“‘Årgang 0’ er blevet min skæbne”

I 17 år har Anne Hjort arbejdet på TV 2-programmet ’Årgang 0’, der følger det nye årtusindes første generation. Med årene har hun fået en tæt relation til de medvirkende, der altid har fuld redigeringsret. ”Det er i høj grad et projekt, vi laver i samarbejde med vores medvirkende” 

De sidste 17 år har og instruktør Anne Hjort ikke bare været ansat det samme sted. Som tilrettelægger på dokumentarserien Årgang 0 har hun også brugt det meste af sin arbejdstid på det samme tv-program og med de samme medvirkende.

”’Årgang 0’ er blevet min skæbne, og det er et stort privilegium at få lov at lave programmet. Men det er både en velsignelse og en forbandelse at arbejde på det samme projekt i så lang en periode. Det er en sjældenhed i vores branche, men det er også svært at kombinere med andre projekter,” fortæller hun.

’Årgang 0’ er et dokumentarprojekt, der har fulgt fire børn og deres familier, siden børnene blev født i år 2000. Det bliver hvert år til fire programmer, som sendes på TV 2 i januar. Sidste del af 17. sæson blev sendt i tirsdags.

”Det meget særlige ved at lave det her dokumentarprogram er jo, at man har så langvarig en relation til de medvirkende. Jeg har jo kendt dem hele deres liv og været med til deres fødselsdage og familiefester – det giver en helt særlig og meget tæt relation. Man kommer virkelig til at holde af dem,” siger Anne Hjort.

Fornyer aftalen år for år 

Tanken bag ’Årgang 0’ har fra starten været at lave et portræt af det nye årtusindes første generation. Anne Hjort var selv med til at udforme idéen til programmet for produktionsselskabet Easy Film, som i dag hedder Warner Bros. Denmark.  

”Med fokus på hverdagslivet ville vi gerne vise, hvordan mennesker bliver til i forskellige miljøer og i en bestemt periode i historien. Programmerne tegner et billede af, hvad der gør os til mennesker år for år,” fortæller Anne Hjort.

Kan du huske, hvad du forestillede dig, at det kunne udvikle sig til, da I startede projektet i 1999?

”Jeg forestillede mig i hvert fald ikke, at jeg 17 år senere stadig skulle sidde på programmet. Jeg tror ikke, at nogen af os forestillede os, at vi kunne gennemføre det over så lang tid. Man kan jo ikke forpligte nogen for en menneskealder, så det er en aftale, vi fornyer med de medvirkende fra år til år,” siger hun.

De medvirkende har fuld kontrol 

Når det har kunnet lade sig gøre at fortsætte projektet over så mange år, skyldes det ifølge Anne Hjort blandt andet, at de medvirkende familier har fuld redigeringsret over de færdige programmer. 

”De har fuld ret til at se de færdige programmer og til at lave ændringer, hvis der er noget, de ikke kan acceptere. Der har været en vigtig præmis fra starten. Det er i høj grad et projekt, vi laver i samarbejde med vores medvirkende. Og vi skal behandle dem godt, så de vil være med igen næste år,” siger Anne Hjort.

Ifølge Anne Hjort er princippet med gennemsyn hos de medvirkende noget, man generelt er gået en del væk fra i tv-branchen.

”Det synes jeg er ærgerligt. For os betyder det i hvert fald, at vores unge mennesker er mere villige til også at tale om de vanskelige ting i livet,” siger hun. 

Men betyder det ikke også, at der kan være vigtige ting, I ikke kan fortælle?

”Det er sket enkelte gange. Men det er faktisk ganske få tilfælde, og som regel er det mindre ting, det drejer sig om. Vi har et tæt forhold og en stor fortrolighed med de medvirkende, men samtidig er det jo også en professionel relation. Det ved de også godt,” siger Anne Hjort.

Kan det ikke være svært at balancere? 

”Jo, det kan det. Men det gælder nok for alle, der arbejder med mennesker,” siger Anne Hjort.

Et stort og tungt ansvar 

Selv om de medvirkende familier selv har meget at skulle have sagt, er der alligevel nogen, som er faldet fra undervejs i programmets historie.

To af de tre familier, der i dag medvirker i ’Årgang 0’, har været med helt fra starten. En tredje familie kom til for syv år siden, da en familie valgte at forlade programmet, og senest har Emma fra Tarm og hendes familie forladt programmet.

”Den helt store udfordring ved at være med i det her program er jo, at der er så stor eksponering. Fra år 3 nåede programmet op på omkring 1 million seere, og det har jo gjort, at de medvirkende er blevet kendte. Det er blevet et livsvilkår for dem, at de er født ind i det her program, og det kan være en udfordring. Det gør også, at jeg synes, det er et privilegium, men også et stort og tungt ansvar at lave programmet,” siger Anne Hjort.

Efter 17 år lakker ’Årgang 0’ efterhånden mod enden. Planen er, at programmet skal følge familierne til og med det år, hvor de unge mennesker, der blev født i år 2000, fylder 18 år.

”Så de sidste almindelige 'Årgang 0'-programmer vil – om alt går vel – blive vist i januar 2019. Jeg vil meget gerne gøre projektet færdigt,” siger Anne Hjort.

 

0 Kommentarer