search

Hjælpepakke på plads: Medierne får erstatning for tabte annoncekroner

Der er netop blevet vedtaget en hjælpepakke til landets medier på 180 millioner kroner. Den sikrer medierne erstatning, hvis de taber en markant del af deres annonceindtægter. Venstre, EL og SF roser aftalen, der især skal holde hånden under lokalmedierne

Medierne bløder annonceindtægter på grund af coronakrisen. Flere medier har allerede afholdt fyringsrunder – herunder Berlingske Media, Mediehusene Midtjylland og Altinget – og lokalavisen Helsingør Dagblad står til at lukke i slutningen af april på grund af krisen.

Derfor har Folketingets partier netop vedtaget en hjælpepakke på 180 millioner kroner til landets medier. Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Hjælpepakken omfatter landsdækkende aviser, magasiner, radiokanaler, lokalaviser og distriktsblade, magasiner, digitale medier, ugeaviser og fagblade.

Tv-stationer er ikke omfattet af hjælpepakken.

Kompenseres for tabte annoncekroner

Den primære kompensation i aftalen består af, at medierne kan få dækket en del af de indtægter, de taber på annoncer.

Kompensationen er struktureret således:

Taber et medie mindst 30 procent af sine annonceindtægter, vil staten kompensere 60 procent af de tabte indtægter.

Og har mediet mistet over halvdelen af sine annonceindtægter, vil mediet blive kompenseret med 80 procent af sine tabte annonceindtægter.

De 180 millioner kroner, der er afsat til hjælpepakken, er et skøn, har kulturminister Joy Mogensen understreget til DR – det kan reelt blive dyrere, hvis mediernes tab af annonceomsætning viser sig at være større.

Ros til aftalen

Venstres medieordfører, Britt Bager, roser aftalen.

”Den er god. Det vigtigste er, at vi har en aftale, fordi medierne har en særlig plads i forhold til vores demokrati. Og derfor har det været så vigtigt at lave en aftale, som holder hånden under hele mediedanmark i denne alvorlige krise,” skriver hun i en sms til Journalisten.

Hun mener, at aftalen især er vigtig for lokale medier og lokale radiokanaler, der lige nu bløder annonceindtægter og ”spiller en stor rolle i lokalsamfundene”.

I pressemeddelelsen  fra Kulturministeriet er der generelt bred opbakning til hjælpepakken.

Fra SF’s medieordfører, Jacob Mark, er der også ros:

”Det kommer til at gøre en kæmpe forskel for de mange medier, som bløder annonceindtægter lige nu. Vi kan forhåbentlig redde nogle ekstremt pressede lokale og regionale medier fra at dreje nøglen om,” skriver Jacob Mark i en sms til Journalisten.

Han fortæller ligeledes, at det er et krav, at et medie er tilmeldt Pressenævnet for at kunne få del i støtten.

Hos Enhedslisten er medieordfører Søren Søndergaard også glad for aftalen.

”Nogle medier står lige nu i en meget vanskelig situation. Aftalen sørger forhåbentlig for, at der ikke er nogen, der må dreje nøglen om eller reducere niveauet alvorligt på grund af krisen. Vi mener, aftalen har fundet et godt leje,” siger Søren Søndergaard.

Han ærgrer sig dog over, at aftalen ikke er behæftet med et krav om, at medierne i 2020 ikke må udbetale udbytte til sine ejere eller aktionærer, hvis de får del i hjælpepakken.

”Det havde vi gerne set et krav om. Men hermed er der en uforpligtende opfordring til det. Og så vil vi gerne tage det med i medieforhandlingerne senere i år,” siger Søren Søndergaard.

Opdateret kl. 18.56 med kommentar fra Søren Søndergaard.

Kommentarer
3
Finn Arne Hansen
01.04.20 19:35
I kompensationsordningen får man 75 %. Kan man så frit vælge den, når man kun har annonceindtægter?
Fremhævet af Journalisten
Frederik Holgersen
01.04.20 20:07
Mon ikke at det kun bliver de store medier, som får støtten. Som altid må de små sejle deres egen sø, mens cheferne for de store medier hiver millioner hjem fra de skatteplagede danskere.
Fremhævet af Journalisten
Finn Arne Hansen
01.04.20 21:26
Det forlyder nu, at alle medier, der kan opleve det gruopvækkende at få et dyt i næsen af Pressenævnet, er dækket. Men kompensationsordningen ser stadig bedre ud, hvis man ikke har nævneværdige abonnementsindtægter.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen