De danske erhvervsredaktioner var de første til at advare imod bankernes udlånsvækst. Det skete i 2006, før krisen begyndte:
»Min overordnede vurdering er, at medierne kommer godt ud af det, sammenlignet med universitetsøkonomerne og myndighederne. I spiller faktisk en helterolle, i og med at I var de første til at gøre opmærksom på faren ved udlånsvæksten i banksektoren,« siger økonomiprofessor på Copenhagen Business School Finn Østrup.
Han sad i det såkaldte Rangvid-udvalg, der var nedsat af Erhvervs- og Vækstministeriet til at analysere årsager til finanskrisen. Udvalget, der har fået sit kaldenavn efter formanden Jesper Rangvid, afleverede deres rapport medio september. Rapporten kommer ikke specifikt ind på mediernes rolle i finanskrisen. Men Finn Østrup har sideløbende skrevet en længere akademisk artikel, hvor han har gennemgået mediernes dækning af bankernes udlånsvækst.
Kort fortalt begyndte bankerne at låne mange flere penge ud, end de tidligere havde gjort, og det var en af de væsentlige årsager til, at det gik galt. Op til de første krisetegn viste sig i 2007, var der ifølge Finn Østrup ikke mange, der satte spørgsmålstegn ved bankernes udlån. Men Finn Østrup har fundet fem eksempler fra 2006, hvor de danske erhvervsredaktioner som de første stiller spørgsmålstegn ved tendensen. De stammer fra Jyllands-Posten, Berlingske, Erhvervsbladet og Børsen.
Den første artikel hedder ”Gamle problembanker i vækst” og er skrevet af Lene Andersen og bragt i Jyllands-Posten den 19. februar 2006.
»Det har nok været et tilfælde, at jeg var den første til at skrive om emnet. Det skyldes, at jeg i starten af 90’erne havde skrevet om problemerne i de banker, hvis udlånsvækst løb helt løbsk omkring 2006. Det undrede mig, at de banker, der havde haft det allersværest tidligere, var nogle af dem, der voksede allermest,« fortæller Lene Andersen.
Et andet eksempel var journalist Ole Mikkelsens historie fra Berlingske i maj 2006 med overskriften ”Vild vækst i bankernes udlån”. Ideen kom på baggrund af nogle offentligt tilgængelige statistikker, fortæller han:
»Jeg kan huske, at bankerne kritiserede mig voldsomt for den historie. De mente ikke, at der var noget problem i de store udlån, fordi situationen var sådan, at man altid kunne stampe penge op af jorden, når man ville. Det viste sig senere, at det kunne man ikke,« siger Ole Mikkelsen, der i dag er redaktør på Thomson Reuters.
Selv om medierne ifølge Finn Østrup så advarselslamperne før både universitetsøkonomerne og myndighederne, så var aviserne samtidigt overvejende positive over for bankerne og deres udlån.
»Medierne var med til at forstærke finanskrisen ved at give et positivt syn på de banker og de bankdirektører, som var mest ekspansionslystne,« siger Finn Østrup, der dog har svært ved at se, hvad journalisterne ellers skulle have gjort.
»Medier vil altid forstærke økonomiske udsving, fordi de skriver om det, der sker lige nu. De bliver jo også klandret for at gøre nedturen værre ved at blive ved med at skrive om den. Jeg synes også, det er klart, at man som journalist skriver positivt, når man bliver ved med at få bankregnskaber med store overskud. Man kan jo ikke stille spørgsmål ved alting,« siger Finn Østrup.
Han nævner mange eksempler i sin artikel på den journalistiske medvind, som bankerne fik op til finanskrisen i sin artikel. Avisernes erhvervsredaktioner er ligeligt repræsenteret. Lene Andersen fra Jyllands-Posten er blandt andet nævnt for en artikel om ”Ren indtjeningsfest i bankerne”, og Ole Mikkelsen, der dengang var på Berlingske, har med interview og artikler om Danske Bank bidraget til mediernes ”stort set ukritiske omtale” af banken.
Lene Andersen forklarer, at det var svært at finde kritiske kilder:
»Nu husker man selvfølgelig mest, hvor kritisk man var, men der var en meget positiv stemning i hele samfundet, og jeg følte lidt, at folk syntes, jeg var en sur gammel kælling, når jeg prøvede at lave kritiske vinkler.«
Ole Mikkelsen kan ikke genkende billedet af, at han skulle have været så positiv:
»Jeg har skrevet mindst lige så mange kritiske artikler som positive artikler om Danske Bank. Men det er vigtigt at huske på, at Danske Banks udlånsvækst slet ikke var lige så høj som eksempelvis Roskilde Banks,« fortæller Ole Mikkelsen.
2