Tillidsmand om TV 2-oprør: Ledelsen har svigtet

Tillidsmand Lennart Sten er enig i, at #MeToo-dokumentar skulle droppes. Men han mener, der er sket et ”kæmpe ledelsessvigt”. Nyhedschef svarer

”Det startede med et kæmpe ledelsessvigt. Og nu står vi alle sammen med to hvepsesværme på hænderne.”

Hovedtillidsmand på TV 2 Lennart Sten ærgrer sig over den store ballade, der buldrer på TV 2 lige nu. Efter at ledelsen har lagt en dokumentar om #MeToo ned, som især handlede om krænkelser på TV 2, er medarbejderne blevet delt i to lejre, fortæller han.

Og Lennart Sten er selv endt midt i stormvejret.

Tidligere i dag sendte 155 medarbejdere fra TV 2’s nyhedsafdeling en fælles protest til ledelsen.

”Vi oplever det som et angreb på det allerhelligste, vi har: Vores redaktionelle frihed og vores troværdighed,” skrev medarbejderne.

Medarbejdere lagde afstand til tillidsmanden

I brevet lagde de også afstand til deres tillidsmand, efter at Lennart Sten i aftes udtalte til TV 2, at han bakker op om beslutningen om at droppe dokumentaren.

”Vi har en dokumentar-redaktion, der vinder priser og nomineringer for deres ihærdige journalistik. Den troværdighed skal ikke ødelægges af en intern dokumentar, der aldrig vil kunne fremstå troværdig hos seerne,” sagde Lennart Sten til TV 2 i aftes.

I brevet skriver de 155 medarbejdere:
“Det virker som om, at Lennart Sten føler, at han skal beskytte dokumentarredaktionen mod sig selv. Vi er dog sikre på, at dokumentarredaktionen er fuldt ud i stand til at tage vare på sig selv og sikre, at dens journalistik fremstår kritisk og troværdig. At den er parat til at bevæge sig derud, hvor det kan gøre ondt, er ikke udtryk for dårlig dømmekraft, men for en stærk publicistisk ånd på TV 2,” lyder det.

”Den dokumentar skulle aldrig være sat i gang”

Lennart Sten fastholder, at dokumentaren bør lægges ned.

”Den dokumentar skulle aldrig have været sat i gang. Jeg mener aldrig, at man kan eller skal undersøge sig selv. Det har intet med denne sag at gøre, det er min principielle holdning.”

Han henviser til, at TV 2’s medarbejderforening blandt andet kæmpede for, at den interne undersøgelse af krænkelseskultur blev lagt i hænderne på et eksternt advokatfirma. Sådan endte det også.

”Nu står vi i en situation, hvor medarbejderne er delt. 155 kolleger, og der er formentlig flere, er tæt på ikke at have tillid til deres tillidsrepræsentant. Det er jeg fuldt ud klar over. Jeg kommer i uvejr, fordi ledelsen ikke turde træffe en beslutning,” siger han.

”En forfærdelig situation”

Lennart Sten kan sagtens forstå frustrationen hos dem, der har arbejdet på dokumentaren, eller dem, der medvirker.

”Det er en forfærdelig situation. Nogle har arbejdet på dette i fire måneder, der er kilder, som har fortalt ting, som de måske havde gemt langt væk,” siger tillidsmanden.

Han understreger, at han har kæmpe respekt for kollegerne i dokumentarafdelingen og gravergruppen.

”Jeg kan godt forstå, hvis nogen har fået indtryk af, at jeg ikke har tillid til dem eller deres dømmekraft. Men sådan er det slet ikke. Jeg har en principiel holdning, som er, at man ikke skal undersøge sig selv,” understreger han.

Tavshedsklausuler

Et andet aspekt i sagen er juridisk.

Lennart Sten er i tvivl om, hvorvidt det ville være juridisk og moralsk i orden, at TV 2 bringer historier om krænkelser, som er omfattede af tavshedsklausuler mellem TV 2’s ledelse og de involverede.

”I nogle af de konkrete sager har TV 2 skrevet under på, at man ikke offentliggør noget, der er blevet sagt i det lokale. Kan man love det med den ene hånd, mens man med den anden hånd bringer en dokumentar, hvor det hele er med? Kan man det moralsk og juridisk? Det synes jeg ikke.”

Klar til at gå, hvis der ikke er tillid

Selv om der er meget stærke følelser på begge sider, så håber Lennart Sten, at man i TV 2 kan blive enige om at være uenige. Han understreger, at hvis der ikke længere er tillid til ham som hovedtillidsmand, er han klar til at gå.

”Det duer ikke, hvis jeg skal stå i spidsen for en kollegaflok, som ikke har tillid til mig.”

Du siger, at det er ledelsens ansvar. Er det ikke også dit?

”Det er jo ledelsen, som har sat dokumentaren i gang. Det er også ledelsen, som ikke turde træffe beslutningen om at stoppe det noget før. På den måde synes jeg, at hele forløbet viser et ledelsessvigt. Og det er det, som vi alle sammen slås med nu. Vi har hvepsesværme på hver hånd og kan ikke gøre noget,” siger Lennart Sten.

Nyhedschef: Ikke et ledelsessvigt, men …

Nyhedschef Jacob Kwon vil ikke kalde det ”et ledelsessvigt”. Men han erkender, at dokumentaren aldrig skulle have været søsat og måske skulle være droppet noget før.

”I bagklogskabens lys så havde vi helst været det projekt helt foruden. Men man skal huske, at det startede et andet sted. Det var ikke meningen, at vi skulle undersøge os selv – det var der, det endte,” siger Jacob Kwon.

Skulle I have stoppet det noget før?

”Ja, det havde været mere hensigtsmæssigt. På den anden side har vi også haft respekt for, at tilrettelæggerne gerne ville prøve nogle flere ting af og se, om det kunne blive den brede dokumentar, vi håbede på. At et dokumentarprojekt løber nogle måneder, før det lukkes ned, er helt normalt,” siger han.

Lennart Sten mener, at han som tillidsmand er kommet i uvejr hos kollegerne, fordi ledelsen ikke turde træffe en beslutning. Det er Jacob Kwon ikke enig i.

”Jeg har ingen holdning til, om han er i uvejr eller ej. Men det er lidt spøjst at beskylde ledelsen for ikke at turde træffe en beslutning. Det er lige præcis det, jeg har gjort. Det står jeg på mål for, og det bliver jeg kritiseret for,” siger han.

0 Kommentarer

Læs også

TV 2-chef afviser kritik: Vi fortier ikke noget

14. JANUAR 2021
<span class=Nu står seks kvinder frem: Sexismen på TV 2 har dybe rødder">

TV 2-journalister i brev til ledelsen: ”Et angreb på det allerhelligste”

14. JANUAR 2021
data_usage
chevron_left
chevron_right