde bestridt kritikken over for Radio4 inden offentliggørelsen,” lyder det blandt andet i Pressenævnets afgørelse.

13:36

Netavisen Gribskov får kritik af Pressenævnet for Radio4-historie

Netavisen Gribskov får kritik for i marts måned at have bragt en citathistorie fra Radio4, hvor et bosted for unge med autismespektrumforstyrrelser får kritik.

Det oplyser Pressenævnet på sin hjemmeside.

Netavisen Gribskov havde 26 minutter inden offentliggørelsen af artiklen forsøgt at indhente en telefonisk kommentar fra botilbuddets bestyrelsesformand. Det lykkedes dog ikke.

Bostedet prøvede efter offentliggørelsen af artiklen at kontakte Netavisen Gribskov med en række kritikpunkter vedrørende den offentliggjorte artikel. Netavisen Gribskov afviste imidlertid bostedets krav om berigtigelse af artiklen.

Pressenævnet har fundet grundlag for at udtale kritik af Netavisen Gribskov, fordi mediet ikke havde gjort nok for at forelægge oplysningerne for bostedet i rimelig tid inden offentliggørelsen.

 

13:13 Sebastian Goos

B.T. får kritik af Pressenævnet for citathistorie

B.T. får kritik for en artikel fra marts, hvor man i en citathistorie kritiserede et bosted for unge med autismespektrumforstyrrelser.

Det skriver Pressenævnet på sin hjemmeside.

Artiklen var en citathistorie af en historie fra radiokanalen Radio 4, som blev sendt ud på Ritzau-rullen.

Bostedet klagede efterfølgende til Pressenævnet, da man mente, at B.T. ikke selvstændigt havde kontaktet bostedet og foreholdt artiklens oplysninger til bostedet.

Derudover mente bostedet også, at B.T. ikke i tilstrækkelig grad havde givet bostedet mulighed for at komme til orde i artiklen, selv om bostedet havde klaget til B.T. over omtalen.

”Pressenævnet kritiserede B.T. for hverken før eller efter offentliggørelsen at have givet bostedet mulighed for at komme med yderligere kommentarer til historien,” skriver Pressenævnet på sin hjemmeside.

 

13:06 Sebastian Goos

DR-redaktør afviser at tage stilling til klage over medarbejders tweet

Lytternes og seernes redaktør på DR, Jesper Termansen, har afvist at tage stilling til en klage over en DR-journalists tweet om Inger Støjberg.

Klageren i sagen mente blandt andet, at DR-medarbejderens tweet ikke fulgte DR’s etiske retningslinjer.

I selve sagen har DR-redaktionschef Michael Elsborg hverken fundet grund til at kritisere DR’s dækning eller den pågældende medarbejders tweet.

”DR har i sit svar til klageren forklaret, dels at medarbejderen har sin grundlovssikrede ytringsfrihed, dels at redaktionschefen ikke har fundet grund til kritik af den pågældende medarbejders arbejde i DR i forhold til at sikre en fair, nuanceret og upartisk dækning af sagen,” lyder det.

Lytternes og seernes redaktør skriver, at han ikke har kompetence til at bedømme redaktionschefens beslutning.

12:53 Anna Sol Jørgensen

Styrelse giver 94 nye sendetilladelser til dab

Slots- og Kulturstyrelsen har udstedt 94 nye sendetilladelser på det regionale dab-net.

Det skriver MediaWatch.

Der var 97 ledige pladser på det regionale dab-net, og de blev sendt i udbud efter henvendelse fra brancheorganisationen Danske Medier, der henvendte sig, fordi flere medlemmer havde udtrykt ønske om at forsøge sig på dab.

”Vi har oplevet en overvældende stor interesse og kan konstatere, at der har været konkurence om tilladelserne flere steder. Folk er åbenbart ikke mere skræmte over dab, end når der er muligheder for det, så vil man gerne prøve det af,” siger Søren Sandfeld Jakobsen, formand for Radio- og tv-nævnet, til MediaWatch.

11:32 Anna Sol Jørgensen

Amerikansk guvernør vil have journalist undersøgt efter fund af personnumre

Mike Parson, guvernør i den amerikanske delstat Missouri, vil have en juridisk undersøgelse af en journalists fund og rapportering af personnumre på skolelærere i delstaten.

Det skriver CNN.

