data_usage

tophistorier

chevron_left
chevron_right

SENESTE NYT

11:38 Esben Christensen

Malta: Undersøgelse lægger ansvar for journalistdrab på staten

En kulegravning af drabet på journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017 har nu afleveret sin rapport, og den placerer ansvaret for drabet direkte hos den maltesiske stat. Det skriver Times of Malta.

Rapporten fastslår, at regeringen under tidligere premierminister Joseph Muscat skabte en lovløs kultur, og den bebrejder regeringen for ikke at gribe ind over for de kræfter, der kostede journalisten livet.

Rapporten har ikke fundet beviser på, at regeringen var direkte involveret i drabet, men at den skabte et “favorabelt klima” for de personer, der kunne være interesseret i at dræbe kritiske journalister som Galizia.

Det skete især gennem regeringens meget konfrontatoriske indstilling over for hendes afsløringer af Maltas rolle i Panama Papers-skandalen.

10:37 Esben Christensen

Analyse: Dansk politik viser tegn på ekkokamre

En analyse, som bureauerne Analyse & Tal og Common Consultancy har lavet for Fagbladet 3F, peger på, at danske politikere i højere grad eksisterer i ekkokamre.

Undersøgelsen er baseret på politikernes delinger af nyhedsartikler på Facebook, og den viser, at antallet af nyheder, der deles af mindst to politikere, er blevet halveret på de seneste fem år. En tendens, der tolkes som om, at politikerne i langt højere grad kun deler historier, der støtter deres verdensbillede, hvilket skaber ekkokamre.

– Udviklingen kan føre til polarisering og det, som er blevet kaldt ekkokamre. Det har vi set grelle eksempler på i eksempelvis i USA, og det er selvfølgelig bekymringen i vores kortlægning, siger Eske Vinther-Jensen, der er direktør i Common Consultancy.

Analysen er lavet på delinger fra 2016 til 2020 af 199 folkevalgte politikere samt partiernes Facebook-sider. I alt er der optalt 102.646 opslag.

09:48 Esben Christensen

Regeringer blokeret fra kontroversiel software

Det israelske firma NSO Group har blokeret flere landes regeringers adgang til brugen af softwaren Pegasus. Det skyldes mistanke om, at den er blevet misbrugt, bekræfter en kilde i NSO Group, som er anonym, da firmaet ikke udtaler sig til pressen, over for NPR.

Suspenderingerne sker, mens der er stor opmærksomhed på Pegasus-softwaren. Den er blevet kædet sammen med overvågning af både journalister, aktivister og regeringsledere. Det er blevet afsløret af Pegasus Group, som er et samarbejde mellem flere medier.

Suspenderingen skyldes altså mistanke om, at nogle landes regeringer og/eller efterretningstjenester har misbrugt softwaren, formentlig til disse formål. Ifølge NSO Group er Pegasus designet til at forhindre terrorisme og kriminalitet.

Kilden i firmaet vil over for NPR ikke oplyse, hvilke lande der er tale om.

08:45 Thomas Møller Larsen

LinkedIn satser på nyheder bag betalingsmur

Det sociale medie LinkedIn er i gang med at implementere en nyheds-service kaldet Premium News.

Medier kan dele artikler på LinkedIn, som brugerne skal betale for at læse. Og et Premium-abonnement hos Linkedin giver adgang til fem artikler bag mediernes betalingsmure om måneden. Indtil videre dog kun i udvalgte områder.

Løsningen bygger på teknologi fra virksomheden Piano, skriver Digiday.

LinkedIn tilbyder også Premium-kunder ”daglige nyhedsanbefalinger udvalgt til dig af LinkedIns redaktionelle team.” Det skriver det sociale medie på sin hjemmeside.

”Denne feature vil gradvist blive rullet ud og er muligvis ikke tilgængelig i din region og på dit sprog på nuværende tidspunkt. Kom venligst tilbage i de kommende uger, hvis ikke du ser denne mulighed,” skriver LinkedIn.

I går
14:06 Esben Christensen

Højreorienterede nyhedssider stormer frem i USA

Mediet Press Gazette har netop offentliggjort læsertal for de største amerikanske nyhedssider i juni, og der er godt nyt, hvis man har et højreorienteret publikum.

