Pris for årets ugeavis blev droppet: ”Det kan simpelthen ikke passe”

På uddelingen af årets ugeavispriser blev hovedprisen – årets ugeavis – slet ikke uddelt. Det møder stor forundring fra journalist Danni Paulsen. Men prisen skal ikke uddeles som en ”trøstepræmie”, siger juryformand

Kronen på værket var fraværende, da årets ugeavispriser blev uddelt i sidste uge.

Der var nemlig ingen ugeavis, der vandt prisen som årets ugeavis. Og det vækker stor forundring og kritik hos en af de ugeavisjournalister, der var til stede ved prisuddelingen.

”Det kan simpelthen ikke passe, at man ikke kan finde en avis, der har gjort det lidt bedre end de andre,” siger Danni Paulsen, der selv er journalist på Lokalavisen Aarhus.

Hvilken begrundelse fik I for det?

”I bund og grund var den gennemgående forklaring fra juryens formand, at kvaliteten ikke var god nok,” siger han.

Det er du uenig i?

”Jeg har selvfølgelig ikke siddet i juryen og set, hvad de har fået af materiale. Jeg kan bare konstatere, hvad der er blevet uddelt priser for andre år. Jeg læser også mange forskellige ugeaviser og kan se, at niveauet er forskelligt. Så må det da være muligt at finde nogen, der gør det bedre end de andre,” siger han.

Mette Lyhne, der er formand for juryen ved prisuddelingen og selv er redaktør for ugeavisen Herlev Bladet, står ved begrundelsen for ikke at uddele prisen for årets ugeavis.

”Der var ikke én ugeavis, der i den grad går forrest og sætter et niveau, som resten af branchen kan stræbe efter,” siger hun.

”Vi arbejder vores røv i laser”

Danni Paulsen mener, at det er mangel på respekt for ugeaviserne ved avisernes eget prisshow.

”Ugeaviserne er ekstremt pressede økonomisk. Vi arbejder vores røv i laser uge efter uge for at sende et godt produkt ud. Og så får man smidt en kold spand vand i hovedet af smagsdommerne i juryen,” siger han og tilføjer:

”Det er selvfølgelig også en navlepillende kritik med alle de journalistpriser. Der er ved Gud mange af dem. Men hvis det er sådan her, det skal være, så kunne de lige så godt lade være med at invitere os,” siger han.

Danni Paulsen opfordrer til, at alle priser fremover bliver uddelt ved årets ugeavispriser.

”De skal uddele de priser, der er. Du afholder heller ikke et 100-meterløb og dropper guldet, fordi vinderen af årets løb var langsommere end sidste års vinder,” siger han.

Det er Mette Lyhne grundlæggende uenig i.

”Vi skal ikke uddele bare for at uddele. Vi skal gøre det, når der er nogen at uddele til. Det nemmeste for os havde været bare at vælge en og bruge de næste dage på at blive klappet på ryggen, men prisen skal stå for kvalitet,” siger hun.

Mette Lyhne tror også, at en del af forklaringen kan være, at der ikke er blevet sendt stærke nok indstillinger ind til prisuddelingen.

Hvad var det, der manglede hos ugeaviserne?

”Spørgsmålet er, om Danske Medier ikke har fået budskabet om at sende indstillinger ind til prisen godt nok ud. Eller om niveauet bare ikke er højere lige nu i vores branche,” siger hun.

I uddelte prisen for årets ugeavis sidste år – er niveauet dalet i branchen siden da?

”Det er det, vi ikke ved. Der var bare ingen blandt de indstillede, der var gode nok. Der er rigtigt mange ugeaviser i Danmark, og vi har ikke det fulde billede af kvaliteten hos dem alle. Det kan være, der ligger ugeaviser af det pureste guld i postkasserne derude, men vi ved det ikke,” siger Mette Lyhne.

Ja, rønnebærrene er sure

Danni Paulsen kritiserer også uddelingen af prisen for årets digitale initiativ.

Her fik Lokalavisen Aarhus sølv for en podcastserie om skoleskyderiet på Aarhus Universitet for 25 år siden. Men der blev ikke uddelt guld i kategorien, og det finder han besynderligt.

”Det var meget markant. Det kan godt være, man vurderer, at der ikke var gode, digitale initiativer. Men sidste år blev der uddelt guld til en underholdende podcast, hvor to journalister bare snakkede sammen,” siger han og understreger, at han ikke selv har været med til at lave Lokalavisen Aarhus’ podcast.

Han tilføjer også:

”Jeg kan ikke se, hvad argumentet for ikke at uddele guld i år er.”

Handler det ikke bare om, at I er sure over ikke at få guld for den pris?