Journalisten fandt personnumrene på en lang række lærere på en myndigheds hjemmeside ved at kigge i kildekoden på hjemmesiden og lavede efterfølgende en historie om, at mere end 100.000 personnumre potentielt kunne blive fundet på den måde. Mediet Post-Dispatch oplyser ifølge CNN, at historien ikke blev udgivet, før fejlen på hjemmesiden var rettet.

Men guvernør Mike Parson fastholder, at det var en forbrydelse at finde frem til personnumrene, og har bedt anklagemyndigheden i Cole County om at gå ind i sagen, som han ikke mener skal gå ustraffet hen.

”Vi kommer ikke kun til at holde individet ansvarligt, men vil også holde dem, der bidrog til individets handlinger og mediet, der har dem ansat, ansvarlige,” siger Mike Parson.

10:52 Anna Sol Jørgensen

Bold.dk vender tilbage på trafikmåling med millioner af sidevisninger

Fodboldmediet bold.dk kommer fra 1. november igen til at optræde på Dansk Online Index, den officielle måling af onlinetrafik.

Det oplyser Danske Medier i en pressemeddelelse.

Allerede nu er der nogle trafiktal for bold.dk ude fra Dansk Online Index. Bold.dk havde lørdag, da landsholdet spillede mod Moldova, 2 millioner sidevisninger på tværs af app og hjemmeside. Mandag spillede landsholdet på hjemmebane, og her trak fodboldmediet 2,2 millioner sidevisninger.

”For bold.dk er det en kæmpe fordel at kunne dokumentere, hvor stort et medie vi faktisk er. Ser vi for eksempel på tallene for landskampen i lørdags, så viser det med al tydelighed, at bold.dk er virkelig vigtig for rigtig mange mennesker. Vi glæder os meget til 1. november, hvor bold.dk er tilbage med månedstal på toplisten. Vi tror, at folk bliver meget overraskede, når de ser, hvor højt vi ligger,” siger CFO hos bold.dk Susanne Sperling i pressemeddelelsen.

09:50 Anna Sol Jørgensen

Nyhedschef på Loud fratræder efter lukning i Svendborg

Radio Loud står uden nyhedschef, efter at nyhedsredaktionen i Svendborg er blevet lukket.

Det oplyser programdirektør Simon Andersen til MediaWatch.

Joachim Næshave, som var nyhedschef på kanalen og havde sin daglige gang i Svendborg, har ifølge Simon Andersen takket nej til en stilling i København og er fratrådt med det samme.

 

08:31 Anna Sol Jørgensen

Pressenævnet: Ekstra Bladets omtale af tiltalt for skattesvig får ikke kritik

Det udløser ikke kritik fra Pressenævnet, at Ekstra Bladet i juli bragte flere oplysninger om en 31-årig, der er tiltalt for groft skattesvig for 12 millioner kroner.

Det skriver Pressenævnet i en kendelse.

I artiklen bragte Ekstra Bladet et sløret billede af den tiltalte, og der blev også nævnt oplysninger om tiltaltes alder, etnicitet, køn, hjemegn og frivillige og erhvervsmæssige aktiviteter. Kvindens advokat klagede efterfølgende til Pressenævnet, fordi man mente, at oplysningerne gjorde tiltalte identificerbar, men det får klageren ikke medhold i.

”Nævnet lagde blandt andet vægt på, at den tiltaltes ansigt var sløret, og at de angivne oplysninger om tiltalte ikke kunne tjene til identificering af hende, medmindre man i forvejen havde kendskab til, at hun var den tiltalte person,” skriver Pressenævnet.

 

08:00 Anna Sol Jørgensen

Flere end 10.000 har anmeldt corona som arbejdsskade

Antallet af anmeldelser af coronasmitte som arbejdsskade er oppe på 10.150.

Det viser tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring ifølge Ritzau.

Mere end halvdelen af anmeldelserne er fra ansatte i sundhedssektoren, primært på hospitaler og plejehjem. Derefter følger ansatte på skoler, på slagterier og i politiet. 72 procent af alle anmeldelserne er fra kvinder.

Indtil videre har omkring 2.300 fået anerkendt deres sag som en arbejdsskade, mens 2.100 har fået afvist deres sag, de fleste af dem, fordi anmelderen ikke er vendt tilbage på opfølgende henvendelser fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. De resterende sager er ikke afgjort endnu.