De fire sites, der er vokset mest sammenlignet med juni sidste år, tilhører alle den konservative fløj på det amerikanske mediemarked. Det drejer sig om Newsmax, The Epoch Times, Bitchute og The Gateway Pundit. De tre førstnævnte har mere end fordoblet deres trafik på det seneste år.

Der er dog stadig et stykke vej op til de traditionelle nyhedsmedier, og i totale læsertal førte CNN an foran New York Times og Fox News.

Alle tre havde ganske vist et dyk i trafikken på mere end 20 procent sammenliget med juni sidste år, men i artiklen understreges det, at sidste års enorme interesse i coronapandemien gav nyhedsmedierne uhørt høje tal. Derfor er et sådant fald ikke alarmerende.

 

09:03 Esben Christensen

Cilius og Bruun lancerer ‘Den korte podcast’

Frederik Cilius og Rasmus Bruun er klar med et nyt koncept, hvor karaktererne fra ‘Den korte radioavis’ på Radio 24syv bliver genoplivet.

Det hedder ‘Den korte podcast’ og første teaser-afsnit blev sendt på gaden i går.

Frederik Cilius, som spiller fænomenet Kirstin Birgit i podcasten, fortæller til Berlingske, at der er tale om “et forum, hvor folk kan samles om det, Kirsten Birgit mener.”

Han understreger desuden, at det ikke bliver det samme som ‘Den korte radioavis’, men noget nyt.

Siden Radio 24syvs lukning har karaktererne fra programmet været synlige flere steder, blandt andet i et TV 2-program. Men den nye podcast, som skal være ugentlig, står de to medvirkende selv for.

08:16 Thomas Møller Larsen

Twitter tester nyt betalingsmodul

Det sociale medie Twitter et begyndt at teste en ny betalingsløsning, som gør det muligt at sælge ting på platformen. Modulet er lige nu tilgængeligt for en række udvalgte virksomheder i USA.

Ifølge teknologimediet TechCrunch er det et led i en strategi for at gøre Twitter til en platform for e-handel.

I februar fortalte Bruce Falck – Twitters ’Revenue Product Lead’ – om visionen på en Twitter-konference.

”Vi er begyndt at undersøge måder, hvorpå vi bedre kan understøtte handel på Twitter,” sagde han ifølge TechCrunch.

“Forestil dig, at du nemt kan opdage og hurtigt købe et nyt hudplejeprodukt eller et par trendy sneakers fra et brand, som du følger, med kun få klik,” sagde han.

For nylig løftede Twitter også sløret for betalingsløsningerne ’Super Follows’ og ’Ticketed Spaces’ – begge gør det muligt at tjene penge på sine følgere.

Twitter har også tidligere forsøgt sig med e-handel: Det sociale medie lancerede en køb-knap i 2014, som senere blev lagt i graven.

08:12

Facebook spinder guld på prisstigninger på reklamer

Facebook har i det seneste kvartal taget næsten 50 procent mere for sine reklamer end i samme periode sidste år. Det skriver Ritzau.

Det har øget selskabets omsætning og næsten fordoblet nettoresultatet, viser selskabets regnskab for andet kvartal.

Facebook, som også ejer store sociale medier og beskedplatforme som Instagram, WhatsApp og Messenger, øgede omsætningen med over 50 procent til 28,6 milliarder dollar i kvartalet.

Nettoresultatet – overskuddet når alle regninger er betalt – blev mere end fordoblet til 10,4 milliarder dollar. Omsætningen er for langt hovedparten skabt af reklameindtægter, der er så godt som den eneste indtægtskilde.

”Væksten i indtægter fra reklame var drevet af en stigning i prisen på 46 procent per reklame sammenlignet med samme periode sidste år samt en stigning på seks procent i antallet af reklamer leveret,” skriver Facebook i regnskabet.

På trods af at Facebook har mindre tag i yngre mennesker, der søger mod andre platforme, steg antallet af aktive, daglige brugere på dets platforme til 1,9 milliarder i kvartalet – en stigning på syv procent sammenlignet med samme periode sidste år.

