”Vi har brug for en corona-hjælpepakke til de arbejdsløse”

Der bliver mange flere ledige, og det er rigtig svært at finde job på grund af corona, fortæller a-kasse-direktør

Corona rammer hele medie- og kommunikations-Danmark. Det gælder også de kolleger, som er ledige.

A-kassen ‘Journalistik, Kommunikation og Sprog’ (AJLS) har oplevet bimlende telefoner de seneste dage. Rigtig mange ledige føler nemlig, at de kommer i klemme.

”Der er mange ledige, som pludselig oplever, at der bliver lukket ned. Den samtale, de skulle have været til, er aflyst, de uopfordrede ansøgninger læses ikke, og ingen rekrutterer. Det er naturligt, alt udskydes lige nu. Men den måde, man søger job i vores branche – ofte gennem netværk og ved at søge uopfordret – er totalt lukket lige nu,” siger direktør i AJKS, Linda Garlov.

Samtidig bliver der flere ledige, fordi mange freelancere og selvstændige mister opgaver på grund af corona.

”Mange flere melder sig ledige, og de ledige kan ikke være aktivt jobsøgende. Arbejdsmarkedet er lige nu fuldstændig blokeret på grund af corona,” siger Linda Garlov.

Undtagelsestilstand

Ifølge Linda Garlov og AJKS er der brug for en hjælpepakke til de ledige, ligesom man laver særlige tiltag for at hjælpe erhvervslivet og de store kulturinstitutioner igennem corona-krisen.

”Det er en undtagelsestilstand. Der laves hjælpepakker til de store kulturinstitutioner, men vi skal også huske de arbejdsløse, som kommer i klemme i det her. Vi har brug for en hjælpepakke til de arbejdsløse,” siger Linda Garlov.

Helt konkret mener AJKS, at der er brug for at dagpengefristen sættes på pause, så man ikke bruger af sin dagpengeret i de dage, hvor landet er lukket ned. Linda Garlov foreslår også, at man ophæver kravet om, at de ledige skal søge to jobs om ugen.

”De jobs er der jo ikke, så det giver ingen mening at søge. Generelt bør man indføre noget mere fleksibilitet i dagpengesystemet i denne tid,” siger hun.

AJKS og DJ arbejder desuden for, at det skal være muligt for freelancere og selvstændige at få sygedagpenge, hvis de kommer i karantæne. Ellers kan det også være dyrt for en lille virksomhed.

Du kan læse freelancer Lars Møllers oplevelse her – han måtte i selvvalgt karantæne efter en skiferie.

Hele mediebranchen ramt

AJKS fik i går eftermiddags tilladelse fra Styrelsen for Arbejde og Rekruttering til at afvikle rådighedssamtaler og andre obligatoriske samtaler telefonisk i stedet for fysisk.

I aftes meddelte statsminister Mette Frederiksen, at Danmark lukker ned for at begrænse corona-smittefaren. Institutioner og skoler lukker, og offentligt ansatte sendes hjem.

Medie- og kommunikationsbranchen er i den grad påvirket. Alle store medier har opfordret medarbejdere til at arbejde hjemme, og en lang række arrangementer er aflyst.

Dansk Journalistforbund er også påvirket. To store arrangementer er aflyst i weekenden: Gallafest og prisuddeling i den midt- og vestjyske Kreds 5 er aflyst, og Freelancegruppen har aflyst deres store festival. Tidligere på ugen aflyste Kreds 1 sin generalforsamling.

Desuden har forbundet aflyst alle eksterne møder og samtaler af hensyn til medarbejderne.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
17. MARTS 2020
Folketinget kunne jo passende beslutte, at mediestøtten som fortrinsvis bruges til at sikre meget høje lønninger i mediernes ledelseslag, skal omlægges til at understøtte journaliser, der bliver arbejdsløse p.g.a. Corona-krisen.

Læs også

Freelancere buret inde af Corona-karantæne må selv betale

Freelancere buret inde af corona-karantæne må selv betale

06. MARTS 2020
Gammel Strand

OK-aftale for 2.000 journalister forsinket af corona

12. MARTS 2020