Nærkontakt af 1. grad

Du skal mænge dig. Både for at få nyt job, når dit medie går ned. Og for at få foden i døren, når et nyt medie savner folk. Journalisten har kortlagt, hvordan mediefolk hjælper hinanden til nyt job. Foran alle de andre

DET FRI AKTUELT – 22. juli1871 – 6. april 2001

 

Christian W. Larsen var nyhedschef på Aktuelt. I dag: Huset Markedsføring

 Pr-foto

Jeg var 11 år på Aktuelt, og det er den bedste arbejdsplads, jeg har været på nogensinde. Der var et teamwork og en generøs holdning om, at ”hvis jeg løfter for dig, så løfter du for mig”. 
Efter Aktuelt var jeg freelance i et år, så ringede Kresten Schultz Jørgensen, som jeg kendte fra Aktuelt. Han spurgte, om jeg ville være med til at lave Dagen. Han skulle bruge en A-mand-type.
Netværk er konge, det betyder alt. Stillingsopslag og vurdering af kandidater ud fra neutrale kriterier holder ikke en meter. Når man har stået i skyttegraven sammen med en, man stoler på, så ved man, hvor meget blod de kan tåle – og det kommer før alt andet. Men det er selvfølgelig også en hæmsko i dagbladsbranchen. Man ved, hvad man får. Men man tænker ikke ud af boksen.

Sidsel Boye var reporter på Aktuelt. I dag: Danske Kommuner/KL 

 

Foto Michael Reick

Vi er nogle kvinder, som er mødtes med jævne mellemrum, siden Aktuelt lukkede. Værten sørger for tallerkener, brød og smør. Og så kommer gæster med ost, pølse, en hjemmelavet ret eller en pose Matadormix. Nogle gange har der været 15. Det er en fætter-kusinefest uden fætrene. I begyndelsen havde det karakter af chokbearbejdning. Siden har det handlet mere om, at vi havde lyst til at se hinanden.
Jeg kom til KL, ved at min tidligere chef på Aktuelt, Tom Ekeroth, havde et barselsvikariat. Jeg var så afsindigt heldig, at journalisten, som var på barsel, flyttede til Jylland i stedet for at vende tilbage til KL. Der er også en tidligere praktikant fra Aktuelt ansat her.

 

Nina Vinther Andersen var arbejdsmarkedsreporter på Aktuelt. I dag: Pressechef i Deloitte
  Foto Lars Gundersen

Jeg skiftede til Politiken, hvor jeg havde været i praktik, kort før Aktuelt lukkede. Jeg husker Aktuelt som en sindssygt god arbejdsplads med en god holdånd. Der blev ikke talt dårligt om andre, og folk var generøse med at dele ud af sig selv.  
Da jeg i 2005 blev selvstændig, betød netværket fra Aktuelt, at jeg fik en flyvende start. Folk, der havde været A-mænd eller –kvinder, var blevet redaktionschefer, så når jeg ringede, var de meget flinke til at bruge mig som leverandør. Som pressechef er Aktuelt-netværket godt at have i baghånden, hvis jeg skulle få brug for en freelancer.
 

Christina Ove var uddannelsesreporter på Aktuelt. I dag: Partner i Ove & Vendelbo Kommunikation

 Pr-foto

Den dag Aktuelt lukkede, fik vi det at vide, ved at det stod på forsiden af Ekstra Bladet. Senere samme dag kom flyttemændene og hentede vores skriveborde. Det var meget nemmere at få job dengang. De fleste røg videre med det samme. Da jeg i 2004 skiftede fra Roskilde Dagblad til Danske Dagblades Forening, var det, fordi en gammel kollega fra Aktuelt havde hørt om jobbet og anbefalet mig. Jeg gik til samtale og blev ansat med det samme.I 2012 begyndte jeg at lede efter en partner, jeg kunne udvikle ideer og sparre med. Jeg spurgte på LinkedIn og Facebook, og en af dem, der svarede, var Lene Vendelboe, som jeg ikke havde talt med, siden hun var praktikant på Aktuelt. I begyndelsen talte vi en del om tiden på Aktuelt, fordi det var en fælles referenceramme. 

