SF afkræver Hækkerup svar om langsommelighed i Pressenævnet

Efter at Journalisten har beskrevet stigende sagsbehandlingstider i Pressenævnet, vil SF nu have justitsministeren på banen

Mindst 150 dage.

Så lang tid er der gennemsnitligt gået de seneste tre år, fra Pressenævnet modtager en klage, til en kendelse er afsagt. Og det er alt for længe, lyder det fra både retsordførere, klagere, journalistforbundet og sågar Pressenævnet selv.

Nu bliver nævnets sagsbehandlingstider også til en sag på justitsminister Nick Hækkerups bord, efter at Journalisten i denne uge har beskrevet de store stigninger i nævnets sagsbehandlingstider.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, har nemlig sendt et udvalgsspørgsmål til justitsministeren, med baggrund i Journalistens artikel.

”Ministeren bedes kommentere på de stigende sagsbehandlingstider, herunder hvad man i ministerens optik kan gøre, fx om ministeren vil indgå i en dialog med Pressenævnet om årsager og løsninger,” lyder spørgsmålet.

Må have uddybet forklaringer

Dansk Journalistforbund støtter indsatsen for at få klarlagt årsagerne til den eksplosive stigning.

”Jeg tror, at det nu er blevet åbenlyst for alle, at der er et problem her. Nu skal vi et spadestik dybere, og det kommer vi kun ved at få klarlagt årsagerne i dialog med Pressenævnet,” siger DJ-formand Tine Johansen.

Journalisten har ad flere omgange forsøgt at få et interview med en repræsentant for Pressenævnet for netop at komme til bunds i, hvad der har ført til den store stigning i sagsbehandlingstiderne. Det har nævnet imidlertid ikke ønsket og har i stedet sendt et kort skriftligt svar og derudover henvist til nævnets årsberetninger.

Årsberetningerne nævner flere forklaringer, eksempelvis mere komplekse sager, personaleudfordringer og GDPR-lovgivningen. Men det bliver ikke forklaret, hvordan disse udfordringer konkret skaber problemer. Og eftersom nævnet ikke selv ønsker at uddybe det, hilser Tine Johansen den politiske indgriben velkommen.

”Jeg synes, det er helt okay, at politikerne stiller sig på borgernes side her og vil være med til at sikre, at alle kan få en rettidig afklaring af deres sager. Så længe politikerne ikke blander sig i afgørelserne, men kun de strukturelle problemer,” siger hun.

Journalisten har forsøgt at få justitsministerens reaktion på de lange sagsbehandlingstider, men det har han endnu ikke haft tid til at svare på. Meldingen fra Justitsministeriet er torsdag, at man vil besvare SF’s spørgsmål først.

Undergraver tilliden til medierne

I første omgang vil DJ afvente ministerens svar, før forbundet selv gør noget aktivt i sagen. Men Tine Johansen understreger, at hun tager det meget alvorligt og er klar til at blande sig i dialogen med nævnet, hvis det bliver nødvendigt.

”Vi har en rolle som interessent i det her sammen med alle andre, der er optaget af, at der skal være en ordentlig selvregulering af pressen. I sidste ende frygter jeg, at det kan svække tilliden til medierne, hvis klageorganet ikke fungerer. Og det kan vi ikke leve med,” siger hun.

Journalistforbundet er selv repræsenteret i Pressenævnet, og Tine Johansen mistænker ikke, at det er de enkelte medlemmer eller ansattes skyld, at sagerne trækker ud i så lang tid.

”Der er ikke nogen, der sidder på hænderne, det er jeg helt sikker på. Men der må være noget i organisationen, der gør, at behandlingstiderne stiger. Og lige nu får det bare lov at stå hen i det uvisse, hvad det er.”

0 Kommentarer

Læs også

<span class="Voldsomt problem": Sagsbehandlingstiderne hos Pressenævnet er eksploderet">

”Voldsomt problem”: Sagsbehandlingstiderne hos Pressenævnet er eksploderet

22. JUNI 2021