Coronakrisen rammer mediebranchen hårdt: 500 nye ledige

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog har modtaget 500 nye ledige efter coronakrisens begyndelse. Især freelancere og selvstændige er hårdt ramt. ”Jeg har aldrig oplevet noget lignende,” siger direktør Linda Garlov

Normalt har a-kassen AJKS omkring 1.800 medlemmer på dagpenge, men efter at Danmark lukkede ned, har de modtaget 500 nye ledige.

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er mange på meget kort tid,” siger Linda Garlov.

Som direktør for a-kassen Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS), oplever hun lige nu en hidtil uset bølge af medlemmer, der melder sig ledig.

Ifølge hende tilhører de fleste nye ledige gruppen af freelancere og selvstændige, som normalt har kunnet klare sig selv. Derudover er der en del kortvarige hjemsendelser og ansatte, der er blevet omfattet af ordninger med arbejdsfordeling. Det gælder på tværs af faggrupper, som alle er hårdt ramt.

”Der er mange, som tidligere har klaret sig ved for eksempel at udføre kommunikationsarbejde ved siden af et timelønnet arbejde, og som har kunnet stykke tilværelsen sammen på den måde. De er rigtig hårdt ramt lige nu,” siger hun.

Linda Garlov frygter en ny bølge af ledige.

”Nogle af dem, vi har fået ind nu, er på midlertidige hjemsendelser og kommer til at forsvinde igen relativt hurtigt, men der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en voldsom stigning af ledige i de kommende måneder,” siger hun.

De seneste uger har Journalisten dækket, hvordan mediehuse har fyret medarbejdere på stribe under coronakrisen.

Linda Garlov forventer en endnu højere stigning i antallet af ledige som følge af de mange virksomheder, der lige nu afskediger medarbejdere med opsigelsesvarsel. De vil først være synlige på statistikken, når opsigelsesperioden udløber.

Selvstændige falder ned mellem alle stole

Linda Garlov kan se en positiv udvikling i regeringens hjælpepakker, men er utilfreds med den manglende hjælp til de af a-kassens medlemmer, der både er lønmodtagere og arbejder som selvstændige.

”Vi har et stort problem. Pænt mange af vores medlemmer lever af at være selvstændige suppleret med timelønsarbejde, og dem mangler vi helt klart hjælp til, så de i det mindste kan få dagpenge. Dem skylder vi som samfund at hjælpe – og lige nu falder de ned mellem alle stole,” siger hun.

Lovgivningen kræver i dag, at selvstændige med egen virksomhed skal have lukket deres CVR-nummer for at kunne modtage dagpenge. Linda Garlov foreslår en ændring, således at dem, der lige nu er ramt af coronakrisen, kan melde sig ledige i en kortere periode.

”Ingen er jo interesseret i, at folk skal lukke deres virksomheder. Vi har en interesse i, at de kan sætte en parentes omkring deres virksomhed i denne situation, så skal de nok komme ud og flyve igen på den anden side. Jeg mener, at det er det, der skal til nu,” siger hun.

Trods den svære situation er Linda Garlov optimistisk omkring fremtiden.

”Det handler om at få det sidste stykke lovgivning på plads. Det er en barsk situation for vores medlemmer derude, men jeg tror, at vi nok skal få gang i det hele igen og komme videre efter krisen,” siger hun.

0 Kommentarer

Læs også

Linda Garlov

”Vi har brug for en corona-hjælpepakke til de arbejdsløse”

12. MARTS 2020
Heartbeats efter corona-fyringer: Kulturministeren har glemt os 1

Heartbeats efter corona-fyringer: Kulturministeren har glemt os

31. MARTS 2020
Automatisk kladde 13

Altinget siger farvel til to journalister – medarbejderne er rystede og målløse

31. MARTS 2020