search

Stephanie fra Årgang 0: Tv-holdet skal gribe ind, hvis de ser svigt

Vær opmærksom på de personers liv, I dokumenterer – også når kameraerne er slukket. Sådan siger Stephanie Siguenza, der blev kendt i TV 2’s ’Årgang 0’. Produktionsselskabet svarer på kritikken

Stephanie Siguenza vil med sin bog ’Fra Årgang 0 til frihed’ tage ejerskab over sin fortælling. En fortælling, hun mistede kontrollen med, da hendes forældre besluttede, at de skulle deltage i dokumentarprojektet ’Årgang 0’, der blev sendt på TV 2 første gang i 2000 og er produceret af Warner Bros. International Production Denmark.

Dokumentarserien fulgte fire børn og deres familier over 18 år – fra nyfødte til teenagere – og skulle skildre den første generation i det nye årtusinde.
I mange af seriens afsnit fulgte lige under en million mennesker med, og de kunne se alt fra Stephanie Siguenzas fødsel til hendes første kæreste, kærestesorg, og da hun blev student. Det hele optaget af enten et kamerahold eller som en personlig videodagbog.

Men seerne var også vidner til tegn på svigt i hjemmet. Hendes barndom og ungdom var præget af konstante flytninger, forældrenes skiftende kærester, en far, der røg i fængsel, og en mor, der en overgang dannede par med en voldelig kæreste. Silhuetten af omsorgssvigt i hjemmet var tydelig.

I bogen, der er skrevet i samarbejde med Anne Nørkjær Bang, stiller hun spørgsmålstegn ved, hvorfor ingen af tv-seerne rakte ud, og i endnu højere grad, hvorfor produktionsselskabet bag aldrig greb ind eller tilbød familien hjælp.

”Holdet bag programmerne har fået at vide hver evig eneste gang, vi er flyttet. De har set tydelige tegn på svigt. De har endda filmet nogle af dem, vurderet, hvad der skulle med, og hvad der ikke skulle.”

Bogens mest centrale sætning

”Jeg undrer mig over, at produktionsselskabet ikke har sagt noget. At de ikke lige har sagt: ’Så stopper festen’ til mine forældre, eller taget en snak med os børn. Vi er flyttet så meget, der var vold i hjemmet og ture i fængslet,” siger Stephanie Siguenza, der i dag er 20 år og bor sammen med sin kærestes familie.

Men hun fortæller også, at hun pyntede på virkeligheden, når kameraerne kom på. Hun smilede lidt ekstra og sagde, at alt var fedt, selv når hun havde det svært. Alligevel mener hun, at de burde have set, hvor dysfunktionelt det hele var.

The Stephanie Show

I de tidlige år gjorde produktionsselskabet meget for at gøre deres tilstedeværelse til en leg, så den unge Stephanie fremstod naturlig. Legen gik ud på, at kameraholdet var spøgelser, hun ikke interagerede med.

I dag føler hun, at kameraholdet i situationer med omsorgssvigt vedblev at være spøgelser og ikke mennesker, der så hende og reagerede.

Hvad ville du gerne have, at produktionsholdet og tilrettelæggerne havde gjort?

”Jeg ville bare gerne have, at de havde taget os til side og snakket med os. Spurgt, hvordan det gik, hvordan vi havde det, eller sat os ned med en børnepsykolog,” siger Stephanie Siguenza og tilføjer:

”Det er fint, at man snakker med tilrettelæggeren i to timer til interview, men det er ikke det samme som at sidde en til en uden kamera.”

Mener du, at de svigtede deres ansvar over for dig som deltager og kilde?

”Lidt. Jeg ved, at de har haft en børnepsykolog til at vurdere klippene, men hun var aldrig ude i familierne. Tilrettelæggerne snakkede med mine forældre, da de var yngre, om der var noget, de kunne hjælpe med. Det gjorde de også, da min mor var i et voldeligt forhold. Men de snakkede aldrig med mig om det.”

Hen ved slutningen af programmets levetid overvejede Stephanie Siguenza kraftigt at trække sig.

