Rapport: Pandemien har styrket tilliden til nyhedsmedierne

I Danmark og over det meste af verden vendte borgerne sig mod etablerede medier i kriseåret 2020

Coronapandemien har været god for de fleste medier, konkluderer Reuters Institute of Journalism i sin årlige Digital News Report. Både ved mere forbrug og mere tillid.

Pandemien har skabt et behov for hurtig og troværdig information om alt fra nedlukninger til korrekt brug af mundbind, og i mange lande verden over er det især etablerede, traditionelle medier, der har opfyldt det behov hos brugerne.

Det gælder især i Vesteuropa, hvor pandemien har ramt hårdt, og hvor indbyggerne generelt har god adgang til nyhedsmedier, der opfattes som troværdige. Det er også et område, hvor dækningen af coronavirus har fyldt meget, og det har ifølge rapporten især ført til højere seertal på tv-nyheder i Vesteuropa.

”Det er ikke overraskende, fordi så mange har været isoleret i deres hjem, men det har understreget vigtigheden af et medie, der er tilgængeligt, let at fordøje og for det meste har befolkningens tillid,” konkluderes det.

Tendensen ses også i Danmark, hvor begivenheder som regeringens pressemøder har samlet danskerne foran skærmene. Eksempelvis har TV 2’s tv-nyheder nået fem procent flere danskere.

Reuters understreger, at tallene skal ses som et øjebliksbillede, da de er indsamlet i januar og februar i år. Således var mange lande forbi den værste krisesituation med pandemien.

Tilliden stiger

Det større forbrug af nyheder er ledsaget af en større tillid til medierne, hvilket Reuters-rapporten ser som en effekt af, at mediebrugerne i en krisesituation vender sig mod de kilder, de stoler på.

I Danmark steg tilliden til medierne med 13 procentpoint, efter at den var faldet med 11 året før. Den stigning ramte bredt, da både public service-medier og aviser så solide stigninger i tilliden fra brugerne.

Når respondenterne i de 46 lande omfattet af undersøgelsen blev spurgt, om de stoler på ”de fleste nyheder det meste af tiden”, siger 59 procent af danskerne ja og 30 procent hverken/eller. Det placerer os på en delt fjerdeplads sammen med Holland, kun overgået af Finland, Portugal og Kenya.

Højest er tilliden til DR efterfulgt af TV 2, Politiken og Børsen.


Gennemsnittet i de adspurgte lande er på 44 procent, hvilket er en stigning på seks procentpoint fra året før.

En iøjnefaldende undtagelse til denne tendens er USA, som med 29 procents tillid til medierne er sidst af de 46 lande. Ifølge rapporten skyldes det landets polarisering, da de fleste amerikanere nu kun stoler på de medier, de selv benytter. Også forbruget af nyheder er styrdykket efter Joe Bidens indsættelse som præsident.

 

Svært for printmedier

Når pandemien kun kan siges at have været god for de fleste medier, skyldes det, at de trykte medier har haft store udfordringer med distribution.

”Krisens nedlukninger og restriktioner har fremrykket printede nyhedsmediers død med en stor effekt på bundlinjen hos mange engang stolte og uafhængige mediehuse,” lyder det i rapportens indledning.

Et større forbrug af digitale nyheder og en lille stigning i villigheden til at betale for digitale nyheder har afbødet lidt af nedgangen, men det har på ingen måde kunnet kompensere for tabene på tryk.

Samme billede ses i Danmark, hvor der var et fald i brugen af trykte medier, mens omkring 100.000 flere nu betaler for et online-abonnement på nyheder. Dermed er der nu 16 procent af danskerne, der gør det.

Øverst på den liste ligger Norge, hvor hele 45 procent af befolkningen betaler for nyheder online.

0 Kommentarer

Læs også

Ny måling: Derfor daler tilliden til nyhedsmedierne

07. DECEMBER 2017
<span class=Overblik/ Vi opdaterer løbende på, hvordan coronakrisen rammer medierne 3">

Få overblikket/ Sådan har corona ramt medierne det seneste år

12. MARTS 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right