Kriminalreporter: Simon Andersen tvang mig til at lave historie på fup-fotos

Trods advarsler om, at billederne fra omstridt fotograf var et setup, fik daværende kriminalreporter på B.T. Jan Søgaard i 2009 direkte ordrer fra sin nyhedschef om at lave en historie, der viste sig at være en and. Det kommer frem i en DR-dokumentar. Simon Andersen kan intet huske

”Det var første gang i næsten 33 år, jeg blev udsat for noget lignende. Og det var en medvirkende årsag til, at jeg sagde op.”

Sådan fortæller mangeårig kriminalreporter Jan Søgaard i andet afsnit af DR-dokumentarserien ’Pressens kriminelle håndlanger’ om den tidligere kriminelle Michael Forsmark, der i årtier solgte billeder til pressen.

Oplevelsen, der fik Jan Søgaard til at sige op efter knap 33 år på B.T., fandt sted i 2009 og har ud over Michael Forsmark avisens daværende nyhedschef, Simon Andersen, i en af hovedrollerne.

Ifølge Jan Søgaard tvang Simon Andersen ham til at lave en historie på billeder fra Michael Forsmark af HA-rockeren Brian Sandberg, der kigger på hus på Strandvejen. Det skete, på trods af at Jan Søgaard ikke troede på historien og advarede sin nyhedschef om, at den var et setup fabrikeret af Forsmark og Sandberg.

”Men jeg kunne ikke rigtigt gøre noget, det var en direkte ordre fra Simon Andersen, at den historie skulle skrives,” fortæller Jan Søgaard i dokumentaren.

Forsøgte at advare nyhedschefen

Få år inden havde Michael Forsmark ellers fået det røde kort af daværende chefredaktør på B.T. Arne Ullum. Det skete, efter at hans videooptagelser af Prins Joachim, som kørte for hurtigt, havde vist sig at være for gode til at være sande.

Men da Simon Andersen i 2008 blev nyhedschef på B.T., genoptog avisen samarbejdet med Michael Forsmark. I dokumentaren fortæller fotografen selv, at han og nyhedschefen gik godt i spænd.

”Jeg kunne lide ham lige fra starten af. Lige fra første sekund, jeg ser ham, tænker jeg bare: Ham der, han er bare blæret. Han ved, hvordan man skal lave avis,” husker han.

Kriminalreporter Jan Søgaard, der i dag arbejder på Ekstra Bladet, var knap så begejstret:

”Vi forsøgte jo flere gange at advare Simon Andersen om det samarbejde. Vi sagde til ham, at nu skal du altså være forsigtig, og du skal være meget kritisk. Fordi Michael Forsmark er den person, han er,” fortæller han i dokumentaren.

Forsmark: Det var iscenesat

For Jan Søgaard kulminerede det, da Michael Forsmark i 2009 leverede billederne af HA-rockeren Brian Sandberg, der kigger på hus på Strandvejen for at åbne en ny rockerborg på Østerbro midt i den igangværende bandekrig i København.

”Jeg var sådan set ikke i tvivl om, at det var et setup, som Michael Forsmark havde lavet med Brian Sandberg,” siger han i dokumentaren.

Michael Forsmark selv indrømmer blankt, at det var ham, der fabrikerede situationen, som han derefter fotograferede og solgte billeder af.

”Den er lidt iscenesat, ikk’. Det må jeg indrømme,” siger han og forklarer:

”Det er mig, der finder det her hus på Strandvejen. For at sparke lidt til det bliver vi enige om, at de skal gå ned og kigge på det hus, og så ligger jeg så på lur og tager billeder af det. Sådan helt tilfældigt.”

Billederne fik Simon Andersen til at trodse journalistens advarsler. Han gav ifølge Jan Søgaard også ordre om, at Michael Forsmarks navn ikke måtte stå på historiens fotobyline, hvilket bestyrkede journalisten i opfattelsen af, at det var et setup.

”Hvis hans navn havde stået der, ville alle, der kendte lidt til miljøet og Michael Forsmark, kunne regne ud, at det var noget, han havde fået arrangeret,” fortæller Jan Søgaard, der stoppede på B.T. året efter.

Kan ikke finde et eneste glimt i hukommelsen

DR har i forbindelse med dokumentaren været i kontakt med Simon Andersen, der i dag er nyhedschef på Berlingske. Han skriver i en mail, at han intet kan huske om den historie.

Det samme skriver han i et skriftligt svar på anklagerne fra Jan Søgaard til Journalisten.

”Jeg kan ikke finde et eneste glimt i min hukommelse om den historie for 12 år siden, så det har intet fyldt for mig. Intet. Jeg ved dog så meget, at jeg ikke kunne drømme om at bede nogen skrive en historie, jeg ikke selv vurderede var rigtig. Det ønsker ingen,” skriver Simon Andersen.

Han kalder historien om Brian Sandbergs jagt på en ny rockerborg for ”en kuriøs mellemregning uden samfundsmæssigt perspektiv” og påpeger desuden, at den er skrevet ”med selvtillid, helt uden forbehold, og med detaljer, der ser ud til at styrke troværdigheden”.

Som eksempler nævner nyhedschefen, at Brian Sandberg samme dag fik en p-bøde og spiste frokost på Gråbrødre Torv, og at Sandberg selv siger, at HA med 100 procents sikkerhed så på det hus.

”Det er intet i den historie, der får alarmklokkerne til at ringe. Og helt ærligt, jeg aner ikke, hvem der i dag narrer hvem; fortalte Forsmark en løgnehistorie dengang, gør han det nu for at komme i tv? Jeg aner det ikke,” skriver Simon Andersen og afviser desuden, at B.T. i hans tid legede reklamebureau for Hells Angels med Forsmark som mellemmand.

Ifølge DR-dokumentaren fortsatte B.T.’s samarbejde med Forsmark i årene efter episoden med Brian Sandberg og rockerborgen. Det efterfølgende halvandet år køber B.T. tips og billeder fra Michael Forsmark til 22 artikler.

0 Kommentarer

Læs også

DR vil ændre retningslinjer for samarbejde med billedbureauer

DR skærper krav for samarbejde med billedbureauer

12. JANUAR 2021

Journalist og fotograf: Vi påstod, vi kendte de indlagte

05. FEBRUAR 2015