 

Gitte Skov var bladtegner på Aktuelt og Weekend Nu. I dag: Freelancer

Illustration Gitte Skov

Jeg havde et job som fastansat bladtegner på Aktuelt, og da avisen lukkede, kunne jeg ikke forestille mig at blive selvstændig. Jeg søgte job på Politiken, men der var ingen ledige pladser. Efter er halvt år var nogle af de gamle kolleger havnet rundt omkring på fagblade, hvor de ikke havde bladtegnere. Nogle af dem kontaktede mig, og det var guld værd, da jeg skulle banke min butik op. Nogle af dem tegner jeg stadig for. Vi er nogle damer, der stadig mødes til middage, men forretningsdelen af det betyder ikke så meget for mig, som det gjorde i begyndelsen. De er blevet veninder. Det har en anden dimension i dag.

 

NYHEDSAVISEN – 6. oktober 2006 – 1. september 2008

Rasmus Karkov var journalist på Nyhedsavisen. I dag: Freelancer

Privatfoto

Som freelancer har det stor betydning at have netværket fra Nyhedsavisen. Der sidder 100 tidligere journalister fra Nyhedsavisen rundt omkring på medierne nu, en del af dem i ledende stillinger. En stor del af de opgaver, jeg har, kommer fra folk i mit netværk, der selv henvender sig til mig. Jeg laver blandt andet større features og interviews, og når jeg kommer med en ide, kender de min personlige skrivestil, og de ved, hvad jeg står for. 
Jeg var praktikant med to måneder tilbage, da Aktuelt lukkede i 2001. Mange praktikanter får jo job på deres tidligere praktiksted, men det kunne jeg ikke. Jeg har en del venner fra tiden på Aktuelt, men det er ikke noget, jeg bruger professionelt. Jeg fik jobbet på Nyhedsavisen, fordi stillingerne var slået op, og jeg søgte.

 

Rune Skyum-Nielsen var journalist på Nyhedsavisen. I dag: Freelancer

Privatfoto

Hvis man vil have et godt netværk, er der ikke noget bedre end at have været på en avis, der gik konkurs. Jeg var med på Dagen, der lukkede i 2002, og kontakterne derfra hjalp mig siden ind på Jyllands-Posten, Information og Nyhedsavisen. Efter Nyhedsavisen begyndte jeg som freelancer og havde den fordel, at der var hul igennem mange steder. 
Som freelancer er det ikke nok, at folk husker en som en flink fyr, det vigtigste er at aflevere noget godt, hvor folk kan se, at du har gjort dig umage. Hvis folk er lidt afværgende eller afvisende, når man henvender sig med en ide, skal man nok ikke komme tilbage med det samme. Og når man gør, skal man komme med noget brugbart – og ikke bare sige, at det kunne være sjovt at lave noget sammen en dag. Man risikerer, at folk lukker af, hvis man ikke tilbyder noget seriøst og konkret.

 

Silke Bock var medlem af Nyhedsavisens samfundsgruppe. I dag: Partner i Zetland

Foto Rasmus Malmstrøm

Jeg arbejdede på Kristeligt Dagblad, da jeg så, at David Trads skulle være chefredaktør på Nyhedsavisen. David Trads havde været vejleder på min bacheloropgave på SDU, og jeg sendte ham en mail og ønskede tillykke. Kort tid efter spurgte han, om jeg ville mødes med ham om projektet. Vi fire, der siden startede Zetland, har alle læst på SDU, og tre af os har været i praktik på Politiken. Men det, der bandt os sammen, var nok snarere et værdifællesskab, både menneskeligt og i forhold til journalistikken. Så vi mødtes i en årrække, drak rødvin, tænkte tanker og drømte store drømme om muligheden for at dyrke de længere formater andre steder end på dagbladene.