Hendes status som kendt ansigt gjorde, at mange danskere så sig nødsaget til at skrive grimme kommentarer direkte og indirekte til hende.

Samtidig var der en konstant udskiftning i familiens tilknyttede tilrettelæggere, og det blev svært at lukke en ny person ind og svare på personlige spørgsmål.

Til sidst vendte de problematikken med produktionsselskabet, der sørgede for, at en tilrettelægger, familien havde haft i de tidlige år, blev fast tilknyttet.

Hun er ked af, at hendes livskriser blev til underholdning, men hun mener også, at det var med til at hjælpe mange unge. Fordi hun snakkede om tabubelagte emner som ensomhed.

”Jeg fandt ud af, at det, jeg sagde og gjorde, gavnede andre, derfor tænkte jeg, at jeg måtte følge det til dørs.”

I dag har hun en velbesøgt Youtube-kanal og er aktiv på Instagram. Hun indrømmer selv, at det kan lyde underligt med de sociale medier, når hun har haft det så svært med at være offentligt kendt.

Men det føltes underligt at skulle give afkald på det hele og bryde kontakten til de mennesker, der har fulgt hende hele hendes liv. Forskellen er, at det nu er på hendes præmisser.

<span class="rodt">Ny bog: </span>Stephanie – Fra Årgang 0 til frihed 2

↑ Stephanie Siguenza er tidligere deltager i dokumentarprogrammet ’Årgang 0’ og er i dag forfatter og foredragsholder. Bogen er skrevet i samarbejde med journalist og forfatter Anne Nørkjær Bang. ’Stephanie – fra Årgang 0 til frihed’ er udkommet på forlaget Gyldendal. Foto: Simon Læssøe.

Årgang 2020

Optagelserne til ’Årgang 2020’ begyndte i starten af året – igen følges fem familier over de næste 18 år af kameraer og skal skrive fortællingen om endnu en generation.

Stephanie Siguenza var i den forbindelse til møde med tilrettelæggerne og de nye familier. Hendes gennemgående råd var klar og tydelig kommunikation parterne imellem.

”De skal hele tiden sørge for at snakke sammen og være ærlige. Er deltagerne utilfredse med noget, eller er der noget, de ikke har lyst til, så skal de sige det. Og så skal produktionsselskabet være opmærksom på, at det er mennesker, de har med at gøre. Ikke bare en produktion,” siger hun.

Hvad skal produktionsselskabet gøre, hvis de kommer ud til en familie, hvor der er tegn på svigt i hjemmet?

”De skal gøre noget, og ikke bare se på, som de gjorde i mit tilfælde. Det kan bare være det at snakke med børnene, så de føler sig set.”

Selv om Stephanie Siguenza ikke har været glad for alt ved sin oplevelse med ’Årgang 0’, så mener hun alligevel, at programmet har sin berettigelse. Hendes fremtidige børn skal dog aldrig udsættes for det.

Replik fra Jan Bacher Dirchsen, Executive Producer, Warner Bros. International:

I hele produktionsperioden var der en særlig opmærksomhed på, at Stephanie havde en turbulent opvækst, men det, vi har været vidne til og haft viden om, har ikke været af en sådan karakter, at der skulle foretages en underretning eller gribes ind. At vi dokumentarisk formidler familiehistorier med børn som omdrejningspunkt, tager vi meget alvorligt, og naturligvis havde vi som produktionsselskab grebet ind i henhold til underretningspligten, hvis det havde været aktuelt.

Til ekstern faglig vurdering har ’Årgang 0’ siden begyndelsen haft en børnepsykolog tilknyttet, som alle de medvirkende har kunnet gøre brug af.
Igennem alle årene har vi spurgt børnene i ’Årgang 0’, hvordan de har det – både med og uden kamera – og vi synes også, vi har rakt ud til børnene.
Nogle seere tror formentlig, at tv-holdet er mere til stede i familiernes liv, end det faktisk er tilfældet med et snit på 12 optagedage om året. Foruden de biologiske forældre har der været stedforældre, bedsteforældre, pædagoger og skolelærere m.fl., som har haft et mere kontinuerligt billede af Stephanie.

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen