
Både Mads Sandemann, chefredaktør på JydskeVestkysten (tv), og Palle Høj, chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis, står begge tilbage med ledige praktikpladser efter årets panikdag. Foto: Søren Gylling, Allan Nørregaard/Sjællandske Medier, Andreas Bang Kirkegaard
Hos JydskeVestkysten blev kun tre ud af mediehusets syv praktikpladser besat til panikdagen i sidste uge.
”Jeg synes, at det er rigtig ærgerligt, fordi der er studerende, som kunne have fået et rigtig godt læringsforløb hos, og på vores redaktioner er praktikanter jo også en vigtig blodfornyelse,” fortæller Mads Sandemann, der er chefredaktør på JydskeVestkysten, og tilføjer:
”Det er jo også ærgerligt, fordi vi har udvidet antallet af praktikpladser som følge af den praktikantaftale, der blev lavet for et par år siden, hvor der jo var mangel på praktikpladser. Derfor gik man fra journalistforbundets side med til at sætte praktikantlønnen ned, mod at der så blev oprettet flere pladser, og det har vi så også gjort.”
Konkret er JydskeVestkysten gået fra at tilbyde fem praktikpladser til syv hvert halve år.
De sidste tre gange har de altså opslået i alt 21 praktikstillinger, men kun seks er blevet besat, hvilket har efterladt 15 tomme pladser.
Ifølge Mads Sandemann skyldes de manglende praktikaftaler to ting. For det første er balancen vippet, hvilket betyder, at der er flere praktikpladser end praktikanter.
For det andet har geografi en stor betydning for, hvor de studerende gerne vil bo og arbejde. Her trækker Aarhus, Odense og København mere end de mindre byer.
”Vores søstermedie Fyens Stiftstidende, som vi kan sammenligne os med, har jo fået langt flere ansøgere, end vi har, og de ligger i Odense, hvor praktikanterne kan bo under hele praktikforløbet. Praktikanterne får selvfølgelig også et godt praktikforløb der, men forskellen i ansøgere skyldes i høj grad geografi, sådan som jeg ser det,” lyder det fra Mads Sandemann.
For at kompensere for de manglende praktikanter har JydskeVestkysten konverteret praktiklønningerne til udbetaling til vikarer.
For at gøre det mere attraktivt for de studerende at søge praktikpladser hos de regionale medier har hele Jysk Fynske Medier gjort en massiv indsats for at øge sin markedsføring og for at forbedre praktikforløbene.
For Mads Sandemann er det dog en fremgang, at de denne gang fik tre praktikanter i hus på én gang sammenlignet med de to sidste praktikrunder, hvor de fik tre i alt. Men det er ikke holdbart i længden.
”Hvis det ikke ændrer sig, så kommer vi til at konvertere nogle af de her praktikstillinger til faste stillinger. Men der er vi ikke endnu. Vi kæmper videre og tror på, at vi kan vende udviklingen ved at blive dygtigere til at tiltrække praktikanterne og ved, at de nu får 18 måneders praktik,” afslutter Mads Sandemann.
Drønærgrer sig hos Sjællandske
Også hos Sjællandske Medier har de fået færre praktikaftaler i hus end ønsket, da kun en ud af tre stillinger blev besat.
Palle Høj, der er chefredaktør på Frederiksborg Amts Avis, mener, at det er ”drønærgerligt”.
”Vi vil gerne være med til at uddanne nye journalister, også fordi vi har en oplevelse af, at vores praktikanter har gode forløb hos os, som alle parter får noget ud af, og det er jo alfa omega,” lyder det fra Palle Høj.
For Sjællandske Medier har det to former for konsekvenser, at de ikke får de praktikanter, de havde håbet på:
”Lige nu og her mangler vi tre praktikanter. Praktikanter er en værdifuld arbejdskraft, og de er ikke lige sådan at erstatte. Men det prøver vi at gøre noget ved ved for eksempel at ansætte en journalist på deltid eller en vikar, som vi så har indtil næste praktikrunde, hvor vi har nyt praktikopslag ude,” fortæller Palle Høj.
På den længere bane får de manglede praktikanter dog også en betydning.
”Når vi skal rekruttere nye journalister, så udgør basen af tidligere praktikanter et meget stærkt element. Der er mange af de praktikanter, vi har haft, som kommer tilbage hertil. Hvis man har haft en praktikant, og det har været en succes, så ved både vi og vedkommende, hvad de går ind til ved at tage et fast job hos os,” uddyber Palle Høj.
Ligesom Mads Sandemann mener Palle Høj, at geografi har en betydning for, hvor de studerende søger hen.
”Der er en søgen ind mod de større byer, som spiller ind. Måske forekommer det ikke umiddelbart lige så attraktivt at komme på en lokalredaktion som at sidde på for eksempel Rådhuspladsen,” lyder det fra Palle Høj, som tilføjer:
”Der er jo intet galt med at være i praktik på de landsdækkende medier eller på regionale tv-medier, men jeg synes, at man fra uddannelsernes side skulle gøre mere for at åbne de studerendes øjne for de kvaliteter, som lokaljournalistikken rummer.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.