I maj fremgik det, at 16 personer i brancher relateret til mediebranchen har anmeldt Covid-19 som arbejdsskade.

07:44 Anna Sol Jørgensen

Kulturministeren: Jeg vil utroligt gerne lave et bredt medieforlig

Med det medieudspil, som regeringen er på vej med, vil kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen forsøge at lande et bredt medieforlig.

Det siger hun ifølge MediaWatch til Børsen.

”Det kan ende på flere måder, men jeg vil gerne lægge hovedet på blokken og sige, at jeg utroligt gerne vil, at vi går bredt ud af det. Det er aldrig særligt kønt, når vi politisk ikke kan levere nogle trygge rammer,” siger hun til Børsen.

Kulturministeren har tidligere sagt, at de udskudte medieforhandlinger starter inden nytår, og at ambitionen er at have en aftale på plads i starten af 2022.

I går
14:52 Lasse Loch Davidsen

Journalist-konsortium modtager Daphne Caruana Galizia-prisen

En sammenslutning af mere end 100 journalister verden over modtager Daphne Caruana Galizia-prisen for Pegasus-projektet.

Det oplyser Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Sammenslutningen af journalister og nyhedsorganisationer, som kaldes Forbidden Stories, modtager prisen for at have afdækket, hvordan det israelske selskab NSO Groups overvågningsteknologi, kaldet Pegasus, er blevet misbrugt til at overvåge kritiske journalister og aktivister.

Daphne Caruana-prisen blev grundlag af Europa-Parlamentets Præsidium i december 2019 som en hyldest til den maltesiske journalist Daphne Caruana Galizia, som efterforskede korruptionssager, og som blev dræbt i et bilbombeangreb i 2017.

14:17 Anna Sol Jørgensen

Facebook afviste annonce med ordet ligestilling

Det digitale bureau Abtion prøvede for nylig at lave en Facebook-annonce for virksomheden Female Invest, hvor ordet ’ligestilling’ indgik, men den gik ikke.

Det skriver markedsforing.dk.

”Vi oplevede, at vores annonce ikke kunne blive accepteret med ordet ’ligestilling’. Den blev afvist. Vi prøvede et par gange, og problemet var det samme. Vi fik den begrundelse, at det var et emne, der handlede om et samfundsproblem, politik eller et valg,” fortæller Nana Langhoff, der er kommunikationschef hos Abtion, til markedsforing.dk.

Da ’ligestilling’ blev fjernet fra opslaget, gik annoncen direkte igennem.

Facebook siger til Markedsføring, at der var tale om en fejl, og beklager.

12:50 Sebastian Goos

TV 2 Østjylland får ikke kritik for omtale af huslejestigning

TV 2 Østjylland får ikke kritik af Pressenævnet for et indslag fra april 2021, der handlede om en huslejestigning på 12 procent for lejerne af lejligheder i en gammel klosterbygning.

I indslaget omtalte TV 2 Østjylland også, at forvalteren af klosteret havde fået fordoblet sin løn.

Forvalteren klagede til Pressenævnet, da han mente, at der var fejl i indslaget. Han afviste, at han havde sikret sig en fordobling af lønnen forinden huslejestigningen, og at det skulle være en af årsagerne til huslejestigningen.

Pressenævnet fandt dog ikke grund til at udtale kritik af TV 2 Østjylland.

12:49 Anna Sol Jørgensen

Kulturministeriet har fundet chef til sit techgigant-kontor

Andreas Flensted Geertsen er blevet chef for Kulturministeriets nyoprettede kontor for regeringens arbejde i forhold til techgiganter.

Det oplyser ministeriet til MediaWatch.

Den nye chef tiltrådte i begyndelsen af måneden og kommer fra en stilling som souchef og sekratariatsleder for Danmarks tech-ambassadør. Under sig får han i alt fem medarbejdere. Tre af dem er allerede ansat, mens ministeriet ”inden for den nærmeste fremtid vil rekruttere de sidste to”, oplyser ministeriets presseafdeling til MediaWatch.

11:08 Anna Sol Jørgensen

”Det er løgn!”: P6 Beat-vært reagerer på redning i live-udsendelse

”Det er løgn!”

”Har I hørt det?”

