Erhvervsmedier i opråb: Praktikanter kommer med for lidt viden og erfaring

Journalistpraktikanter ved ikke, hvad forskellen er på en direktion og en bestyrelse. Erhvervsredaktører efterlyser nu handling fra journalistuddannelserne

Regnskaber, aktiekurser, ejerskabsforhold og obligationer. Ord, man ofte hører, hvis man har en hverdag som erhvervsjournalist. Men mange journalistpraktikanter mangler den mest basale viden om erhvervslivet. For eksempel på forskellen mellem en bestyrelse og en direktion, lyder kritikken fra erhvervsredaktører på de danske nyhedsmedier.

Børsens virksomhedsredaktør, Jesper Kongskov, siger, at mange praktikanter bliver introduceret til erhvervsstoffet for første gang hos dem.

”Det er ikke min opfattelse, at man på nogen af uddannelserne får samme introduktion til erhvervsstoffet, som man for eksempel gør til kultur eller sport. Det er rigtig ærgerligt, for det kan være med til at afholde praktikanter fra at søge erhvervsmedier,” siger han.

På Berlingske siger erhvervsredaktør Thomas Bernt, at redaktionen som uddannelsessted nok skal klæde praktikanterne godt på til at dække erhverv.

”Men der er noget basalt regnskabsteknisk og databehandling, som man ikke får med fra skolerne, hvilket er en udfordring for os,” siger Thomas Bernt.

Erhvervsjournalistik er journalistik

Hos Watch Medier er historien nærmest den samme. Her påpeger administrerende direktør Anders Heering, at studerende ikke bliver introduceret godt nok til erhvervsjournalistikken.

”Hvis skolerne skal skabe større interesse for erhvervsjournalistik, så kræver det, at de studerende bliver præsenteret for god og vigtig erhvervsjournalistik i undervisningen. Det er ikke min oplevelse, at det sker,” siger han.

Han fortæller også, at Watch Medier har udfordringer med at tiltrække praktikanter. Han medgiver dog, at det også kan have andre årsager, som for eksempel manglende kendskab til mediet.

”Dog kan vi mærke, at mange studerende ikke er komfortable med erhvervsjournalistik. Og det er ærgerligt, for vi har brug for gode erhvervsjournalister til at kontrollere og kigge erhvervslivets magthavere i kortene,” siger han og tilføjer, at området er i massiv vækst, og at mange journalistjobs i fremtiden sikkert vil skulle findes her.

At de studerende er mere tilbageholdende med at søge praktik på erhvervsmedier, kan også mærkes på Børsen. Jesper Kongskov fortæller, at selv om de ikke har store udfordringer med at få praktikanter, så er feltet smallere.

”Mange søger de store medier, og vores felt af ansøgere vil nok altid være lidt smallere, men det hjælper ikke, at de studerende slet ikke er blevet præsenteret for vores del af journalistikken og på den måde får øjnene op for, hvad erhvervsjournalistik er og kan give af muligheder.”

Datajournalistik er kommet for at blive

Selv om de studerende generelt mangler viden om erhvervsområdet, når de kommer ud i praktik, så mener Thomas Bernt, at manglen på metoder til at behandle data er en større udfordring.

”Datajournalistik er kommet for at blive. Så det virker lidt fjollet, at de studerende for eksempel ikke er superbrugere af excel, når de ankommer hos os. Det er faktisk helt uforståeligt,” siger han.

Anders Heering på Watch Medier er enig i, at der mangler nogle helt grundlæggende færdigheder hos de studerende.

”Uanset om man uddanner erhvervsjournalister eller andre former for journalister, mener jeg, at det er del af den almindelige dannelse som journalist at have set et virksomhedsregnskab før eller vide, hvad forskellen er på en bestyrelse og en direktion. Det skal man ikke kun bruge i erhvervsjournalistikken,” siger han.

At skabe interesse

Uddannelseschef for journalistuddannelsen på DMJX Henrik Berggren fortæller, at skolen forsøger at skabe mere interesse om erhvervsjournalistik. I forhold til kritikken om, at de studerende mangler erfaring med databehandling, fortæller han, at man har tiltag i gang på området.

”Vi har et datajournalistikforløb på vores fjerde semester. Det er et valgfag, men omkring en fjerdedel af de studerende vælger det. Man kan selvfølgelig altid gøre mere, men jeg synes, vi har gjort noget med det her forløb. Så vi leverer også folk, som kan arbejde med data,” siger han.

Man har på skolen også en løbende diskussion om, hvorvidt de studerende bliver introduceret godt nok for erhvervsjournalistik, fortæller Henrik Berggren og henviser til, at man har gjort sig erfaringer, efter at lokalmedier har sagt, at der manglede interesse for dem blandt kommende praktikanter.

”Der har vi blandt andet prøvet at få flere gæster fra den del af branchen ud på skolen til de studerende. Man kunne godt forestille sig, at man kunne gøre det samme med hensyn til erhvervsjournalistik,” siger han.

0 Kommentarer