Altinget siger farvel til to journalister – medarbejderne er rystede og målløse

Én er fyret, og én er fratrådt frivilligt i dagens fyringsrunde på Altinget. Medarbejderne anklager i en skarp kritik ledelsen for at fare for hurtigt frem og bryde overenskomsten. Det afviser direktøren: ”Situationen fordrer hurtige handlinger”

Her til morgen eksekverede ledelsen på Altinget og Mandag Morgen den fyringsrunde, der blev varslet for medarbejderne fredag, og som i alt koster 22 stillingsnedlæggelser.

På redaktionerne er der tale om to nedlagte stillinger: Én journalist er fyret, mens en anden har fået en frivillig fratrædelse – begge på Altinget. Desuden er en journalist blevet flyttet fra Altinget til Mandag Morgen.

”Samlet er halvdelen af de 22 nedlagte stillinger fyringer, mens resten er stillinger med kontraktudløb og åbne stillinger, der ikke genbesættes,” oplyser administrerende direktør Christoph Nørgaard.

Stillingsnedlæggelserne sker ifølge direktøren for at styre Altinget-koncernen igennem coronakrisen.

”Altinget-koncernen har vækstet de seneste fem år, hvor vi har investeret i nye forretningsområder og arbejdspladser. Men bagsiden af den vækststrategi har været, at vi ikke har fået skabt en finansiel stødpude til en situation som den, vi er i nu. Derfor er vi nødt til at sadle om,” siger han.

Respektløst over for medarbejderne

Som Journalisten beskrev mandag, har redaktionerne ifølge tillidsrepræsentant Kim Rosenkilde mødt ledelsens spareplan med vrede over, at det sker med så kort varsel.

Det fremgår også af et brev fra Altinget og Mandag Morgens redaktionelle medarbejdere, der i weekenden blev sendt til virksomhedens ejer, direktør og bestyrelse, og som Journalisten har modtaget fra en medarbejder.

”Vi er rystede og målløse over, at man vil præsentere den samlede spareplan for huset mandag og eksekvere den dagen efter. Vi oplever det som respektløst over for medarbejderne, at der ikke er indlagt rimelig tid til dialog om, hvordan vi sammen skal nå ledelsens mål om besparelser,” lyder det i brevet.

Her anklager medarbejderne også ledelsen for ikke at overholde overenskomstens krav om, at medarbejdernes tillidsrepræsentant skal varsles om afskedigelser senest 14 dage før.

”Vi tager kraftigt afstand fra, at ledelsen klart overtræder det aftalte i overenskomsten,” skriver de.

”Vi følger alle aftaler og overenskomster”

Men direktør Christoph Nørgaard afviser blankt, at ledelsen har brudt aftaler.

”Det er vigtigt for mig at understrege, at vi følger alle aftaler og overenskomster,” siger han.

Men I overholder vel ikke overenskomstens aftale om orientering senest 14 dage før, hvis I først orienterede om spareplanerne fredag?

”Jeg vil helst ikke gå i detaljer om dialogen. Men nogle af nøglemedarbejderne er blevet informeret inden fredag, og vi har ikke på nogen måde brudt overenskomsten,” siger Christoph Nørgaard.

Tillidsrepræsentant Kim Rosenkilde har ikke ønsket at kommentere yderligere.

Verden er vendt på hovedet

Direktøren understreger, at han ærgrer sig over medarbejdernes opfattelse af, at det er gået for hurtigt.

”Men situationen fordrer hurtige handlinger. Verden og hele det marked, vi skal leve af, der skal betale vores lønninger, er på få uger blevet vendt på hovedet. Vi gør det her for at sikre, at vores virksomhed kommer godt igennem coronakrisen,” siger han.

Men er det rimeligt at varsle spareplan fredag eftermiddag og eksekvere fyringer tirsdag morgen?

”Det synes jeg, at det er. Det er klart, at tiden har været kortere og mere intens end i en mere normal situation. Men jeg vil hellere beskyldes for, at vi kørte til kant på de tidsprocesser, der ligger, fremfor at stå til sidst og blive beskyldt for, at vi ikke handlede,” siger Christoph Nørgaard.

Opgave med at sikre tilliden

I de redaktionelle medarbejderes brev til ledelsen fra i lørdags skriver de desuden, at det vil være afgørende for deres fortsatte tillid til ledelsen, at den viser lydhørhed i dialogen om midlertidige tiltag eller andre alternative løsninger.

Christoph Nørgaard, er du bekymret for medarbejdernes tillid til den øverste ledelse fremover?

”Med de meldinger er det klart, at vi står over for en opgave i at engagere og omfavne folk i den nye fælles rejse. Jeg står for åbenhed og transparens, og derfor ligger der også en opgave i at få alle med nu. Men jeg håber, at der på den anden side af det her vil være en forståelse for det, vi gør nu,” siger direktøren.

Han fortæller desuden, at ledelsen har indkaldt til møde for hele koncernen torsdag, hvor den vil fremlægge spareplanen.

”Vi har ikke holdt nogen tal tilbage – de er åbne og tilgængelige. Men hvis formidlingen ikke er tilfredsstillende, så gør vi noget ved det,” siger han.

 

1 Kommentar

Erik Eskildsen
8. APRIL 2020
Hvis der pludselig kan spares 22 stillinger og produktionen kan opretholdes uden disse, så må konklusionen jo være at ledelsen har sovet i timen ved at ansætte “overflødig” arbejdskraft! ?

Læs også

Altinget

Altinget nedlægger 22 stillinger på grund af corona

30. MARTS 2020

Altinget opruster i EU – hyrer korrespondent fra Politiken

22. SEPTEMBER 2017