DJ-medlem: Lønsikringsaftale med Topdanmark diskriminerer ældre

58-årige Halfdan Muurholm arbejder på DR og har undersøgt mulighederne for lønsikring, hvis DR-besparelserne skulle medføre en fyring. Men DJ's lønsikringsaftale med Topdanmark dækker ikke folk over 54 år. ”Aldersdiskriminerende,” siger Halfdan Muurholm. DJ-direktør: ”Vi har sagt til Topdanmark, at vi mener, den skal forlænges.” Topdanmark har ikke hørt om DJ's ønske

”Jeg er 58 år og tænker for første gang i mit arbejdsliv, om det måske kunne være mig, der blev ramt. Jeg har ikke en fornemmelse af, at jeg bliver fyret, men det er der ingen, der har. Heller ikke dem, der bliver fyret,” siger Halfdan Muurholm.

Han har været ansat i DR i 12 år, men de kommende besparelser i mediekoncernen har fået ham til at overveje, hvilke muligheder han har for lønsikring.

Ingen lønsikring til DJ-medlemmer over 54 år

Halfdan Muurholm så en annonce i fagbladet Journalisten, hvori der stod, at man som DJ-medlem kunne købe en lønsikringsaftale igennem Topdanmark.

Aftalen betyder, at man sikrer op mod 85 % af sin løn inklusive dagpenge og andre ydelser et år efter en eventuel afskedigelse. Vel at mærke, hvis man køber lønsikringsaftalen et halvt år inden afskedigelse.

Halfdan Muurholm satte sig ved computeren og indtastede sine oplysninger i forsikringsformularen.

”Da jeg næsten er færdig, står der så, at jeg ikke kan opnå lønsikring hos Topdanmark, hvis jeg er fyldt 54 år. Det er aldersdiskriminerende,” siger han.

”Og det er min egen fagforening, der har indgået den aftale med Topdanmark.”

Han mener, at DJ skal sige til forsikringsselskabet, at de skal fjerne aldersklausulen, hvis der skal laves en aftale.

”Alle medlemmer betaler samme kontingent, så de goder, der er, skal gælde for alle,” siger Halfdan Muurholm.

DJ: Enig i aldersdiskrimination

Linda Garlov er direktør i DJ og en del af ledelsen af AJKS, som er fagforbundets a-kasse. Hun understreger, at lønsikringen er et valgfrit tillægsprodukt til a-kassen, og at det står ethvert medlem frit for at vælge, hvad de gør med forsikringer. 

Derudover fortæller DJ-direktøren, at lønsikringsaftalen med Topdanmark ikke er en eksklusiv aftale imellem Topdanmark og DJ. Topdanmark har lavet en kollektiv aftale med Akademikernes Centralorganisation, AC, der er en paraplyorganisation for flere faglige organisationer. Her er DJ blot én af de organisationer, der er med i ordningen.

”Det er ikke os, der har siddet og forhandlet en aftale med Topdanmark om lige nøjagtig denne her ordning. Det er en AC-ordning, som vi har sagt, at vi også gerne vil have til vores medlemmer,” siger Linda Garlov.  

”Men jeg er fuldstændig enig i, at de lønsikringsordninger, der i langt de fleste tilfælde kun dækker, hvis man er under 55 år, når man tegner den, er aldersdiskriminerende. Jeg synes, det er ærgerligt, og vi har sagt til Topdanmark, at vi mener, at den skal forlænges,” siger hun.

Topdanmark har ikke hørt om ønsket

Ida Bogason er afdelingschef i Liv og Pension i Topdanmark og har igennem det seneste halvandet år haft ansvaret for produktet. Ifølge hende har DJ ikke ytret et sådant ønske i den periode.

”Det overrasker mig. Jeg har på intet tidspunkt været så præcist konfronteret med et ønske om at ændre alderen,” siger Ida Bogason.

Hun vil gerne tale med DJ om, hvem forsikringen skal omfatte.

”Det er noget, man sagtens kan tage med, når man taler om produktsammensætningen,” siger Ida Bogason.

Så der er reelt mulighed for at ændre alderen?

”Der er altid mulighed for at tale om, hvad det vil betyde, hvis den skal ændres,” siger hun.

Det er højst sandsynligt ikke nok for medlemmerne, at der bliver talt om det. Hvad skal der til, for at aldersgrænsen kan ændres?

”Det er noget, Linda, de andre i ledelsen og vi skal blive enige om. Det er et forsikringsprodukt, og jo højere alder, jo højere risiko. Og dermed også højere pris. Så man skal jo være indstillet på, at prisen kan ændre sig. Det er sådan nogle diskussioner, vi har, når vi mødes med DJ. Det må du gerne sige tilbage til Linda. Hun er velkommen til at ringe tilbage til mig,” siger Ida Bogason.

Pres på Topdanmark

Linda Garlov fortæller, at DJ flere gange har prøvet at lægge pres på Topdanmark, så aldersgrænsen kan hæves.

”Jeg synes, det er for galt, at Topdanmark ikke vil åbne for, at man kan komme ind i den aftale, efter at man er fyldt 55. Men det bedste, vi kan gøre, er at prøve at forhandle os frem til så gode vilkår som muligt. Og indtil videre har det ikke været muligt at sætte aldersgrænsen op,” siger hun.

”Vi havde for nogle år siden møder med Topdanmark, fordi det også tidligere har været rejst, at der var tale om aldersdiskrimination. Jeg kender ikke Ida Bogason, men hvis hun mener, at der er en åbning for, at de gerne vil tale om alderen igen, så tager vi øjeblikkeligt fat i hende. Det har været vores klare indtryk, at de ikke ville ændre på forsikringsbetingelserne,” siger hun.

Få medlemmer tegner lønsikring

Ifølge Linda Garlov er der ikke mange DJ-medlemmer, der tegner en lønsikring. De fleste er medlem af a-kassen, AJKS, og hvis de bliver arbejdsløse, trækker de på arbejdsløshedsdagpengene, fortæller hun. Det er netop det argument, DJ – ifølge Linda Garlov – mødes med, når de henvender sig til Topdanmark: Der er for få medlemmer, der tegner en lønsikring, til at det er en god forretning for forsikringsselskabet. 

”Kunne vi få flere ind i ordningen generelt, ville der være flere til at bære, at man kunne sætte aldersgrænsen op. Men det er jo ikke noget, vi vil presse vores medlemmer til,” siger Linda Garlov.

Halfdan Muurholm tjekkede sine muligheder for lønsikring blandt andre forsikringsordninger. Hos Frie Funktionærer kan han tegne en lønsikring, indtil han fylder 59 år. Det kræver, at han skifter a-kasse, og det har han tænkt sig at gøre.

3 Kommentarer

Jan Hillers
13. APRIL 2018
Meget betænkeligt, at
Meget betænkeligt, at Topdanmark afviser at have hørt om de ønsker, som Linda Garlov siger, hun har fremsat.
Finn Arne Hansen
12. APRIL 2018
Krifa har en grænse på 59 år,
Krifa har en grænse på 59 år, i øvrigt.
Finn Arne Hansen
12. APRIL 2018
Dejligt at se, at
Dejligt at se, at Journalisten endelig laver noget på dette, som jeg har tippet dem om flere gange. Det er på tide, at ligestillingsudvalget totalt ændrer fokus. Der er ikke kvindediskrimination i vor DJ-verden længere. Der er aldersdiskriminering og måske etnisk diskriminering. Det sidste har jeg dog ikke belæg for. Kom i arbejdstøjet, hovedbestyrelse.