De fyrede på Nordjyske er i gennemsnit 58 år

En høj gennemsnitsalder har fået DJ til at undersøge, om der kan være sket aldersdiskrimination i Nordjyskes fyringsrunde. Det vurderer fagforeningen ikke

58 år.

Det er gennemsnitsalderen for de DJ-medlemmer, der er blevet afskediget i Nordjyskes fyringsrunde i slutningen af 2019.

Den høje gennemsnitsalder har fået flere nordjyske kolleger til at skrive til Journalisten med undren over, om folk kan være blevet fyret på grund af alderen.

Det undrede Dansk Journalistforbund sig også over, da man først så tallet, siger faglig konsulent Henrik Bruun.

”Da jeg så listen, så tænkte jeg: Der er en del, som er ældre end mig. Og jeg er 59,” siger han.

Derfor regnede Dansk Journalistforbund på tallene. Her sammenlignede man gennemsnitsalderen blandt de fyrede med gennemsnittet i medarbejderforeningen og på sammenlignelige arbejdspladser.

”I alle fyringsrunder laver vi et tjek. Vi tjekker, om man har fyret gravide, folk med tillidshverv, og vi regner også på alder. Det er jo ikke diskrimination, fordi man fyrer den ældste på en redaktion. Men hvis vi i en samlet vurdering kan se, at de ældste er blevet fyret, så kan der være et problem,” siger Henrik Bruun.

Tillidsrepræsentant Merete Horn oplyser til Journalisten, at gennemsnitsalderen i medarbejderforeningen er 52 år efter fyringsrunden. Før var den 55 år.

DJ vurderer: Ikke aldersdiskrimination

Men Dansk Journalistforbund har vurderet, at der ikke skal føres sager om aldersdiskrimination på Nordjyske.

”Aldersgennemsnittet for de fyrede er lidt højere end på arbejdspladsen. Men det er en udfordring at føre sandhedsbevis for, at folk er fyret på grund af alder. Det er der ikke belæg for at sige,” siger Henrik Bruun.

Er det, fordi der ikke er sket diskrimination – eller er det, fordi DJ ikke kan bevise det? 

”Det er ikke min samlede vurdering, at der er sket aldersdiskrimination.”

Chefredaktør Karen Keinicke fortæller, at ledelsen også har været opmærksom på, at man ikke endte med at aldersdiskriminere.

”Vi har selv været meget opmærksomme på, at det ikke på nogen måde skulle vise sig, at vi havde en blind vinkel her,” siger Karen Keinicke.

Fyrede kan føre sagen selv

Henrik Bruun peger på, at det kan være svært at adskille alder og kompetencer i den slags sager. Dansk Journalistforbunds egne undersøgelser viser, at ældre medarbejdere også er dem, der tager mindst relevant efteruddannelse, hvilket kan gøre dem sårbare i en fyringsrunde.

Derfor opfordrer Henrik Bruun alle til at sørge for at tage efteruddannelse – og at vælge kurser, der er relevante i en karriereplan.

Hvad skal man gøre, hvis man mener, at man er blevet fyret på grund af aldersdiskrimination? 

”Man skal gå til sin tillidsmand, som så skal gå til DJ. Og så vil vi vurdere sagen. Men hvis vi ikke tror på, at man kan vinde den sag, så kan man også selv føre den. Hvis man vinder, vil DJ ofte dække regningen, for så er det jo os, der har fejlbedømt sagen,” siger Henrik Bruun.

0 Kommentarer

Læs også

Nyt medie skal dække dansk politik med nordjyske vinkler

”De 19 nordjyske politikere beskæftiger sig jo med næsten alt”

11. AUGUST 2020
Valget af chefredaktør på Bornholms Tidende overrasker på Nordjyske

Endnu en tocifret millionbesparelse rammer Nordjyske Medier i 2021

05. DECEMBER 2019