DJ: Corona har understreget behov for højere dagpengesats

”Når det lige nu er et voldsomt problem, er det, fordi ledighedskøen er længere, end den plejer at være,” siger Tine Johansen om behovet for at sætte dagpengesatsen op

Problemet er ikke opstået på grund af corona. Men corona har gjort det tydeligt, at dagpengesatsen på omkring 19.000 kroner om måneden ligger for lavt.

Sådan lyder det fra Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund og Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS), efter at flere fagforeningsbosser i går skrev i Berlingske, at dagpengesatsen bør sættes op.

”Dagpengene er nu i årtier blevet udhulet. Det er et problem i sig selv. Det var det før corona, og det er det igen efter corona. Når det lige nu er et voldsomt problem, er det, fordi ledighedskøen er længere, end den plejer at være,” siger Tine Johansen.

Arbejdsløsheden for AJKS-medlemmer var i januar på 11 procent, og ledigheden for DJ-medlemmer er på 12 procent. Det er flere, end året før corona ramte Danmark.

”Der er ganske enkelt flere, der har mistet deres faste job, og selvstændige eller freelancere, der har mistet deres opgaver, på grund af corona,” siger Tine Johansen.

Har ikke fulgt lønudvikling

Mens lønnen har udviklet sig i samfundet over de seneste år, har dagpengesatsen stået stille. Og netop under krisen er det blevet klart, at satsen ikke er fulgt med tiden, mener hun.

”Det er nu, det står lysende klart, at dagpengemodtagere sakker efter resten af samfundet.”

”Det står tydeligt, når nu man sidder og laver hjælpepakker, hvor man beslutter, at en rimelig overlevelseshjælp til dem, der har mistet deres arbejde, er 23.000 kroner. Det er det, man har sat det til politisk her i hjælpepakkerne,” siger Tine Johansen.

Derfor forsøger AJKS sammen med andre organisationer, a-kasser og brancheorganisationen Danske A-Kasser at presse på for at få revurderet dagpengesatsen.

”Vi presser på for, at man også skal huske de ledige, når man nu sidder i samfundet og udvikler hjælpepakker til stort set alle grupper i samfundet,” siger Tine Johansen.

Det er ikke kun den enkelte lediges ve og vel, der bekymrer formanden. Hun frygter, at færre vil være medlem af en a-kasse, fordi dagpengesatsen er for lav.

”På sigt er jeg bange for, at det her kan undergrave det meget, meget fine system, vi har med flexisecurity,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer

Læs også

Linda Garlov

Corona ramte mellem jul og nytår: Ledigheden stiger igen

05. JANUAR 2021
<span class=Overblik/ Vi opdaterer løbende på, hvordan coronakrisen rammer medierne 3">

Få overblikket/ Sådan har corona ramt medierne det seneste år

12. MARTS 2020