Kvindelige praktikansøgere bliver spurgt: Har du en kæreste?

Trods fokus på ligestilling og seksualiseret kultur i branchen oplevede en række kvindelige studerende ved forårets praktiksøgning at få ”sindssygt diskriminerende” spørgsmål af praktikstederne

Hvis du er kvinde og søger en praktikplads, skal du vide, at der er tre spørgsmål, som nogle praktiksteder synes er meget vigtige at få besvaret: Har du en kæreste? Bor du alene? Skal du have børn? 

De tre spørgsmål fyldte i hvert fald meget blandt især kvindelige studerende under åbent hus-samtalerne ved forårets praktiksøgning.

Praktikkoordinator på tv- og medietilrettelæggeruddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Mette Sejsbo fortæller, at blandt de 20 kvinder, der søgte praktik i foråret, blev 13 spurgt, om de for eksempel havde en kæreste eller boede alene. Kun to ud af i alt 13 mænd fik samme spørgsmål. 

For hende viser det, at vi langtfra er i mål med den kulturændring, som MeToo det seneste år har sat på dagsordenen. 

”Sofie Linde satte fokus på det seksualiserede i branchen, og det er supervigtigt. Men det her viser, at synet på unge mænd og kvinder er meget forskelligt, og at de bliver mødt med forskellige forventninger på deres vej ind i branchen,” siger Mette Sejsbo. 

Endte med at lyve

Journalisten har talt med tre kvinder, der blev spurgt, om de har en kæreste eller bor alene. Ingen ønsker at stå frem med navn, men fælles for dem er, at de var meget overraskede over, at det overhovedet blev bragt op.

En kvindelig ansøger kalder spørgsmålene for ”sindssygt diskriminerende”.

”Allerede til min første samtale blev jeg forvirret, da de spurgte, om jeg har en kæreste – det har jo ikke rigtigt noget med mig som praktikant at gøre.”

Praktikansøger

”Allerede til min første samtale blev jeg forvirret, da de spurgte, om jeg har en kæreste – det har jo ikke rigtigt noget med mig som praktikant at gøre,” siger hun.

I alt tre steder blev hun spurgt, om hun havde en kæreste. Til sidst svarede hun nej, selv om det var løgn.

”Jeg orkede simpelthen ikke at have den samtale igen,” fortæller hun. 

Ligesom de andre oplevede hun ikke, at der lå en lummer undertone bag de nærgående spørgsmål. Men hvorfor det var så vigtigt, om de havde kærester eller ej, står fortsat uklart for dem. 

Afspejler stereotyp opfattelse af køn 

Op til åbent hus havde de studerende forberedt sig på at svare på journalistiske spørgsmål. For eksempel om, hvordan de ville løfte en aktuel begivenhed. Men flere oplevede, at når de gav et professionelt svar på et spørgsmål, var det tydeligt, at praktikstedet fiskede efter noget andet.

En studerende blev for eksempel både spurgt, om hun havde en kæreste, og om hun havde planer om at få børn.

”Jeg er blank på, hvorfor det var så vigtigt for dem. Det var slet ikke relevant for dem – jeg skal jo kun være der i et år,” siger hun. 

En tv- og medietilrettelæggerstuderende fortæller, at hun efter åbent hus-ugen blev overrasket over at møde de andre på holdet og opdage, at flere af de andre kvinder var blevet stillet præcis samme spørgsmål. Hun mener, at spørgsmålene afspejler en stereotyp opfattelse af mænd og kvinder.

”Det viste, at stemningen på praktikstederne var, at drenge selvfølgelig bare tager et kamera og rejser ud i verden, mens piger ikke kan være væk længe.”

Praktikansøger

”Det viste, at stemningen på praktikstederne var, at drenge selvfølgelig bare tager et kamera og rejser ud i verden, mens piger ikke kan være væk længe,” siger hun.

Hun finder det nedladende, at nogle praktiksteder ikke tror, at kvinderne kan klare mosten.

”Vi er jo professionelle mennesker, udlært som drengene. Og vi kan godt styre vores følelser,” siger hun. 

Alle bør tænke over det 

De studerende ønsker ikke at få det frem, hvilke mediearbejdspladser der stillede dem de nærgående spørgsmål til ansøgernes civilstatus. Derfor kan Journalisten heller ikke spørge til deres hensigt med dem. 

Men praktikkoordinator Mette Sejsbo fortæller, at spørgsmålene især blev stillet i forbindelse med reality-produktioner i udlandet eller andre reportagerejser.  

”De studerende kunne mærke en formodning om, at de ville sige nej til rejser, hvis de havde kærester,” siger hun og forklarer, at spørgsmål om parathed til at rejse selvfølgelig er helt ok.

”Men så spørg til det – ikke til eventuelle kærester. Og det giver slet ikke mening, når det kun er kvinder, der får spørgsmålet,” siger Mette Sejsbo.

Hun fortæller desuden, at åbent hus-samtalerne også afslørede en anden gennemgående forskel i forventningerne til mænd og kvinder. Mens mange praktiksteder tog for givet, at mændene havde styr på det tekniske, skulle de kvindelige ansøgere i højere frad forsvare den del af deres kompetencer. 

”Flere kvindelige studerende måtte gentagne gange forsikre, at de er i stand til at betjene et kamera, selv om de arbejder på lige fod med deres mandlige kammerater og kunne henvise til showreels og portfolier på deres hjemmesider.”

Mette Sejsbo, praktikkoordinator på TVM-uddannelsen, DMJX

”Flere kvindelige studerende måtte gentagne gange forsikre, at de er i stand til at betjene et kamera, selv om de arbejder på lige fod med deres mandlige kammerater og kunne henvise til showreels og portfolier på deres hjemmesider,” fortæller Mette Sejsbo. 

Hun understreger, at det både var mænd og kvinder på praktikstederne, der stillede spørgsmålene. 

”Spørgsmålene viser, at vi har et bestemt billede af, hvordan unge mænd og unge kvinder er. Og det siger mig, at det er noget, både mænd og kvinder i branchen burde tænke over,” forklarer Mette Sejsbo.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Et års navlepilleri: Store faggrupper er usynlige i mediernes MeToo-dækning">

Et års navlepilleri: Store faggrupper er usynlige i mediernes MeToo-dækning

23. AUGUST 2021
Studerende føler sig overset i arbejdet med sexisme på DMJX

Studerende føler sig overset i arbejdet med sexisme på DMJX

12. MARTS 2021