
”Den unge generation bliver de nye spidser,” siger Abelone Glahn (tv), journalist og forfatter. ”Jeg trækker meget på mine yngre kolleger, når jeg skal henvende mig til en ny redaktør,” siger Gunvor Bjerre. Foto Ingrid Riis, Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix. Collage: Journalisten
Journalister og kommunikationsfolk, der vil arbejde som selvstændige i slutningen af deres arbejdsliv, kan ikke nøjes med at netværke med folk på deres egen alder.
Hvis de kun kender folk i deres egen generation, er det et spørgsmål om tid, før deres netværk er væk.
Det siger Abelone Glahn, journalist og forfatter til den aktuelle bog ’Senior og selvstændig’, der handler om at arbejde som selvstændig, når man nærmer sig eller har passeret den officielle pensionsalder.
Abelone Glahn fortæller, at mange seniorer i deres selvforståelse tror, at de har et godt netværk, fordi de har været i branchen i så mange år.
”Men pludselig opdager de, at mange af deres jævnaldrende er holdt op med at arbejde. Og så kan de jo ikke trække på dem,” siger hun.
I bogen skriver hun, at der i hele befolkningen er et udbredt ønske om at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.
”Men hvis man ikke vedligeholder sit netværk nedefter i alder, vil man opleve, at netværket langsomt, men stensikkert dør ud.”
Det kan for eksempel ske, når en redaktør, man som freelancer har haft en langvarig arbejdsrelation til, går på pension eller skifter job.
”Nu tager en ny og yngre chef telefonen, og han aner ikke, hvem du er,” siger hun.
Abelone Glahns opfordring er derfor, at man allerede i 50’erne – hvis ikke tidligere – begynder at netværke med folk, der er yngre end en selv.
Som fastansat kan man for eksempel gøre det som praktikantvejleder.
Som freelancer kan man undervise, blive censor eller tilmelde sig en mentorordning.
”Mentorskab handler ikke kun om, at gamle lærer de unge noget. Jeg er snart 65 år, og jeg kunne sagtens have en mentor på 35 år, fordi 35-årige véd ting, som jeg kan have behov for at kende til,” forklarer Abelone Glahn.
De holder mig til ilden
Efter 36 år i DR’s B&U-afdeling sagde Gunvor Bjerre sin stilling op i 2002.
På det første job, hun søgte, fik hun afslag på grund af sin alder. Dengang var hun 60 år. Det gjorde hende så rasende, at hun nægtede at søge flere stillinger og i stedet blev freelancer. Siden har hun opbygget et netværk af yngre journalister.
”At omgås de unge er en berigelse, de holder mig til ilden og inspirerer mig.”
Gunvor Bjerre
”At omgås de unge er en berigelse, de holder mig til ilden og inspirerer mig,” siger Gunvor Bjerre, som i dag er 78 år.
Hver gang hun er begyndt på noget nyt i sit freelanceliv, har hun meldt sig i faggrupper som Freelancegruppen, dansk forfatternetværk eller Podcastnetværket.
”I nogle af grupperne er der primært unge,” siger hun og nævner Podcastnetværket, hvor hun er en slags alderspræsident.
”Jeg ser i hvert fald ikke andre på min alder, når jeg er til møder der.”
Faktisk har de unge en slags mentorrolle for hende, selv om de nok ikke selv ser sådan på det.
”Men de hjælper mig med en masse og lærer mig nye ting,” siger Gunvor Bjerre.
Hun fik for alvor øjnene op for værdien af yngre kolleger, da hun i en periode lavede speaks for Radio24syv til en podcastserie om for tidligt fødte børn. Her lærte hun for eksempel om moderne redigeringsteknikker og fik mod på at prøve kræfter med radiomediet igen.
”Da jeg begyndte at komme på radioen, mødte jeg en masse unge, der spurgte mig, hvorfor jeg ikke lavede radio. Og så gik jeg i gang med det igen.”
Sidste år lavede hun radiofortællingen ’Mormor, må jeg arve dine guldtænder’ for Danmarks Radio.
Når man er oppe i årene, skal man bruge de yngre, hvis man skal have succes i sit arbejdsliv, forklarer hun.
”Jeg havde aldrig fundet på at lave radio igen, hvis jeg ikke havde mødt de yngre på Radio24syv,” siger hun.
Vis interesse for de unges liv
Gunvor Bjerre siger, at yngre kolleger også er gode til at give hende nye kontakter.
”Det er en konstatering, at min generation af journalister ikke længere er på markedet, men skiftes ud af yngre chefer. Derfor må jeg finde nye veje ind. Jeg trækker meget på mine yngre kolleger, når jeg skal henvende mig til en ny redaktør,” forklarer hun.
Ifølge Abelone Glahn er det ikke nok at møde yngre mennesker en enkelt gang. Hvis de unge skal være en del af netværket, skal relationen vedligeholdes. Det kan man gøre via for eksempel LinkedIn og ved at interessere sig for, hvad de unge går og laver.
”Det kommer til at svie til én selv, hvis man har for høje tanker om sig selv og ikke forstår, at den unge generation bliver de nye spidser.”
Abelone Glahn
Hvis man er oppe i årene og etableret på arbejdsmarkedet, kan det så ikke være svært at vise interesse for en, som måske er 20-30 år yngre end dig selv?
”Det kan godt være, men det kommer til at svie til én selv, hvis man har for høje tanker om sig selv og ikke forstår, at den unge generation bliver de nye spidser.”
Abelone Glahn tror dog, at det snarere er det modsatte, der kan være problemet – at nogle unge chefer har svært ved at se potentialet i erfarne medie- og kommunikationsfolk, der er en del ældre end dem selv.
”De ser os jo bare som ”gamle”, uanset om vi er 55 år, 65 år eller 75 år, men vi har meget at byde på,” siger hun.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.