Sådan lød det for kort tid siden i P6 Beat-programmet ’Formiddag med Simpson’, da vært Mikael Simpson læste en nyhed op fra Gaffa for sin kollega Jacob Hinchely. Nyheden er, at et politisk flertal bestående af Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Socialdemokratiet har valgt at videreføre P6 Beat og P8 Jazz, hvis fremtid har hængt i en tynd tråd, efter at der ikke blev sat penge af til kanalerne i regeringens finanslovsudspil.

”Jeg sidder på DR’s toilet og græder nu. Uden pis. Men med gråd,” skriver Jacob Hinchely på Twitter.

Aftalen mellem partierne giver DR 15 millioner kroner årligt i 2022, 2023 og 2024, som skal gøre det muligt at videreføre de to kanaler, som stod til at lukke ved udgangen af året som følge af besparelser på DR.

10:00

Bold.dk henter ny chefredaktør fra DR

René Schrøder vender fra 1. december tilbage til sportsjournalistikken og bliver ny chefredaktør på fodboldmediet bold.dk.

Det oplyser mediet i en pressemeddelelse.

René Schrøder kommer fra en stilling som redaktør hos DR Events og Partnerskaber. Han har tidligere været journalist og nyhedschef på Ekstra Bladet Sport, inden han i sommeren 2014 skiftede til TV3 Sport som redaktør for dansk fodbold.

”Jeg glæder mig helt vildt til at komme tilbage i manegen med fodboldjournalistik og til at udvikle ikke kun bold.dk, men også de mange dedikerede medarbejdere. Jeg har om nogen lagt mange tusinde klik hos bold.dk gennem årene, og det er en kæmpe ære at få lov til at stå i spidsen for så veletableret et brand,” siger René Schrøder i en pressemeddelelse.

09:53 Anna Sol Jørgensen

Avis slipper for kritik af uhensigtsmæssig redigering af læserbrev

Der er ikke grundlag for at kritisere Fyns Amts Avis, der i juni redigerede overskriften i et læserbrev i forhold til læserbrevets oprindelige version.

Det skriver Pressenævnet i en kendelse.

”Pressenævnet fandt redigeringen uhensigtsmæssig, da den første sætning i læserbrevet henviser til overskriften,” skriver Pressenævnet og tilføjer:

”Efter en samlet vurdering fandt nævnet imidlertid ikke tilstrækkeligt grundlag for at udtale kritik af Fyns Amts Avis, da læserbrevets øvrige indhold ikke var redigeret, og indholdet ikke fremstår forvansket.”

09:48 Thomas Møller Larsen

Rapport: Antisemitisme er nemt at finde på alle større sociale medier

”På trods af årtiers diskussioner og politik-ændringer findes der ikke en platform, som er tilgængelig lige nu, hvor antisemitisme og hadtale i mere generel forstand ikke er nemt at finde.”

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport med titlen ’Antisemitism in the Digital Age’, der er udgivet af tre antiracistiske ngo’er. Herunder svenske Expo og britiske Hope not Hate.

Organisationerne har blandt andet undersøgt TikTok, Instagram, Reddit, Facebook, 4chan, Twitter og YouTube.

De konstaterer, at antisemitismen især spreder sig i forbindelse med aktuelle konspirationsteorier, hvor jødehad indgår som et element. Herunder QAnon, New World Order og teorier relateret til corona-vacciner.

 

08:09 Anna Sol Jørgensen

Enhedslisten vil have en ekstra TV 2-region på Sjælland

Enhedslisten vil have oprettet en tredje TV 2-region på Sjælland for at få mere journalistisk dækning af Sjælland og hovedstadsområdet.

Det siger partiets medieordfører, Søren Søndergaard, til Altinget. TV 2 Lorry, der er en af de to TV 2-regioner på Sjælland, dækker i øjeblikket 34 kommuner i hovedstadsområdet og Nordsjælland. Og det er ifølge Enhedslisten for mange kommuner at skulle gabe over.

”Idéen i at have en regional og lokal tv-station er jo, at den kan dække, hvad der foregår i kommunerne og på lokalt niveau. Det er kropumuligt med 34 kommuner, for der er hverken tid på fladen eller journalister til at dække et så stort område,” siger Søren Søndergaard til Altinget.

Udmeldingen fra Enhedslisten kommer op til de længe ventede medieforhandlinger, hvor netop lokal- og regionaljournalistik bliver et tema. Regeringen har tidligere på året foreslået at flytte penge fra nationale medier til de lokale medier for at styrke lokaljournalistikken og lokalsamfundene.

