”Et kæmpe krisetegn” at ‘meget højreorienterede’ ikke stoler på DR

Både Berlingske Media og DR ser et problem i, at tilliden til nyhedsmedierne halter hos danskere, der ser sig selv som ’meget højreorienterede’. Men de har ikke nye tiltag på vej til at ændre det (opdateret 12.11 kl. 15.30)

Danskere, der betegner sig selv som ’meget højreorienterede’, har markant lavere tillid til nyhedsmedierne end andre grupper.

Sådan lød en af konklusionerne, da den årlige rapport om danskernes medieforbrug tidligere på ugen blev offentliggjort.

Og det vækker opsigt – blandt andet hos Anders Krab-Johansen, direktør i Berlingske Media. Han bider især mærke i, at de, der benævner sig selv som ’meget venstreorienterede’, har mere tillid til medierne end dem, der kalder sig ’meget højreorienterede’.

”Det er folk, der tør sige, at de har afvigende synspunkter i forhold til konsensus,” siger han og fortsætter:

”Der er det jo interessant, at de meget venstreorienterede føler sig fornuftigt dækket – især hos DR, Politiken og Information – mens folk, der betegner sig som meget højreorienterede, er mediemæssigt hjemløse.”

Konsekvensen kan blive, at de meget højreorienterede isolerer sig omkring små niche-medier og i lukkede Facebook-grupper og ikke får deres holdninger og virkelighedsopfattelse bragt i store medier. Og derfor heller ikke føler sig hørt.

”Jeg er bekymret for, at den gruppe opretter en parallel virkelighed, hvor de snakker med hinanden på Facebook og andre steder,” siger Anders Krab-Johansen, der også bemærker en knopskydning af mindre og borgerlige medier som Kontrast, Indblik og 180grader.

”Der er meget stor forskel på at sidde i sin egen niche og snakke med hinanden og så at se deres virkelighed blive reflekteret i de medier, der har økonomisk styrke til at lave massekommunikation. Det giver jo en helt anden mulighed for eksempelvis at være med til at påvirke politik.”

”Et kæmpe krisetegn for DR”

I DR er nyhedschef Thomas Falbe enig i, at det er et problem, hvis en bestemt gruppe danskere bliver hægtet af den brede nyhedsdækning.

”Vi kan jo kigge på USA og se, hvad det gør ved sammenhængskraften i et samfund. Hvis den fælles offentlighed eroderer, og den fælles forståelse af, hvad vi kommer fra, og hvilke værdier vi kommer fra, fuldstændigt fragmenterer i tusindvis af små bobler, så er det på sigt potentielt en underminering af demokratiet,” siger Thomas Falbe.

Medierapporten om danskernes nyhedsforbrug er blevet til med en survey foretaget af Yougov, der har spurgt ialt 2061 danskere. Heraf betegner de 66 dem selv som ‘meget højreorienterede’. Til sammenligning betegner 112 dem selv som ‘meget venstreorienterede’.

Ifølge Anders Krab-Johansen har især DR et forklaringsproblem med haltende tillid, fordi de både er omfattet af public service-forpligtelser, er offentligt finansieret og samtidig skiller sig ud som dem, hvor ’meget venstreorienterede’ og ’let venstreorienterede’ har størst tillid.

”Det er et kæmpe krisetegn for DR, at de er så svage på dem, der opfatter sig som meget højreorienterede,” siger Anders Krab-Johansen.

DR’s Thomas Falbe er enig med Anders Krab-Johansen i, at DR har en udfordring og en særlig forpligtelse til at favne danskerne bredere.

”Jeg er meget ydmyg over for den udfordring. Det er en del af vores ambition at blive opfattet som relevante og tilgængelige for alle danskere. Men jeg tror også, det er urealistisk at tilstræbe en total omfavnelse fra 100 procent af befolkningen,” siger Thomas Falbe.

Røde lejesvende spøger 

Han mener, DR har et ’efterslæb’ i befolkningens opfattelse af DR’s nyhedsdækning, som ikke passer med, hvordan DR laver journalistik i dag.

”I mange år var der en udbredt fortælling om, at DR var røde lejesvende og en socialdemokratisk opfindelse, som på mange måder stadig hænger ved,” siger Thomas Falbe.

DR lægger stort vægt på at have bredde i sit kildevalg, i sine vinklinger og i det hele taget i sin tilgang til at lave journalistik, ikke mindst i den politiske dækning, siger han.

”Der er ikke nogen holdninger, som ikke er fine nok til at blive repræsenteret af DR – det kunne du for 20 år siden nok godt finde lommer af i DR,” siger Thomas Falbe.

En af forskerne bag medierapporten, professor Kim Schrøder, pegede netop på manglende politisk repræsentation for dem, der kalder sig ’meget højreorienterede’, som en del af forklaringen på deres lavere tillid.

”Partier som Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er jo ikke meget i medierne,” sagde Kim Schrøder til Journalisten.

”Det er under ingen omstændigheder et korrekt udsagn, hvis man ser på repræsentationen i DR’s dækning,” siger Thomas Falbe.

Han fremhæver også, at både TV Avisen og Radioavisen ifølge DR Medieforskning ligger i top tre over mest troværdige nyhedsformater, foran blandt andet dagbladene.

Vil I i DR gøre mere for at sikre tillid fra alle grupper, eller er vejen frem at fortsætte som nu?

”Med en fuldstændigt fair og unbiased tilgang til den politiske dækning så tror jeg på, at alle over tid også vil se sig repræsenteret af os. Og se, at alle synspunkter er lige legitime hos os,” siger Thomas Falbe.

Krab: Snak med rigtige mennesker

Anders Krab-Johansen opfordrer journalister til at ’snakke med rigtige mennesker’. Men som mediedirektør har han ingen planer om at sætte konkrete tiltag i søen i Berlingske Media på baggrund af undersøgelsen.

”Du snakker med en mand, der går ind for frie medier. Så det må hvert medie beslutte for sig selv,” siger han og fremhæver, at Berlingske Media består af fire uafhængige medier – Berlingske, B.T., Weekendavisen og Euroinvestor – som dækker nyheder på hver deres måde.

”Her er det chefredaktørernes opgave at lave borgerlige medier, som de synes,” siger Anders Krab-Johansen.

 

Artiklen er opdateret 12.11 kl. 15.30 med oplysningerne om, hvor mange danskere som indgår i Yougov’s undersøgelse og hvor mange der benævner dem selv som henholdsvis ‘meget højreorienterede’ og ‘meget venstreorienterede’.

0 Kommentarer

Læs også

Stort dyk i tilliden til danske medier: ”Det springer virkelig i øjnene”

De meget højreorienterede stoler mindst på nyhedsmedierne

09. NOVEMBER 2020
Her er 5 vigtige pointer om danskernes brug af nyhedsmedier

Her er de fem vigtigste tendenser i danskernes nyhedsforbrug

09. NOVEMBER 2020