Trist rekord i sommerferien: Flere ledige end nogensinde

De nyuddannede blev færdige, og opsigelsesvarslerne udløb. Derfor var der rekordmange arbejdsløse i sommerferien. ”Man skal indstille sig på, at drømmejobbet ikke er det første, man får,” siger A-kasse-direktør

Ledigheden i medie- og kommunikationsbranchen var højere end nogensinde i starten af sommerferien. Lige knap 3.000 medlemmer af A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) var meldt ledige.

Siden er tallet faldet en lille smule, og per 2. august var 2.970 medlemmer ledige.

Men tallet er stadig historisk højt, fortæller Linda Garlov, som er direktør i AJKS.

”Det er voldsomt høje tal i kølvandet på coronakrisen. Vi har ikke set noget lignende,” siger hun.

Hun havde dog forudset, at ledigheden ville stige i sommerferien. Det skyldes dels, at mange nyuddannede er kommet ud på arbejdsmarkedet, ligesom coronakrisens fyringer i foråret begynder at ramme nu, hvor opsigelsesvarslerne udløber.

”Der er altid flest ledige om sommeren, så vi skal huske på, hvordan det ville se ud, hvis der ikke var corona. Der er flere faktorer, som rammer oven i hinanden,” siger Linda Garlov.

Krisen rammer i tre bølger

Coronakrisen har ramt medie- og kommunikationsbranchen hårdt.

Umiddelbart efter coronakrisens udbrud kunne AJKS melde om 400 flere ledige på to uger, og i slutningen af april havde ledigheden nået et højere niveau end under finanskrisen.

Men i dag er den endnu højere. 2.970 ledige svarer til 12 procent af A-kassens medlemmer.

”Krisen har ramt i tre bølger. Først var det freelancerne og de selvstændige, som blev ramt. Nu er det dimittenderne, som kommer ud i et svært arbejdsmarked. Og tredje bølge bliver de opsagte, efterhånden som deres opsigelsesvarsler løber ud,” vurderer Linda Garlov.

Hun forventer, at flere opsigelsesvarsler vil udløbe de kommende måneder.

Har vi set toppen nu? 

”Det er ikke til at sige endnu. Men det positive er, at arbejdsmarkedet ikke er gået i stå. Der er faktisk mange, som er kommet i arbejde i den samme periode,” siger direktøren og peger på, at 1.453 ledige har afmeldt sig, siden krisen startede i marts.

Det ændrer dog ikke på, at der er kommet 1.200 flere ledige i den periode.

Vi får ikke en ”tabt generation”

Linda Garlov råder ledige kolleger til at søge bredt.

”Det handler om at tænke ud af boksen. Måske det traditionelle job på et dagblad eller et fagblad ikke lige er det, du får i første omgang. Hvad kunne ellers være noget for dig med de kompetencer, du har?”

Hun anbefaler at søge karrierevejledning hos DJ, AJKS eller andre.

De nyuddannede er lige trådt ud i et arbejdsmarked i krise med en rekordhøj ledighed. Men Linda Garlov frygter ikke, at vi ender med en ”tabt generation” af unge, som ikke får fodfæste på arbejdsmarkedet.

”Man skal passe på med dommedagsprofetierne. Det er rigtigt, at man skal indstille sig på, at drømmejobbet ikke er det første, man får. Men sådan er det for rigtig mange, og man kan sagtens arbejde sig hen mod det, man drømmer om. Man kan også tage modet fra folk ved at tale om en ”tabt generation”. Det er sværere, men ikke umuligt,” siger Linda Garlov.

0 Kommentarer

Læs også

Linda Garlov

A-kasse-direktør: Ledigheden er stagneret på ”et uhyggeligt højt niveau”

08. JUNI 2020
<span class=Overblik/ Vi opdaterer løbende på, hvordan coronakrisen rammer medierne 3">

Få overblikket/ Sådan har corona ramt medierne det seneste år

12. MARTS 2020
data_usage
chevron_left
chevron_right