28 juli
14:19 Esben Christensen

Korrespondenter chikaneret under kinesiske oversvømmelser

En række korrespondenter fra internationale medier er ofre for chikane og dødstrusler, efter de har dækket oversvømmelser i Henan-provinsen i Kina. Det skriver Press Gazette.

Korrespondenter fra blandt andre BBC, LA Times og Deutsche Welle fortæller, at det er blevet chikaneret af befolkningen i provinsen og har fået besked på ikke at svine Kina til i pressen.

Særlig hårdt er det gået ud over Robin Brant fra BBC, som er blevet mål for en decideret kampagne fra Henans ungdomskommunistparti, efter han rapporterede om oversvømmelser i en metrostation, der kostede 12 mennesker livet.

Det har fået BBC til offentligt at opfordre den kinesiske regering til at gøre noget ved jagten på journalister.

10:13 Esben Christensen

Assange får frataget ecuadoriansk statsborgerskab

Det var en fejl, at den australske Wikileaks-stifter Julian Assange fik bevilget ecuadoriansk statsborgerskab i 2017, har en domstol i Quito nu afgjort.

Statsborgerskabet fik han, efter han havde boet på Ecuadors ambassade i London i fem år, men det vil nu blive taget fra ham igen, da der ifølge domstolen blev begået bureaukratiske fejl i processen. Det skriver avisen El Comercio.

Julian Assange blev anholdt i 2019, og siden har han siddet i det britiske fængsel Belmarsh. Samtidig kræver USA at få ham udleveret, da landet vil retsforfølge ham for læk af tusindvis af klassificerede amerikanske dokumenter.

08:44 Thomas Møller Larsen

YouTubes reklamesalg næsten fordoblet på et år

Alphabet – virksomheden bag Google og YouTube – melder i sit seneste kvartalsregnskab om kraftig vækst i annonceomsætningen.

Her er de seneste års tal for YouTubes annonceomsætning i andet kvartal:

• 2021: 7 mia. dollars
• 2020: 3,8 mia. dollars
• 2019: 3,6 mia. dollars

Og her er tallene for reklamesalget hos Google i andet kvartal:

• 2021: 50,4 mia. dollars
• 2020: 29,9 mia. dollars
• 2019: 32,5 mia. dollars.

Coronaen har taget hårdt på det globale annoncemarked. Men forskellen på 2019 og 2021 hos Alphabet viser, at væksten ikke alene skyldes en post corona-effekt.

08:38

Facebook begrænser målrettede reklamer mod brugere under 18

Facebook har løftet sløret for en række tiltag, som skal beskytte yngre brugere af dets platforme. Det skriver Ritzau.

Det indebærer blandt andet, at virksomheder ikke længere må målrette reklamer til brugere under 18 år baseret på deres interesser eller aktiviteter på andre hjemmesider.

Det gælder på alle Facebooks platforme, herunder det sociale medie Instagram. Det oplyser det sociale medie.

Ændringen betyder, at annoncørerne bliver mere begrænsede, når de skal ramme deres yngre målgrupper.

De kan dog fortsat målrette deres reklamer på Facebook og Instagram efter alder, køn og lokation.

Det nye tiltag kommer, efter at grupper har fremført argumenter om, at yngre brugere ikke er ordentligt rustede til at forholde sig til målrettede reklamer.

Der bliver ingen ændringer i, hvilke brugerdata Facebook indsamler. Det oplyser en talsmand for Facebook.

27 juli
14:21

Amnesty: Hongkong nærmer sig et farvel til ytringsfrihed

En skelsættende dom i Hongkong kan være begyndelsen på enden for ytringsfrihed i den særlige kinesiske region.

Sådan lyder det fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

Udmeldingen kommer, efter at 24-årige Tong Ying-kit tirsdag blev kendt skyldig i terrorisme og opfordring til løsrivelse efter en ny sikkerhedslov.

“Dommen mod Tong Ying-kit markerer et væsentligt og ildevarslende øjeblik for menneskerettigheder i Hongkong. Dagens afgørelse understreger det alvorlige faktum, at det nu officielt er en forbrydelse af udtrykke bestemte politiske holdninger,” siger Amnesty Internationals regionale direktør i Asien, Yamini Mishra.

