
Foto: Simon Læssøe
Hver time. En gang om dagen eller måske først om to år. I medie- og kommunikationsbranchen er de fleste underlagt deadline. Nogle korte, nogle lange. Tidsfrister er faktisk et så grundlæggende vilkår, at mange ikke skænker det en tanke.
For eksempel ville det være utænkeligt, at middagsradioavisen ikke kommer, når rådhusklokkerne slår 12. Eller at TV 2 Nyhederne ikke sender live fra Odense præcis klokken 19.
Nu har redaktør på TV 2 Nyhederne og ’Presselogen’, Tine Bendix, skrevet en hel bog om tidsfrister inden for især tv-nyheder. Her deler hun sine egne erfaringer med at overholde deadlines, og hun giver ordet til folk som tv-værterne Kåre Quist og Poul Erik Skammelsen samt redaktør på TV 2 Nyhederne Lotte Bundsgaard. Men først og fremmest rummer bogen en god portion ros til folk i branchen.
”Vi er vanvittigt disciplinerede, når det gælder deadlines. Vi ved, at vi skal levere det bedst mulige resultat ved at afveje hensynet til tid og kvalitet. Vi er vant til at optimere inden for den ramme, vi har,” fortæller Tine Bendix, da Journalisten taler med hende om bogen.
SAS på feltstudie
Faktisk er vi så dygtige, at andre brancher og fagområder kan lære meget af os. Det gik op for Tine Bendix, da hun for omkring 10 år siden sad i nyhedsledelsen i DR, og en gruppe SAS-piloter i en længere periode var med i newsroom for at hente inspiration.
”Per Schrøder var dengang punktlighedsgeneral i SAS, men selskabet havde problemer med at få fly i luften til tiden. Da han en dag hørte Radioavisen i bilen, spurgte han sig selv: Hvad er det, nyhedsmedier kan, som betyder, at de altid udkommer til tiden? Og så besluttede han at spørge DR Nyheder, om han måtte komme på et feltstudie,” fortæller Tine Bendix.
I en længere periode fik folk fra SAS derfor lov til at være flue på væggen i newsroom i DR.
”Det, SAS lærte dengang, var vores mentalitet, og at vi havde faste strukturer og tidsrammer. Det var utænkeligt, at vi ikke skulle udkomme,” siger hun.
”Jeg har prøvet at sidde som redaktør lige op til deadline og få en melding om, at der er tekniske problemer med indslaget. Første umiddelbare indskydelse ligger rimeligt lige for: Gå i panik!”
Bogens mest centrale sætning
Det var ved samme lejlighed, at hun fik idéen til at lave en bog om deadlines.
”Hvis det var interessant for SAS, var det måske også interessant for andre.”

Når hun i dag for eksempel er redaktør på TV 2 Nyhederne, er der ikke meget tid til hyggesnak, og dagen er delt op i korte tidsintervaller, så hun kan bevæge sig frem i det rigtige tempo.
Hun holder altid koordinationsmøde med TV 2-regionerne præcis klokken 8.20. Klokken 9.25 er der opsamlingsmøde på tværs af platforme (TV 2, News og tv2.dk) – ikke klokken 9.30.
Hun går altid i kantinen for at spise aftensmad klokken 17.28.
”Så undgår jeg at stå i kø. Klokken 17.30 er det nemlig for sent, for der er de andre også kommet,” siger Tine Bendix.
Det handler om at holde det rigtige tempo og udnytte hvert et sekund.
”Jeg kan ikke forstå producere, der 20 minutter før udsendelse læner sig tilbage og siger: ”Nu er vi klar”. Vi kan altid bruge tiden til at optimere noget,” siger hun.
Kommer der den bedst mulige journalistik ud af at bruge deadlines?
”Det synes jeg. Journalister tager ikke skade af deadlines. Man kan nogle gange blive ved og ved med at arbejde på en historie, og på et tidspunkt kan det ikke betale sig længere,” siger hun.
Et godt ledelsesværktøj
Hun forklarer, at ikke alle kan leve med skarpe tidsfrister.
”Jeg kender flere, der har forladt branchen, fordi det var for hårdt at arbejde under de deadlines, de skulle opfylde,” siger hun.
Du omtaler strømsvigt og tekniske nedbrud i bogen, men har du aldrig oplevet, at journalister, der skulle levere en historie op til deadline, ikke gjorde det?
”Jeg kan ikke komme i tanke om noget, hvor det ikke skyldtes en teknisk fejl. Men jeg vil for evigt have det svært med, at nogle kolleger redigerer helt op til deadline. Hvis det er 19-nyhederne, afleverer de måske klokken 18.55, fordi de vil bruge så meget tid som muligt på at forbedre lyden, et klip eller finde et bedre citat. Det er ikke noget, jeg kommenterer over for den enkelte reporter, fordi det jo skyldes et ønske om at optimere produktet.”
Tine Bendix har prøvet at måtte sende indslag, som hun ikke havde set.
”Det er næsten lige så slemt som ikke at udkomme. Det er jo mig, der har det redaktionelle ansvar og skal have styr på det presseetiske, for eksempel om det er i orden at bruge en anonym kilde, som ikke er vores egen,” siger hun.
Ifølge Tine Bendix er deadlines et godt ledelsesværktøj. Det er for eksempel med til at forhindre, at projekter strander eller går i glemmebogen.
Selv har hun arbejdet med vidt forskellige deadlines. På TV 2 Nyhederne er deadline klokken 19 eller klokken 21.30. Andre gange har hendes deadline ligget flere måneder eller år fremme, når hun har lavet royale begivenheder, folketingsvalg eller olympiske lege.
Da hun skrev bogen, vendte hun tilbage til Per Schrøder for at spørge, hvad han og SAS tog med sig fra feltstudierne i DR Nyheder.
”Han fortalte, at det udefra så meget kaotisk ud, men vi havde et fælles mindset – den samme indstilling – til, hvad betingelserne, rammerne og vilkårene var.”
Sagde han, at det var derfor, SAS kort efter blev kåret til Europas mest punktlige flyselskab?
”Nej, han har ikke koblet de to ting, og derfor har jeg heller ikke gjort det i bogen.”

0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.