Kostumer, rekvisitter og hårpleje: De får DR’s indhold til at stråle

Bag om DR 4Skrædder Ditte Jørgensen er i gang med at forberede tøj til sportsværterne.

 

Bag om DR 5Scenografien til programmet ’Hu Hej Vilde Dyr’ står opmagasineret i et depot.

 

Bag om DR 10Josefine Høgh skal være vært i DR’s EM-studie i en måned, og så skal hun videre til OL-studiet. I dag får hun farvet og klippet hår af makeup-artist Emilie Preskou. ”Det tager tre timer at ordne håret i dag. Vi har sådan en makeup-lastbil, som bliver kørt ud, og i den er der også en garderobe. Vi er flere makeup-artister, som så følger med og har vagter derude on location i Fælledparken og i Parken.”

 

Bag om DR 3Rekvisitør Jeanne Dylewski har været i DR i 32 år. Når hun ikke udarbejder tilbud til rekvisitudlejning, drøner hun rundt i DR’s rekvisitmagasiner i kælderen og skiftevis henter ting og stiller ting tilbage på deres rette plads. Hun har været rekvisitør på store DR-drama­produktioner som ’Rejseholdet’ og ’Ørnen’ og underholdnings­programmer som Melodi Grand Prix og ’Sommersummarum’.

 

Bag om DR 12Scenografiafdelingen bygger kulisserne til DR’s kendte formater og til de store dramaproduktioner, som afdelingens håndværkere bygger på i halve år. Men afdelingen hyres også internt til at bygge ting til selve DR-bygningen. ”I dag arbejder jeg på en byttecentral til kantinen, hvor folk kan aflevere en cd, dvd eller bog og så tage en anden med,” siger møbelsnedker Jeppe Kofoed Starcke.

 

Bag om DR 6Asmus Brandt Søderholm er i gang med at sortere alle hylderne i rekvisitmagasinets kælder 2. Alt skal sorteres, puttes i kasser og mærkes med en gul label. Men oprydnings­jobbet kommer med en pris. Rekvisitørerne i DR værner om de mange indsamlede ting. ”Jeg er rekvisittens mest forhadte mand, fordi jeg rydder op og smider ting ud. Enten fordi vi har for meget af det eller ikke har plads.”

 

Bag om DR 2Tapetsererne Trine Bak og Henrik Cappelen arbejder på scenografien til en dramaproduktion, der skal stå i studierne i tre-fire år, så det skal holde til noget mere end sædvanlige ­scenografier, som ikke står i så lang tid. For at få gulvtæppet til at ligne et dyrt og blødt gammelt gulvtæppe har produktionen fået printet et uskarpt mønster på et billigt messegulvtæppe og på den måde skabt en form for optisk illusion. Bagved sidder freelance artdirector Søren Jochumsen og arbejder i det næsten færdige rum, som snart bliver til en restaurant på et provinshotel.

 

Bag om DR 13”Jeg sorterer tegneserier ud fra årstal, så vi er sikre på, at vi ikke har forkerte årstal med i produktionen. Det vil se dumt ud. Det her er alt sammen ’Fart og tempo’, og de kommer til at ligge på børneværelset i den scenografi, de er ved at bygge nu,” siger Christian Gad, som er rekvisitør i DR’s kælder.

 

Bag om DR 11Lofterne lægges på kulisserne til en gammel gård.

 

Bag om DR 8”Vi arbejder omvendt. Det hele er nyt, og så ælder vi det, så det ligner, at det har årtiers patinering med brugsspor, sod og skimmel. Det er en meget tidskrævende proces at få det til at ligne en gammel gård,” siger malerformand Lisbet Clemmensen (tv) omgivet af Sisse Jensen og Kisser Brinen. ”På tidligere produktioner har vi haft eksterne malere tilknyttet, som vi var nødt til at stoppe samarbejdet med, fordi de ikke kunne forlige sig med at arbejde på den her omvendte måde,” tilføjer hun.

 

Bag om DR 9Da DR Byen flyttede fra Søborg til Amager, blev der lavet en optælling over tøjet. Dengang var der over 65.000 stykker tøj fordelt på flere kilometer hylder. Alene i slipseafdelingen er der cirka 4.500 forskellige at vælge imellem.

 

Spejle i rekvisitmagasinet.

 

Buller, med det borgerlige navn Bjarne Adolfsen (tv), udgør sammen med Michael Bartels (th) afdelingen, som er blevet døbt Mekanisk Fakultet. Før var der 17-20 ansatte, men de er alle røget i sparerunderne. Buller arbejder på nogle stole fra koncertsalen, som er gået i stykker. Bagved roder Michael Bartels på en jernmand og en dolly, som er stativer med hjul til store tv-kameraer. Mekanisk Fakultet løser en meget bred vifte af opgaver; fra kompliceret servicering af teknisk udstyr til reparationer på DR’s flåde af el-cykler. Senest har Buller lavet noget metalarbejde til en elevator i bygningen.

 

Bag om DR 7Flora i rekvisit­magasinet.

 

Rekvisitør Henrik Skov Larsen på vej ned med rekvisitter, som har været ude på optagelse.

 

 

Kopier link
data_usage
chevron_left
chevron_right