Tirsdagens dom tog udgangspunkt i flaget, som ifølge anklagerne opfordrede til, at Hongkong skulle løsrive sig fra Kina.

“At dømme Tong Ying-kit for løsrivelse for at fremvise et flag med et politisk budskab er i strid med folkeretten,” lyder det fra Amnesty.

“Det her føles som begyndelsen på enden på ytringsfrihed i Hongkong.”

09:49 Esben Christensen

Færre har krav til medarbejderes påklædning

Antallet af ledere, der har nedskrevne krav til deres medarbejderes påklædning på arbejdspladsen, er faldende. En undersøgelse fra Lederne viser, at det kun gælder 27 procent. Sidste år var det 31 procent. Dog svarer 45 procent, at de har forventninger til påklædningen.

Den mest uacceptable kategori er mavebluser eller korte toppe, som over 80 procent af de adspurgte ledere stadig ikke vil acceptere. Dernæst kommer joggingtøj, mens shorts, korte nederdele, korte kjoler og kasketter kan accepteres af omkring 58 procent af de adspurgte.

Mest besindigt ser lederne på tatoveringer, piercinger og vildt, farvet hår. Kun 18 procent af de adspurgte ledere vil ikke acceptere disse ting hos deres medarbejdere.

26 juli
14:31 Esben Christensen

Ronan Keating vinder søgsmål om telefonhacking

I en periode på 15 år blev den tidligere forsanger i Boyzone og succesfulde soloartist, Ronan Keating, overvåget af britiske medier. Det har han nu fået rettens ord for, skriver Press Gazette.

Han havde sagsøgt udgiveren bag de tabloide aviser The Sun og News of the World. Sidstnævnte gik konkurs i 2011, efter det kom frem, at avisen havde brugt kriminelle metoder til at skaffe historier om kendte. Herunder især hacking af telefoner, som Keating også mistænkte var sket for ham.

I en periode fra 1996 til 2011 dukkede der af og til historier op om ham i medierne, som han mistænkte, at de havde fået fra beskeder på telefonsvarere. Det har haft store konsekvenser for ham, forklarede han, da han i lange perioder mistænkte venner og bekendte for at lække informationerne.

Udgiveren, som hedder News Group Newspapers, er af retten blevet dømt til at udbetale et ikke-oplyst beløb samt betale sagsomkostninger og levere en undskyldning i retten.

44-årige Keating arbejder i dag som tv- og radiovært på BBC.

13:54 Christian Lindhardt

Politi stormer Al Jazeeras kontor under uro

Væbnede tunesiske politibetjente har mandag stormet mediet Al Jazeeras kontor i Tunesiens hovedstad, Tunis.

Det skriver Al Jazeera ifølge Ritzau.

Det sker, efter at præsident Kais Saied sent søndag aften fyrede premierministeren og suspenderede parlamentet. Det har skabt uro i landet, hvor præsidentens rivaler beskylder ham for at undergrave demokratiet.

Ifølge Al Jazeera indtog mindst 20 civilklædte og væbnede betjente mandag mediets kontor. Alle ansatte blev smidt ud af bygningen.

Betjentene havde angiveligt ikke nogen ransagningskendelse.

De involverede betjente meddelte angiveligt, at de udførte instruktioner fra landets retsinstans, og at alle journalister skulle forlade kontoret.

Journalisterne skulle slukke deres telefoner. De fik heller ikke lov til at vende tilbage til kontoret for at få fat i deres personlige ejendele. Det skriver Al Jazeera.

11:32 Esben Christensen

Britisk sundhedsminister undskylder for tweet

Sajid Javid, der er sundhedsminister i Storbritannien, har måttet slette og undskylde for et tweet omkring coronavirus.

I tweetet skrev Javid, at briterne ikke skal lade sig skræmme af virussen. Det gjorde han ved brug af det engelske ord ‘cower’, som der ikke er nogen direkte dansk oversættelse for, men defineres som at lade sig skræmme til at efterkomme andres ønsker.

