
Fastansatte i corona-karantæne kan blive hjemme med løn. Det kan freelancere ikke. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Freelancejournalist Lars Møller måtte i denne uge tage hjem fra ferie med udsigten til yderligere to uger med begrænset mulighed for at arbejde. Undervejs i skiferien blev det meldt ud, at alle rejsende til Livigno blev anbefalet at holde sig hjemme i to uger. Og Lars Møller var i Livigno, da han læste nyheden.
”Der var ikke konstateret coronavirus i den dal, så vi regnede ikke med, at der skulle være noget bøvl for vores vedkommende. Men så kom de skærpede vejledninger fra Sundhedsstyrelsen, mens vi var dernede, og så må man jo rette ind,” fortæller Lars Møller.
Udsigten til to uger uden indtægt fik ham til at afbryde ferien og tage hjem for at minimere indtægtstabet.
”I den kommende uge havde jeg aftaler om at undervise 85 personer både mandag og tirsdag og være facilitator af et netværksmøde onsdag. Så jeg måtte skrive ud til kunderne og sige, at jeg ikke kan honorere de aftaler. Alternativet var at udskyde det eller taget det på et video-link,” fortæller han.
Gennemfører undervisning med Skype
Foreløbig ser det dog ud til, at Lars Møller ved hjælp af Skype og andre digitale værktøjer klarer perioden uden den store økonomiske bet. Til alt held valgte begge kunder at satse på at gennemføre med Lars Møller på et digitalt video-link fra et sommerhus.
”Jeg har fået snakket med pedellen i den hal, undervisningen skal foregå i, og vi har fundet en løsning, så det kommer til at spille. Så det bliver en spændende udfordring at skulle optræde hele dagen som interaktiv videolærer og samtidig gøre det spændende og holde dampen oppe,” siger han.
Nu forventer Lars Møller, at han kommer igennem de to uger som hjemmegående uden det store indtægtstab. Men selv om det sker, ser han selv på corona-hændelsen som en del af den usikkerhed, man som freelancer må være rustet til.
”Da jeg skrev ud til kunderne, regnede jeg med at miste pengene. Men det er jo en omstændighed ved at være freelancer, at man agerer i de situationer, der er. Markedet ændrer sig hele tiden, og det må vi tilpasse os. Jeg kan godt forstå, at nogle kan være ærgerlige over at skulle blive hjemme. Men i det store billede, hvor folk er syge, betyder det jo ikke så meget.”
Overvejede du at løse dine opgaver uden at fortælle, at du har været i Italien?
”Nej. Det ville min troværdighed som freelancer slet ikke kunne holde til.”
Dårlige udsigter til kompensation
Hvor fastansatte, der bliver pålagt at blive hjemme i karantæne, har ret til løn, så tyder alt på, at selvstændige og freelancere selv kommer til at bekoste den tabte arbejdsfortjeneste i karantæneperioden.
DJ er i gang med at afklare spørgsmålet, men juridisk konsulent Henrik Rønne er ikke så optimistisk på freelancernes vegne.
”Jeg er i gang med at få svar fra Beskæftigelsesministeriet i forhold til, om coronakarantæne kan sidestilles med sygdom. For hvis man er syg, har man ret til sygedagpenge. Umiddelbart hælder jeg dog til at tro, at det ikke vil blive betragtet som sygdom. Men jeg afventer stadig svar,” fortæller han.
Hvad hvis man kun er gjort delvist uarbejdsdygtig? Nogle har måske enkelte opgaver, de godt kan løse hjemmefra.
”Hvis man er delvist sygemeldt, kan man godt få nedsatte sygedagpenge. Så det afhænger igen af, om karantænen kan regnes for sygdom,” siger Henrik Rønne.
Selv hvis ministeriet mod Henrik Rønnes forventning vælger at sidestille karantænen med sygdom, vil mange freelancere stadig ikke kunne få kompensation. Som selvstændig freelancer får man nemlig først sygedagpenge efter 14 dage, medmindre man har tilkøbt en særlig sygedagpengeforsikring.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.