
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (red. Journalisten)
Dokumentaren kom til at handle for meget om TV 2 selv, og det ville være utroværdigt at undersøge sig selv.
Sådan lød begrundelsen fra nyhedschef på TV 2 Jacob Kwon i går, da mediehuset besluttede at lægge en omdiskuteret dokumentar om #MeToo ned.
Men den beslutning er dokumentarafdelingen på TV 2 uenig i. Det fremgår af en mail, som de to redaktionschefer på Dokumentar og Aktualitet, Troels Jørgensen og Michael Nørgaard, har sendt ud til alle medarbejdere.
”Nyhedschef Jacob Kwon begrunder blandt andet beslutningen med, at TV 2 ikke kan undersøge sig selv, uden at det skader det, vi lever af – nemlig vores troværdighed. Den analyse forstår vi ikke. Vi mener tværtimod, at det skader TV 2’s troværdighed, at vi ikke kan publicere samfundsrelevante og kritiske historier, som omhandler vores fælles arbejdsplads,” lyder det i mailen.
Skaber ”meget uheldig præcedens”
De to dokumentarchefer reagerer på den mail, som Jacob Kwon sendte ud til medarbejderne på TV 2 i går. Her forklarede han beslutningen om at lægge dokumentaren ned.
”At vi nu – i samråd med Programafdelingen – har besluttet at stoppe projektet, skyldes dels, at projektet har taget en drejning, og nu ikke har udsigt til at kunne blive en bred dokumentar om #MeToo på danske arbejdspladser. Og desuden skyldes det, at de forhold, der er kommet frem i researchfasen, primært drejer sig om TV 2, som dermed har stået over for at skulle undersøge især sig selv,” lød det.
Men Troels Jørgensen og Michael Nørgaard frygter, at beslutningen ”skaber en meget uheldig præcedens for TV 2’s fremtidige dækning af #MeToo”.
”Hvordan dækker vi fra i dag krænkelsessager eller andre samfundsrelevante forhold på TV 2 for den sags skyld, hvis ikke vi kan undersøge os selv?” spørger de.
Historier, som ikke har været fremme
I december kunne Ekstra Bladet fortælle, at TV 2 arbejdede på en dokumentar, der angiveligt skulle gå i dybden med sexisme og seksuelle krænkelser på kanalen.
Jacob Kwon fortalte til Journalisten i går, at det aldrig var meningen, at dokumentaren kun skulle omhandle TV 2, men at der i researchfasen primært var kommet forhold frem om mediehuset selv.
Troels Jørgensen og Michael Nørgaard skriver i deres mail, at dokumentaren rummer historier og kilder fra TV 2, som ikke hidtil har været fremme i offentligheden.
”Vi mener ikke, at vi som en bred kanal – den største og mest sete i Danmark, som Kwon skriver – kan ignorere vores egen rolle i #MeToo. TV 2 Nyhederne er med nyhedschefens egne ord ”epicenteret i epicenteret” for #MeToo i Danmark. Vi er publicister, og vi skal fortælle historier, der er væsentlige for danskerne og det danske samfund. Også når det omhandler os selv,” skriver de to dokumentarchefer.
Tillidsmand støtter, at dokumentaren droppes
Der har været en del intern debat på TV 2 om arbejdet på en dokumentar, der også undersøgte mediehuset selv.
”Folk har været nervøse for, at snakke i kantinen skulle kunne bruges. Ledelsen har endda måttet udsende mail, der beroligede folk om, at der ikke var opsat skjulte kamera og mikrofoner,” sagde hovedtillidsmand Lennart Sten til TV 2 i aftes.
Han mener, det er den rette beslutning at stoppe dokumentaren.
”Vi har en dokumentar-redaktion, der vinder priser og nomineringer for deres ihærdige journalistik. Den troværdighed skal ikke ødelægges af en intern dokumentar, der aldrig vil kunne fremstå troværdig hos seerne. Nogle vil beskylde den for at gemme detaljer, andre for at være urimeligt hård. Man kan ikke undersøge sig selv,” sagde Lennart Sten til TV 2.
Har ikke udnyttet tilknytningen til TV 2
I mailen skriver de to dokumentarchefer, at de ”anerkender fuldt ud, at #MeToo er et område fyldt med etiske og juridiske problemstillinger, svære dilemmaer og mange følelser på spil”.
”Vi anerkender også, at det har været en svær journalistisk proces at undersøge forhold, som vedrører vores egen arbejdsplads. Det har været vigtigt for os, at tilrettelæggerne på projektet ikke har udnyttet deres tilknytning til TV 2 til at få en viden, som de ikke ellers kunne få. Vi har tilstræbt – som vi altid gør – at arbejde objektivt og kritisk med stor respekt for de medvirkendes personlige fortællinger,” lyder det i mailen.
Jacob Kwon har til Berlingske sagt, at han godt kan forstå, at dokumentarafdelingen er uenig i beslutningen.
”Projektet, som de har arbejdet på i måneder, er stoppet. Derfor forstår jeg selvfølgelig, at de er skuffet og utilfredse,” sagde nyhedschefen i aftes.
Journalisten afdækkede i november, hvordan sexismen på TV 2 har dybe rødder i kulturen. Seks kvinder stod frem. Du kan læse artiklen her.
Journalisten har talt med redaktionschef Troels Jørgensen, som ikke har mere at tilføje lige nu.
Vi forsøger at få en opfølgende kommentar fra nyhedschef Jacob Kwon.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.