
Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Der kan være hjælp på vej til de freelancere i DR, som kommer i klemme i coronakrisen. Det siger tillidsmand Henrik Friis Vilmar, som forhandler med ledelsen på flere fronter for at lave en aftale.
I går faldt en usædvanlig aftale på plads hos TV 2, som skal sikre mediehusets freelancere. Aftalen betyder, at de fastansatte afgiver en årlig fridag – til gengæld er freelancerne garanteret 80 procent af deres løn i april.
Hos DR håber Henrik Friis Vilmar, at man kan blive enige om en aftale.
”Journalistgruppen i DR har i flere dage været i dialog med ledelsen for at finde en løsning for freelancerne. Det forhandler vi stadig om på flere fronter, og jeg oplever, at ledelsen er imødekommende for at finde en løsning,” siger han.
Men det er ikke sikkert, at DR’s aftale kommer til at ligne TV 2’s.
”DR skal lade sig inspirere af alle gode løsninger. Men der er forskel på DR og TV 2, så det er ikke sikkert, at de løsninger, som man laver på TV 2, vil fungere på DR,” siger Henrik Friis Vilmar.
Han vil dog ikke sige noget om, hvad der er på forhandlingsbordet lige nu, da man er midt i forhandlingerne. Han vil heller ikke sige noget om tidshorisonten.
DR vil bruge mange freelancere
DR har ligesom TV 2 mange freelancere. Men hvor TV 2 har aflyst rigtig mange freelancevagter, blandt andet fordi store sportsbegivenheder er aflyst eller udskudt, så vil DR ifølge Henrik Friis Vilmar fortsat have mange freelancere under coronakrisen.
”Det er ledelsens intention at opretholde et stort forbrug af freelancere, så situationen er ikke umiddelbart sammenlignelig. Derfor skal vi selvfølgelig finde nogle andre løsninger.”
”Det er mit indtryk, at freelancerne på DR er mindre pressede end på TV 2. Men vi skal stadig så vidt muligt gribe og hjælpe dem, der kommer i klemme.”
Klar til den løsning, som er nødvendig
Aftalen på TV 2 er opsigtsvækkende, fordi de fastansatte har afgivet en feriedag for at redde freelancerne.
Henrik Friis Vilmar roser aftalen på TV 2. Men han tør ikke sige, om en aftale på DR også vil indebære, at de fastansatte afgiver noget for at hjælpe de løstansatte.
”Vi er klar til at lave den løsning, som er nødvendig. Men om det er nødvendigt at gøre på samme måde som TV 2, hvor de fastansatte afgiver noget for at hjælpe freelancerne, kan jeg ikke sige endnu,” siger han.
Ledelsen: Vi ser på en række forhold
Ledelsen i DR bekræfter, at man har ”en god dialog” med medarbejderne.
”Vi er ved at se på en række forhold i lyset af statsministerens udmelding i går om forlængelsen af coronatiltagene frem til 13. april. Jeg er helt enig med Henrik Vilmar i, at vi som vanligt har en god dialog,” skriver Nikolas Lyhne-Knudsen, direktør for økonomi, teknologi og medieproduktion i DR, i en mail.
Han ønsker ikke at blive mere konkret på nuværende tidspunkt.
Vilmar: Christiansborg bør hjælpe
Mange freelancere på medier som DR og TV 2 kan komme i klemme under coronakrisen, fordi deres løn udbetales som A-indkomst. De er en slags ”lønmodtager-freelancere”, og den type selvstændige er ikke omfattet af regeringens hjælpepakke til små virksomheder.
Det undrer Henrik Friis Vilmar, som håber, at politikerne vil udvide aftalen, så også lønmodtager-freelancerne får hjælp i krisen.
”Jeg forstår ikke, at hjælpepakken ikke omfatter de freelancere. Jeg håber, det bliver lavet om, og det ved jeg, at Dansk Journalistforbund arbejder for,” siger Henrik Friis Vilmar, som også sidder i forbundets hovedbestyrelse.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.