Praktikant på 63: ”Jeg er ikke 55 år længere, det må jeg bare se i øjnene”

”Jeg ved godt, at man ikke er den mest oplagte nyansættelse,” siger Carsten Kongshjelm Mortensen. Alligevel påbegyndte han journalistuddannelsen som 60-årig

Hvad får en 60-årig til at søge ind på journalistuddannelsen?

”Jeg ville gerne skifte væk fra mit gamle arbejde. At det blev journalistuddannelsen, var måske i virkeligheden lidt tilfældigt. Jeg har altid været god til at skrive lange, snørklede ting, som jeg lærte, da jeg gik på universitetet. Og så tænkte jeg, at det kunne være godt for mig at lære at skrive kort, klart og vinklet. Så jeg gik til optagelsesprøven og røg lige ind.”

Hvad var dine egne tanker om din alder?

”Jeg tror først, jeg rigtigt tænkte over det, da jeg mødte mine studiekammerater og kunne se, at jeg stak lidt af fra gennemsnittet. Og de første par uger havde jeg da tanken, om jeg bare var en gammel nar, der gik i vejen. Men jeg synes, mine medstuderende accepterede, at jeg havde bestået prøven og gerne ville lære faget lige så meget som dem. Ellers har mine betænkeligheder mest været i forhold til jobmarkedet. Jeg ved godt, at man ikke er den mest oplagte nyansættelse, når man har passeret 50.”

Får man venner, når ens studie­kammerater er 40 år yngre?

”Det er ikke sådan, at jeg omgås de unge på samme måde, som de omgås hinanden. Men vi kan snakke om alt muligt. Jeg har været med på fredagsbar, og jeg har også været med i forskellige rus-arrangementer. Jeg tror, folk syntes, det var fint, at jeg godt gad være med i de der fjollede ting – jeg kan godt lide fjollede ting. Men det er ikke sådan, at jeg har etableret deciderede venskaber, hvor vi mødes i weekenden og sådan. De har deres, og jeg har mit.”

Hvad kan de unge lære af dig?

”Jeg er ikke så nervøs for at skulle henvende mig til nogen og sige: Jeg vil godt snakke med dig om det og det. For nogle kan det være lidt grænseoverskridende, når man skal i gang med det. Det kommer de sig over efterhånden, men det er i hvert fald noget, jeg ikke har haft de store problemer med. Og så kan de jo lære, at man ikke er komplet uduelig, selv om man er lidt op i årene. Det kan de måske bruge, når de selv kommer dertil.”

Hvad er den mest markante forskel på at være journalist sammenlignet med andre jobs, du har haft?

”I andre jobs har jeg været meget styret af planer, regler og arbejdsdage, der allerede er lagt til rette. Både i industrien og da jeg arbejdede i SFO’en – man aflyser ikke lige, hvis man skal have to timer med 2.C i understøttende undervisning. Nu tilrettelægger jeg meget min dag selv. Selvfølgelig er der ting, man skal, men jeg kan godt sige, at jeg har en idé, jeg vil prøve at researche på, og så får jeg plads til det. Det er mere selvstændigt, og det passer mig rigtig godt.”

Carsten Kongshjelm Mortensen

Født 1958 i København. Bor i Aarhus.

Uddannet kandidat i historie. Studerer pt. journalistik ved DMJX.

Har haft en række forskellige jobs, blandt andet som maskinarbejder, orkesterbetjent og de seneste 20 år i en skolefritidsordning.

Nu journalist­praktikant ved Viborg Stifts Folkeblad.

Hvordan har det ændret dit syn på journalistikken, at du selv er blevet journalist?

”Det har givet mig et mere positivt syn. Som ikke-journalist hører man tit, at medierne på forhånd har besluttet, hvad de vil skrive, og så manipulerer de bare spørgsmålene efter det. Det er også en tanke, jeg selv har haft. Men sådan synes jeg ikke, det er. Det kan være kritisk, men man er loyal over for kilderne, og får man A til at udtale sig, stiller man samme spørgsmål til B. Den neutralitet fungerer, synes jeg.”

Hvornår mærker du, at det er en fordel at være gammel praktikant?

”Jeg synes, jeg får meget vide rammer for det, jeg godt vil lave. Og det bygger måske på, at jeg har en masse erfaring, jeg kan bruge. Da jeg startede, kontaktede jeg en række forskellige kilder, jeg godt kunne tænke mig at snakke med. De blev måske lidt overraskede, da jeg dukkede op, men jeg blev meget vel modtaget, måske også fordi de tænker: Her er en, der ved, hvad han gerne vil tale om.”

Hvornår mærker du, at det er en ulempe?

”Jeg er måske en anelse mere træt, når jeg kommer hjem. Jeg er ikke 55 år længere, det må jeg bare se i øjnene. Men på den anden side – jeg har også hørt fra unge praktikanter, at de har været helt mørbankede i starten.”

Hvilke reaktioner har du fået på din alder?

”Det sjoveste var, da jeg var nede på Naturhistorisk Museum i Aarhus. Så stak jeg dem mit studiekort, fordi man får studierabat. Og damen, der ekspederede mig, vendte sig efterfølgende om og sagde til kollegerne: Ja, så har vi set det med! Ellers tror jeg bare, folk synes, det er lidt sjovt. Alle mine bekendte synes, det er imponerende, at jeg vover at kaste mig ud i sådan noget i min alder – nok også mere, end jeg selv synes, det er noget særligt.”

Mange frygter, at det er svært at få job som journalist, når man er +60. Hvad gør du?

”Jeg ved jo, at medieområdet er under pres. Der er kamp om jobbene, og når jeg har denne alder, skal jeg ikke forvente, at de traditionelle medier står i kø for at kapre mig. Det har jeg hele tiden haft et realistisk syn på. Jeg skal nok søge hen mod et område, hvor jeg har stor viden og erfaring, som jeg kan bruge til at arbejde dedikeret. Det tror jeg for eksempel, der er muligheder for inden for strategisk kommunikation.”

Hvad er dit drømmejob?

”Jeg er lidt interesseret i græsrodsbevægelser og sociale bevægelser, så jeg kan forestille mig, at jeg vil søge arbejde inden for en ngo eller sådan noget. Hvis jeg skulle sige noget, skulle det være et job i Danmarks Naturfredningsforening eller noget lignende. Jeg er meget interesseret i natur og miljø, så det er måske det nærmeste, jeg kan komme et drømmejob.”

<span class="rodt">Carsten Mortensen:</span> ”Jeg er ikke 55 år længere, det må jeg bare se i øjnene” 3 <span class="rodt">Carsten Mortensen:</span> ”Jeg er ikke 55 år længere, det må jeg bare se i øjnene” 4

<span class="rodt">Carsten Mortensen:</span> ”Jeg er ikke 55 år længere, det må jeg bare se i øjnene” 1
Foto: Tobias Nicolai

0 Kommentarer

Læs også

<span class=Britt Berglund: ”Jeg har stået og grædt i radioen – flere gange” 1">

Britt Berglund: ”Jeg har stået og grædt i radioen – flere gange”

15. MARTS 2021
Hvis du vil have succes som gammel, skal du kende nogle unge

Hvis du vil have succes som gammel, skal du kende nogle unge

26. FEBRUAR 2020
De fyrede på Nordjyske er i gennemsnit 58 år

De fyrede på Nordjyske er i gennemsnit 58 år

12. AUGUST 2020

Karriererådgiver: Alder afgør ikke dine jobmuligheder

26. JUNI 2012
Tine Johansen

Debat: Det er et meget kort vindue, vi har til at være attraktive og eftertragtede

25. FEBRUAR 2020