07:38 Anna Sol Jørgensen

Socialdemokratiet på Christiansborg får ny pressechef

Jens Dissing Munk de Klauman bliver fra december pressechef for Socialdemokratiet på Christiansborg, skriver Altinget.

Han kommer fra en stilling som pressechef hos Danmarks Læreforening.

Stillingen hos Socialdemokratiet blev ledig i september, da Mikkel Harboe blev særlig rådgiver for finansminister Nicolai Wammen (S).

13 oktober
14:41 Sebastian Goos

Netavisen Pio trækker artikler tilbage og hjemsender medarbejder

Netavisen Pio trækker artikler tilbage og hjemsender medarbejder

Foto: Netavisen Pio

Netavisen Pio har onsdag trukket en række artikler tilbage og hjemsendt en medarbejder.

Det skriver chefredaktør Niels Jespersen på Netavisen Pios hjemmeside.

Ekstra Bladet skrev tidligere onsdag en historie om, at Netavisen Pio har bragt en række artikler, hvor der systematisk er blevet kopieret lange passager fra andre danske mediers artikler.

”Eksemplerne, jeg har set, lever ikke op til de standarder, vi har på Netavisen Pio, og de krav, vi stiller til vores journalister,” skriver Niels Jespersen blandt andet.

Ifølge Niels Jespersen er alle artiklerne i Ekstra Bladets dækning af sagen skrevet af den samme medarbejder på Netavisen Pio, som altså nu er blevet sendt hjem.

Niels Jespersen ”beklager og undskylder” over for de berørte medier og journalister, der er blevet kopieret. I den kommende tid vil han tage stilling til, hvad der skal ske med den pågældende medarbejder.

”Det er ikke en praksis, jeg har været vidende om eller har godkendt, men jeg har som chefredaktør ikke haft den fornødne opmærksomhed på de omtalte artikler. Det ansvar hviler på mig,” skriver han.

 

14:11 Lasse Loch Davidsen

Danish Crown piller ’klimakontrolleret gris’ af hylderne

Danish Crown har onsdag oplyst, at virksomheden stopper med at bruge mærket ’klimakontrolleret gris’ på fødevarekoncernens svinekød.

Det skriver Dansk Vegetarisk Forening og Fødevarewatch.

Beslutningen kommer, efter at supermarkedskæder landet over har valgt at fjerne mærket fra køledisken. Blandt andet som reaktion på den retssag om vildledning, som Dansk Vegetarisk Forening, Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse har anlagt.

Til Fødevarewatch siger Danish Crowns kommunikationsdirektør, at det ikke længere giver mening at bruge mærket ’klimakontrolleret gris’, men oplyser i samme omgang, at mærket fortsat bliver brugt internt i fødevareproducenten.

14:05 Sebastian Goos

Politiken-journalist modtager Fjæsingprisen

Politiken-journalist Morten Skærbæk har fået Fjæsingprisen af Christiansborgs presseloge ”for sine altid velbegrundede, sylespidse spørgsmål”.

Det skriver Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard Christensen, på Twitter.

13:53 Lasse Loch Davidsen

Fyens Stiftstidende går fri af kritik for artikel om grillbar-konflikt

Pressenævnet har ikke fundet grundlag for at kritisere Fyens Stiftstidende, efter at avisen i maj måned sidste år omtalte en sag vedrørende en konflikt om annoncering for en grillbar i en facebookgruppe.

Konflikten opstod, da indehaveren af Marslev Grill-café, Anders Lehmann, uforvarende delte en reklame for sin grillbar i facebookgruppen ’Odense, Køb & Salg (Kun Odense Borgere) ”Uden Regler” Privat gruppe’. Her blev han af et andet medlem i gruppen bedt om at betale 1.000 kroner som bod for sit opslag. Ellers ville grillbaren i Marselv modtage 50 dårlige anmeldelser på 24 timer, lød truslen.

Personen, som havde sendt truslen og pengekravet til grillbarejeren, klagede til Pressenævnet over manglede god presseskik i Fyens Stiftstidendes omtale af konflikten.

Pressenævnet har dog afgjort, at Fyens Stiftstidende har handlet i overensstemmelse med god presseskik i sagen.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen