Jysk Fynske Medier om hjælpepakke: ”Vi føler os lidt snydt”

Sidste år gik medarbejderne på Jysk Fynske Medier med til en frivillig lønnedgang i tre måneder for at hjælpe virksomheden igennem coronakrisen. Nu føler de sig snydt af hjælpepakken, der ikke tager højde for medarbejdernes bidrag

I slutningen af marts 2020 gik 1.119 medarbejdere på Jysk Fynske Medier med til en frivillig lønnedgang på 10 procent i april, maj og juni for at hjælpe medievirksomheden, der forventede et stort tab i annonceindtægter som følge af corona.

Få dage senere meldte regeringen ud med en hjælpepakke til medierne, hvor der var sat 180 millioner af til at kompensere for de tabte annoncekroner.

Men ordningen modregner blandt andet kollektiv lønnedgang i kompensationen, der udbetales til medierne. Derfor har Jysk Fynske Medier ikke fået fuldt udbytte af de ansattes lønnedgang.

”Vi synes, det er træls. Vi lavede den lønnedgang, fordi vi gerne ville hjælpe vores virksomhed til at klare sig igennem coronakrisen. Det viser sig, at vores lønnedgang i stedet for går til samfundskassen,” siger Per Schultz-Knudsen, der er tillidsmand på Jysk Fynske Medier.

Den frivillige lønnedgang sidste forår svarer ifølge Per Schultz-Knudsen til cirka 13 millioner kroner.

”Kulturministeren taler om, at der er et overskud på 80 millioner i den pulje, der skulle gives i kompensation til medierne. Så kan vi konstatere, at nogle af de millioner er fra vores løn,” siger han.

Ligesom ledelsen har tillidsrepræsentanterne forsøgt at gøre Kulturministeriet opmærksom på, at ordningen burde tage højde for den kollektive lønnedgang hos Jysk Fynske Medier.

”Vi har presset så meget på, som vi kan. Nu er der andre, der skal gå ind og presse på,” siger han.

Også Dansk Folkeparti har forsøgt at få kulturminister Joy Mogensen (S) til at lave om på ordningen.

”Det virker bare urimeligt, at man bliver straffet for at have forsøgt at tage et lokalt ansvar for sin virksomhed og sikre sig en relativt god økonomi og stadig have medarbejdere ansat efter krisen,” har Dansk Folkepartis medieordfører, Dennis Flydtkjær, tidligere udtalt til Journalisten.

I et høringssvar til Kulturudvalget forklarer kulturministeren, at det er EU-kommissionen, der står for den endelige godkendelse af aftalen, der har spændt ben for, at ordningen skal dække over eventuelle omkostningsbesparelser, herunder en frivillig lønnedgang.

”I lyset af, at det ellers ikke ville være muligt at få godkendt annoncestøttepakken, er dette krav implementeret i bekendtgørelsen for ordningen,” lyder det fra Joy Mogensen i høringssvaret.

På det tidspunkt, hvor medarbejderne i Jysk Fynske Medier besluttede at gå ned i løn, var de ikke klar over, at det ville blive modregnet i en fremtidig kompensationsorden.

”Der er ingen af os, der fortryder, at vi gik ind og lavede den lønnedgang, fordi det var det rigtige at gøre på det tidspunkt. Men vi føler os lidt snydt,” siger han og tilføjer:

”Statsministeren sagde 11. marts, at vi skulle stå sammen og vise samfundssind. Det var sådan set det, vi gjorde. Vi sagde: Okay, så giver vi vores bidrag, så virksomheden kan komme igennem det her. Og der takker kulturministeren os ved at beholde nogle af vores penge.”

Opdateret 28.01.2021 kl. 08.50: I en tidligere version stod der, at Jysk Fynske Medier ikke ville kunne få de penge, som de gav afkald på sidste forår, i retur. Det er blevet ændret til “Men ordningen modregner blandt andet kollektiv lønnedgang i kompensationen, der udbetales til medierne. Derfor har Jysk Fynske Medier ikke fået fuldt udbytte af de ansattes lønnedgang”

0 Kommentarer

Læs også

DF kræver svar fra ministeren om hjælpepakker: Urimeligt at straffe medier

05. JANUAR 2021

Overblik/ Her er hjælpepakken til medierne

02. APRIL 2020