Vil du helst arbejde for Politiken eller nemlig.com?

”Gad vide, hvordan arbejdsforholdene er på Politiken?” spurgte nemlig.com i weekenden. Vi har spurgt tillidsrepræsentanten, chefredaktøren og en tidligere freelancer

Hvem har det fedeste arbejdsmiljø – nemlig.com eller dagbladet Politiken? Har de lige så travlt på Politiken som i pakkehallerne hos nemlig.com?

Det spørgsmål trænger sig på, efter at administrerende direktør i nemlig.com Stefan Plenge reagerede på en række kritiske artikler i Politiken om nemlig.com:

”Gad vide, hvordan arbejdsforholdene er på Politiken, hvor journalisterne hele tiden er underlagt stramme deadlines og skal stå klar til at rykke ud 24 timer i døgnet syv dage om ugen, når den næste store historie skal dækkes. Hvor mange freelancejournalister er mon tilknyttet Politiken? Og hvilke løn- og arbejdsforhold har de?” spurgte Stefan Plenge.

Direktøren forklarede i samme forbindelse, at nemlig.com har ordentlige arbejdsforhold.

Politiken har i en række artikler derimod beskrevet et stresset arbejdsmiljø med højt produktionspres for chauffører og lagermedarbejdere hos nemlig.com

En lagermedarbejder med dæknavnet Rashmi har for eksempel fortalt, at det var umuligt at planlægge sit liv på grund af jobbet.

”Jeg mødte på arbejde uden at vide, om jeg ville være hurtigt hjemme igen, eller jeg ville være der indtil sidst på aftenen.”

Det værste ved jobbet var dog tidsstyringen, hvor medarbejderne på store lystavler hele tiden kunne se, om de leverede de 100 procent, som blev forventet af dem.

”Det gjorde hverdagen til en kamp, hvor det var alle mod alle, og man fysisk sloges om at komme hurtigst muligt gennem gangene,” siger Rashmi.

40 procent bliver ikke syge

Politikens tillidsrepræsentant Pernille Mac Dalland forklarer, at artiklerne om nemlig.com tegner et billede af et presset og usundt arbejdsmiljø, som er meget langt fra hverdagen på Politiken.

”Hos os er det ikke 40 procent af medarbejderne, der fortæller, at de er blevet syge af deres arbejde. Vi har ikke store skærme, hvor man kan se medarbejdernes produktivitet. Medarbejderne står ikke standby 24 timer i døgnet. Vi har som udgangspunkt nemlig en otte timers arbejdsdag,” siger Pernille Mac Dalland.

Hvis nemlig.com har en pointe, kan det være i forhold til freelancernes vilkår, forklarer Pernille Mac Dalland.

I dag er der mange forskellige aftaler for Politikens freelancere. For eksempel freelancere, der afleverer en enkelt artikel, tilkaldevikarer og folk, der har faste aftaler om at levere stof i faste aftalte mængder.

”For de mere løst tilknyttede kolleger ville det være ønskeligt med nogle mere klart definerede aftaler om for eksempel honorering,” forklarer Pernille Mac Dalland.

Hvor tror du, journalisterne på Politiken helst vil arbejde: På Politiken eller hos nemlig.com?

”De vil helt sikkert helst arbejde på Politiken, fordi der er her, de kan lave journalistik. Så på den måde er det måske ikke en helt fair sammenligning,” siger hun.

Men måler man på løn- og arbejdsvilkår, falder Politiken også ud som en klar vinder.

”Vores arbejdsvilkår kan ikke sammenlignes med det, der er kommet frem om nemlig.com. Det lyder bestemt ikke rart,” siger Pernille Mac Dalland.

Stor forskel på faste og løse

Tidligere freelancer på Politiken Kim Ravn-Mortensen mener ikke, at der er den store forskel på, hvordan nemlig.com og Politiken behandler de løstansatte.

”Det er et problem, at de fastansatte er ligeglade med de løstansattes vilkår. Hvis de fastansatte sagde, at freelancerne skulle have ordentlige forhold, ville det blive ændret med det samme,” siger Kim Ravn-Mortensen.

En undersøgelse fra Freelancegruppen viste sidste år, at freelancere står for 29 procent af artiklerne i den trykte udgave af Politiken.

Men ifølge Kim Ravn-Mortensen er den reelle timepris for en grundig artikel lavere for freelancere end for de fastansatte. Desuden får freelancerne ikke feriepenge, pension eller fri telefon.

”Vilkårene er ganske enkelt dårligere,” siger han.

Velordnende forhold

Chefredaktør Anne Mette Svane forklarer, at de fastansatte journalister på Politiken har travlt, men arbejder under velordnede forhold under DJ-overenskomsten.

”Ja, de løber hurtigt. Ja, de har løbende deadline og arbejder inden for rammen af en 36 timers arbejdsuge med ret til syv ugers ferie. Hvis de er over 45 år, har de otte ugers ferie,” forklarer hun i en mail.

Om freelancerne forklarer hun, at Politiken følger DJ’s overenskomst for vikarer.

”Freelancere, som vi køber enkelte artikler af, stykafregnes ud fra gældende takster på Politiken. Antallet af freelancere varierer hen over året.”

Anne Mette Svane forklarer, at debatten om freelanceres vilkår ”er velkendt og kompleks”.

”Alene det at definere freelancere og freelanceopgaver på mediearbejdspladser er så svær en opgave, at der er blevet nedsat et udvalg mellem DJ og Danske Medier, der netop skal udrede de spørgsmål. Det arbejde vil jeg ikke foregribe.”

0 Kommentarer

Læs også

Medietavshed gør nemlig.com til en drømmemodstander i kommunikation

Medietavshed gør nemlig.com til en drømmemodstander

09. APRIL 2021

Freelancer kvitter Politiken i protest

14. MARTS 2017