”Rønnebærrene er da sure. Men jeg synes, vores podcast var virkelig god. Jeg har spurgt juryen, hvad kriterierne er for at få guld, og det kan de ikke sige. Det virker underligt i min verden. Hvis ikke de har klare kriterier for at få guld, hvordan kan man så vurdere, at noget ikke kan få guld?”

Mette Lyhne erkender, at der bliver uddelt guld, sølv eller bronze baseret på juryens subjektive vurdering. Derfor kunne hun godt se for sig, at Danske Medier og lokalaviserne sammen lavede klarere vurderingskriterier til juryen.

”Selvfølgelig kunne der det. Der findes allerede rammer, som siger, at vi skal uddele priserne, forudsat at kvaliteten er til stede. Det er vores ramme. Ønsker man andre og klare kriterier, synes jeg, man skal komme til tasterne og sende nogle konstruktive forslag ind,” siger hun.

Ikke brug for en trøstepræmie

Overordnet mener hun, at ugeaviserne skal tage den manglende uddeling af årets hovedpris til sig og bruge den til at lave bedre journalistik. Hun mener, at ”posen skal rystes”.

”Jeg hører argumentet om, at vi er en presset branche, og derfor skulle juryen have spredt noget engagement. Jeg kan godt forstå tanken, men jeg synes ikke, det holder. Vi er presset, fordi der er ejere af ugeaviser rundt omkring, der ikke har ambitioner om, at deres aviser skal bedrive fremragende journalistik,” siger hun.

”Vil man ikke ansætte en grafiker, en fotograf, en journalist, så bliver det derefter. Det har selvfølgelig konsekvenser for det, der kommer i spalterne. Journalisterne derude kæmper en urimelig og brav kamp for at få den kvalitet i avisen,” siger hun.

Det mener hun dog ikke, at en prisuddeling er den rette løsning på.

”Derfor trænger de også til et skulderklap. Men først og fremmest trænger de til ordentlige rammer for at være lokale vagthunde. Det får de ikke, selv om vi giver dem en trøstepræmie.”

5 Kommentarer

Kian Johansen
10. OKTOBER 2019
Jeg sidder i en jury hvert år. I min verden er det en selvfølge, at udvælge de bedste kandidater, der er indstillet til priserne i hver deres kategori. Hvis jeg ikke finder kvalitet nok i de indsendte indstillinger, så bruger jeg og min jury vores branchekendskab, netværk og kontakter til i fællesskab at finde flere egnede kandidater og opfordrer folk til at sende en indstilling.
Måske Danske Mediers jury til næste år kan bruge min nu vidensdelte erfaring til noget konstruktivt...
Kian Johansen
10. OKTOBER 2019
@Klaus Resen Poulsen, hvad bygger du dét postulat på?
Den lokalavis, som jeg er lokalredaktør for, bringer mindre end een redigeret, gennemtjekket og ofte omvinklet pressemeddelse fra kommunen om ugen, som ofte er servicestof og direkte info til læserne.
Mens jeg hver dag finder kommunale pressemeddelser bragt i både regionale aviser, landsaviser og endda på den regionale tv-stations hjemmeside.
Hvilken pris syntes du så, at de nævnte mediestøttede medier burde modtage?
Mediestøtte-kommunal-pressemeddelelses-prisen?
Klaus Rexen Poulsen
7. OKTOBER 2019
Hvad med at uddele prisen til kommunerne, hvis pressemeddelelser fylder en stor del af lokalaviserne?
Jesper Bech Pedersen
7. OKTOBER 2019
Det KUNNE godt have været et stærkt statement at droppe hovedprisen, men det virker mere som en mavesur tilfældighed.

Og at droppe guldmedaljen og kun give sølv i den digitale kategori er da decideret uforskammet. Jeg kan lige høre talen i forbindelse med overrækkelsen:

"Det hele var noget lort i sådan en grad, at vi slet ikke vil uddele guld, men lige netop jeres lort stank trods alt lidt mindre end de andres, så det kan lige række til en slags 2. plads."

Måske skulle ugeaviserne stemme med fødderne, når de bliver inviteret til næste års awardshow?
Jacob Hansen
7. OKTOBER 2019
Du vandt finalen i 100 m løb ved OL? Tja, men du får altså kun en sølvmedalje for det, for vindertiden var ikke så imponerende, som vi har set tidligere. Desuden kunne du også godt arbejde lidt med din løbestil såvel som farvekombinationen på dit tøj, hvis det skal helt op at ringe.

Flere

Læs også

»Vi har skrevet, så blodet sprøjtede«

02. DECEMBER 2015

“Det skal lige bundfælde sig, at vi ikke udkommer længere”

23. JUNI 2017