Brugen af ordet sendte ifølge mange kritikere et budskab om, at det er af unødig frygt, at man isolerer sig og følger retningslinjerne. Men det var ikke meningen, har Javid siden forklaret, skriver CNN.

“Jeg har slettet tweetet med ordet ‘cower’. Jeg forsøgte at udtrykke taknemmelighed over, at vaccinerne hjælper os som samfund til at kæmpe mod virussen, men det var et dårligt ordvalg, og jeg undskylder,” siger han.

Javid testede selv positiv for virussen sidste weekend.

10:55 Esben Christensen

Sydkoreansk tv undskylder stereotype billeder under OL

Under åbningsceremonien til OL i Tokyo i fredags vakte den sydkoreanske tv-station MBC opsigt med brug af billeder og fakta om de nationer, der var på skærmen.

MBC er nemlig blevet hånet for at benytte stereotyper i deres grafik, som de også har undskyldt for nu, skriver BBC.

Det inkluderede blandt andet at identificere Italien med en pizza, Norge med en laks, Rumænien med Dracula og Ukraine med Tjernobyl.

Også små tekster om landene er blevet kritiseret. For eksempel er borgerkrigen det eneste, der blev skrevet om Syrien, mens landets atleter gik ind på stadion storsmilende. Og de haitianske atleter var ledsaget af en oplysning om, at landet er ustabilt, fordi præsidenten lige er blevet myrdet.

Og for Tchads vedkommende blev landet blot identificeret som “Afrikas mørke hjerte”.

09:02 Esben Christensen

Hovedstadens Mediehus fortsætter vokseværket

André Bentsen er blevet ansat som ny redaktør på lokalavisen ØsterbroLIV, som hører under Hovedstadens Mediehus.

Her skal han sammen med en allerede ansat journalist dække kvarteret, og han har masser af erfaring med den lokale journalistik fra en stilling som redaktør på Rødovre Lokal Nyt.

Med ansættelsen er Hovedstadens Mediehus nu vokset fra 12 til 20 journalistiske medarbejdere på det seneste år. De fordeler sig på ni forskellige lokale medier i Storkøbenhavn.

Hovedstadens Mediehus er en del af Jysk/Fynske Medier.

08:28

Journalist mudrede sig før tv-sending fra oversvømmelser

Den 39-årige Susanna Ohlen er hjemsendt fra sit arbejde som journalist og nyhedsoplæser på den tyske tv-kanal RTL, efter at hun er blevet afsløret i at smøre sig ind i mudder, inden hun skulle berette direkte fra de oversvømmede byer i Tyskland.

Det var angiveligt et forsøg på at få det hele til at se mere autentisk ud. Men fup var det.

Der dukkede videoer op på nettet, der viste, hvordan hun smurte sig ind i mudder, inden kameraet rullede.

Ifølge RTL har hun brudt med tv-stationens normer.

Susanna Ohlen har undskyldt for sin optræden og kalder det ifølge nyhedsbureauet dpa en grov fejl. Hun erkender, at hun “uden at overveje det” havde snavset sit tøj til med mudder, før hun gik i gang med sendingen fra de oversvømmede områder.

”For mig som journalist burde det aldrig være sket. Men som et menneske, der føler med alle de berørte og deres lidelser, skete det alligevel. Jeg beder om tilgivelse,” skriver Susanna Ohlen på Instagram.

23 juli
13:43 Esben Christensen

Journalistforbund fordømmer anholdelser i Hongkong

I onsdags anholdte sikkerhedspolitiet i Hongkong to redaktører og to skribenter, som arbejdede på avisen Apple Daily, indtil den lukkede 24. juni.

Avisen blev offer for den nye sikkerhedslov i landet, som giver myndighederne beføjelser til at anholde og sigte personer for handlinger, der på forskellige måder truer den nationale sikkerhed – et begreb, der af det Beijing-venlige styre tolkes som kritik af Beijing, mener mange demokratiske forkæmpere.

Det internationale journalistforbund IFJ fordømmer da også anholdelserne af de fire journalister, som ifølge forbundet sætter en farlig præcedens for, hvordan man kan behandle journalister.

Ejeren af Apple Daily, Jimmy Lai, har siddet fængslet siden april.

