
Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Tv- og filmproducenter får fremover dårligere vilkår, hvis de skal sende medarbejdere hjem på grund af et coronaudbrud.
Det er ifølge direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov konsekvensen, efter at en ny aftale, der skal holde hånden under virksomheder ramt af corona, er blevet indgået mellem Beskæftigelsesministeriet og arbejdsmarkedets parter.
”Aftalen er ikke skræddersyet til vores område. Den er rettet mod selskaber med mange fastansatte. Men i tv- og filmproduktioner er der rigtig mange midlertidigt ansatte og projektansatte,” siger han.
Hidtil har Producentforeningen haft en såkaldt hjemsendelsesaftale med Dansk Journalistforbund. Den betød, at tv- og filmproducenter uden varsel kunne sende ansatte hjem på almindelige dagpenge. Den aftale er dog, på trods af stor ros fra Producentforeningen, blevet opsagt af Dansk Journalistforbund, efter at den nye arbejdsfordelingsaftale blev indgået.
Den nye aftale betyder blandt andet, at de ansatte, der måtte blive sendt hjem, hvis en filmproduktion midlertidigt lukker ned i flere dage, vil kunne søge at andet arbejde straks – i modsætning til i aftalen mellem Producentforeningen og DJ. Netop det bekymrer Jørgen Ramskov.
”Det vil skabe endnu større usikkerhed for producenterne, at halvdelen af holdet eksempelvis kan forlade projektet med en dags varsel,” siger direktør Jørgen Ramskov.
Noget rigtigt nørderi
Claus Iwersen, der er forhandlingschef i Dansk Journalistforbund, kan godt forstå, det vækker bekymring hos producenterne. Men han har svært ved at se, at de ansatte i realiteten vil hoppe fra skuden med så kort varsel.
”Det ville være mærkeligt. Det her er et sikkerhedsnet, der skal sørge for, at arbejdspladserne stadig eksisterer. Derfor tror jeg, at de fleste vil vente lidt tid og vende tilbage til arbejdet. Det er i høj grad også i vores medlemmers interesse. Det positive, som de bør fokusere på, er, at det her kan holde produktionerne i gang,” siger Claus Iwersen.
Grundlæggende betyder aftalen, at de ansatte i en virksomhed kan sendes hjem eksempelvis 80 procent af arbejdsdagene i en måned og stadig via deres a-kasse få udbetalt 23.000 kroner i måneden. Hidtil har de ansatte på almindelige dagpenge kun kunnet få cirka 19.000 kroner.
Men reglerne er kringlede og svære at udlægge, og det er med til at øge usikkerheden, siger Jørgen Ramskov.
”Det er noget rigtigt nørderi,” siger han og tilføjer:
”Hvis der er en worst case, og de skal lukke hele lortet ned, så skal selskaberne vide, hvad de kan, og hvad de tør. Det bliver mere usikkert nu,” siger Jørgen Ramskov.
Det er Claus Iwersen enig i, og derfor kan han godt sætte sig ind i, at film- og tv-producenterne kan føle mere usikkerhed over, hvad der sker, hvis de bliver hårdt ramt af corona. Han maner dog til besindighed.
”Jeg ville ikke være så bekymret, hvis jeg var dem. Det kan blive aktuelt at sende folk hjem fra optagedage, som er meget dyre, men der plejer at være få af dem. Og vi har endnu ikke set, at produktioner har været nødt til at sende folk hjem,” siger han.
Maler ikke fanden på væggen
Ifølge Claus Iwersen rummer aftalen både fastansatte og løstansatte. Ligeledes vil producenter godt kunne lukke en produktion ned og sende de ansatte på den produktion hjem, mens andre produktioner fortsætter ufortrødent.
Jørgen Ramskov mener heller ikke, den nye aftale betyder, at ansatte i film- og tv-branchen skal male fanden på væggen.
”Det er ikke sådan, at det hele brænder ned. Men med den gamle aftale med DJ havde vi en virkelig god forsikring,” siger han og tilføjer, at der efter aftalen med DJ kom godt gang i tv-produktionen på ny:
”Producenterne er meget dygtige til at håndtere afspritning og forholdsregler, og måske kommer der en vaccine snart. Men hvad det konkret betyder, og om færre vil starte produktioner op, ved jeg ikke. Der er for mange bevægelser lige nu til, at jeg tør spå om det,” siger Jørgen Ramskov.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.