Arbejdsløsheden i a-kasse er større end under finanskrisen

Lige under 11 procent af medlemmerne i AJKS er berørt af ledighed – flere, end da ledigheden toppede i kølvandet på finanskrisen. Omfanget har overrasket a-kassens direktør

Coronakrisen har ramt arbejdsmarkedet for medlemmerne af AJKS, Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog, hårdt. Faktisk hårdere, end finanskrisen gjorde. Det viser de nyeste tal for antallet af ledige.

Tallet er steget med 657 fra 9. marts og frem til 20. april. Tallet skal ses i forhold til, at AJKS normalt har omkring 1.800 medlemmer berørt af ledighed.

”Det er et stort antal – også flere, end jeg har regnet med – som så hurtigt har måttet smide håndklædet i ringen og sige, jeg har mistet mit indtægtsgrundlag,” siger Linda Garlov, direktør i AJKS.

Dermed er lige under 11 procent af medlemmerne berørt af ledighed nu. Det er flere end de 10 procent ledige, AJKS havde registreret i 2013, da ledigheden toppede i kølvandet på finanskrisen.

”Den arbejdsløshed, vi har lige nu, er højere, end hvad vi kom op i på noget tidspunkt under finanskrisen,” siger Linda Garlov.

Et skvulp efter nedlukning

A-kassens direktør understreger, at tallene er et ’øjebliksbillede’, og håber, de vil se bedre ud allerede efter sommerferien.

”Det , vi ser lige nu, er det voldsomme skvulp af, at samfundet blev lukket ned. Hvad sker der, når samfundet åbner igen? Jeg håber på, at der bliver endnu mere brug for vores medlemmer,” siger Linda Garlov.

Som hun siger, er det umuligt at spå om den videre udvikling i ledighedstallene. På den ene side er mange af de medlemmer, som har meldt sig ledige frem til nu, freelancere, løsansatte og små selvstændige.

”Det var folk, der forsørgede sig selv, også med timelønsansættelser og også uden for det traditionelle kommunikations- og mediearbejdsmarked. Den del af arbejdsmarkedet er der jo ingen grund til at tro, vi ikke får op at stå igen,” siger Linda Garlov og henviser til, at mange medlemmer for eksempel hentede indtægt fra daginstitutioner og skoler, som har været lukket ned.

297 er ude af ledighed

På den anden side har der været sparerunder i adskillige mediehuse.

”Mit bud er desværre, at arbejdsløsheden vil stige fortsat. For de kommende måneder vil vi se dem, som har opsigelsesvarsler på tre-seks måneder, og som er blevet opsagt,” siger Linda Garlov.

Oveni kommer en stor usikkerhed fra blandt andet tv-produktionsområdet, hvor coronakrisen har stoppet stort set al produktion.

Linda Garlov hæfter sig dog også ved tallene bag stigningen i ledighed. Imens i alt 954 nye medlemmer har meldt sig ledige siden 9. marts, har 297 frameldt sig som ledige. Dermed er den samlede stigning af ledige på 657.

”Så selv om der kommer alt for mange nye, der melder sig ledige, så er der stadig en bevægelse, hvor der er folk, der bliver ansat. Det er trist med den stigende ledighed, og vi oplever, at folk er meget frustrerede. Men der er også lyspunkter, så man må ikke give op,” siger Linda Garlov.

0 Kommentarer

Læs også

Linda Garlov

400 nye ledige på to uger: ”Det er voldsomt”

15. APRIL 2020
Linda Garlov

Coronakrisen rammer mediebranchen hårdt: 500 nye ledige

01. APRIL 2020