 

Kaare Sørensen var USA-korrespondent på Nyhedsavisen. I dag: Jyllands-Posten

Privatfoto

Det usædvanlige ved Nyhedsavisen var, at man ansatte 100 journalister på relativt kort tid. Vi var tre, der på kort tid forlod Altinget for at skifte til Nyhedsavisen. Når jeg ser på mit eget karriereforløb, har det været afgørende, at der er nogle, der har sagt god for mig. Hvis jeg skulle vælge mellem to kandidater, og jeg ikke kendte den ene, ville jeg hælde mod den, jeg kendte.

 

RADIO24SYV – 1. november 2011 –

Henriette Kirkegaard, nyhedsvært og nyhedsredaktør på Radio24syv. Før: TV 2 News, P3 Nyheder, Radioavisen og Lynx Media

 Foto Lars Liin

Jeg skrev en ansøgning til Radio24syv og kom til samtale. Til stede var Inga Juul Vind, som jeg kendte fra TV 2. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg blev kaldt til samtale, fordi hun vidste, hvem jeg var. Det er faktisk det eneste job, jeg har søgt, hvor stillingen var slået op. Jeg har også prøvet at søge stillinger, hvor jeg ikke kendte nogen, men det har ikke ført til noget job. Jeg tror, networ-king handler om at hænge ud med folk og gide sludre med kollegerne. Det behøver der ikke ligge en skjult dagsorden bag, og du får den ekstra fryns, at du lærer folk, du arbejder sammen med, bedre at kende.

 

Kristoffer Meinert, vært på Radio24syv Morgen. Før: P3 Nyheder, P1 Morgen og DR2 Udland

Foto Jan Bjarke Mindegaard

Jeg arbejdede på P3 Nyheder og mødtes med nyhedsredaktør Suzanne Moll, fordi jeg bare ville høre lidt om den nye radiostation. Efter samtalen sagde hun: »Du skal da arbejde her.« Jeg havde været til jobsamtale uden at vide det. Det var Suzanne Moll, der havde ansat mig som praktikant i DR, så det var i allerhøjeste grad en netværksansættelse. Vi holdt et møde mere, hvor vi aftalte løn og formalia, og så begyndte jeg 1. august 2011.
Jeg får en del henvendelser fra folk i mit netværk, der mangler et job. Det kan nogle gange være fra folk, jeg måske ikke har hørt fra i tre-fire år. Jeg synes, det er helt naturligt, at man spørger i sit netværk, om der er nogen, der kan hjælpe. Man kunne jo selv komme til at havne i samme situation en dag.

 

Rasmus Mark Pedersen, journalist på Radio24syv. Før: DR Sjælland 

Foto Marie Kaas Ahn

Da jeg så, at Suzanne Moll var udnævnt til nyhedschef på Radio24syv, skrev jeg en facebookbesked til hende inden for en time: ”Hjerteligt tillykke med jobbet. Jeg vil kunne gøre en forskel på det nye radiohold. Jeg har nogle ideer – hvordan kan jeg præsentere dem for dig?”
Jeg kender Suzanne, fordi vi begge sad i styrelsen på journalistuddannelsen på SDU, hvor jeg repræsenterede de studerende. Jeg behøvede ikke skrive nogen ansøgning, skrev hun. To måneder efter sad vi over for hinanden, og et kvarter inde i samtalen udbrød hun: »Tag det roligt, Rasmus. Du er ansat.«

 

Suzanne Moll, nyhedsredaktør på Radio24syv 2011-2012. Før: DR, TV 2 Radio, BT

Foto Per Arnesen

Allerede som formand for FM4-udvalget, der endte med at blive til Radio24syv, ringede journalister til mig, fordi de synes, det lød som et fedt projekt. Da jeg blev nyhedsredaktør på Radio24syv, insisterede jeg på, at vi skulle have et stillingopslag, fordi det var mest fair. Vi fik 600 ansøgninger, havde 40 til samtale, og jeg kendte nok 30 procent af dem i forvejen. Det var against the clock, fordi vi skulle ansætte så mange på kort tid. 

 

0 Kommentarer