09:27

Journalist risikerer fem års fængsel for vaccine-kritisk opslag

Den cambodjanske journalist, Kouv Piseth, risikerer fem års fængsel for et opslag på Facebook. I opslaget kritiserer han Cambodjas regerings beslutning om at bruge de kinesiske vacciner mod Corona, Sinopharm og Sinovac.

Det oplyser International Federation of Journalists (IFJ), der opfordrer den cambodjanske regering til omgående at løslade Kouv Piseth.

Cambodja har vedtaget en række kontroversielle love for at forhindre spredning af Corona og andre smitsomme sygdomme. De er allerede blevet brugt til at fængsle to andre journalister, der blandt andet satte spørgsmålstegn ved Cambodjas nedlukning.

09:00

Twitter har vendt skuden og tjener nu penge

Twitters aktiekurs er steg i går med helt op til ni procent, efter at selskabet har annonceret en højere indtjening end forventet i andet kvartal.

Det skriver mediet CNBC ifølge Ritzau.

Selskabet melder således om en profit på 415 millioner kroner, hvilket er en markant forbedring i forhold til samme kvartal sidste år, hvor Twitter tabte 8,7 milliarder kroner.

Det forbedrede resultat skyldes ifølge Twitter selskabets arbejde med at forbedre effektiviteten af dets reklamer, der traditionelt har haltet langt efter konkurrenter som Facebooks.

De forbedringer sammenlagt med øget efterspørgsel på reklamer, i takt med at mange lande så småt er i gang med at genåbne efter pandemien, har hjulpet med at sætte skub i omsætningen.

Twitter melder samtidig om cirka 206 millioner brugere i andet kvartal. Det er ifølge Reuters på linje med forventningerne.

08:36 Thomas Møller Larsen

Zuckerberg: Facebook skal være et ’metavers’-firma

Zuckerberg: Facebook skal være et ’metavers’-firma

Facebooks stifter, Mark Zuckerberg. (Foto: Erin Scott/Ritzau Scanpix)

I fremtiden skal Facebook ikke kun handle om todimensionelle opslag og samtaler, men udvikle sig til et ’metavers’-firma. Det forklarer Facebook-stifter Mark Zuckerberg i et længere interview med tech-mediet The Verge.

’Metavers’ er en kobling af ordene ’meta’ og ’univers’, og i interviewet går Mark Zuckerberg i dybden med visionen.

”I stedet for kun at se på indhold, så er du i det,” siger han om det – angiveligt – kommende metavers.

”Og du føler dig til stede med andre mennesker, som om du opholdt dig andre steder, og du har forskellige oplevelser, som du ikke nødvendigvis kan have i en 2D-app eller på en hjemmeside, såsom at danse – for eksempel – eller forskellige former for fitness,” siger topchefen.

Virtual reality (VR) bliver en vigtig del af metaverset, forklarer Mark Zuckerberg.

”Men metaverset er ikke kun virtual reality. Det kommer til at være tilgængeligt på tværs af alle vores forskellige computer-platforme: VR og AR (augmented reality, red.), men også PC, og også mobile enheder og spillekonsoller,” siger han.

22 juli
14:09 Esben Christensen

Bombetrussel mod Radio Loud – efterforskes sammen med dødstrusler

Natten til lørdag modtog Københavns Politi en bombetrussel mod Radio Louds adresse på Wildersgade på Christianshavn.

Det fortæller stationens digitale direktør, Rasmus Mark Pedersen, som blev orienteret om bombetruslen i går eftermiddag. Den blev ringet ind stort set samtidig med, at han modtog en dødstrussel på mail, og derfor efterforsker politiet nu de to sager sammen, fortæller han.

Adressen i Wildersgade er Louds officielle adresse, men stationen er for nylig fraflyttet den. Og politiet fandt da heller ikke nogen bombe, da de undersøgte den.

Rasmus Mark Pedersen kan ikke oplyse, om de to trusler er sendt fra samme mailadresse.

Han har i dag holdt et medarbejdermøde, hvor de ansatte er blevet orienteret om situationen.

data_usage add

Flere nyheder

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen