“Det skal lige bundfælde sig, at vi ikke udkommer længere”

Jysk Fynske Medier lukker alle syv ugeaviser, man lige har overtaget. "Det har været et drømmejob," siger Jane Thoning Callesen på Lokalavisen Odense. "Det er jo ikke fordi, det kommer som en afsindig overraskelse, men det er da trist," siger Peter Rasmussen, der har været 16 år på Lokalavisen Haderslev

"Jeg var overrasket. Det havde jeg ikke set komme for to uger siden. Rationelt giver det god mening, at man ikke skal ligge og have et hundeslagsmål om de få printannoncekroner i Odense. Men vi har kun eksisteret i halvandet år og føler, vi var ved at få fodfæste med fine læsertal på print og web. Det skal lige bundfælde sig, at vi ikke udkommer længere."

Sådan siger lokalredaktør Jane Thoning Callesen fra Lokalavisen Odense. I dag klokken 13 blev en mail rundsendt om, at hendes og seks andre ugeaviser skal lukkes.

De syv ugeaviser købte Jysk Fynske Medier af konkurrenten Politikens Lokalaviser i sidste uge.

"Det er på mange måder som at få en mavepuster. Der ligger enormt meget hjerteblod og mange sene aftentimer i at udvikle temaer, serier og koncepter til denne her avis," siger Jane Thoning Callesen til Journalisten.

Har været på avisen i 16 år

En af de andre ugeaviser, som lukker, er Lokalavisen Haderslev.

"Jeg har lige fået det at vide. Det er jo ikke fordi, det kommer som en afsindig overraskelse, men det er da trist. Rigtig trist," siger Peter Rasmussen, journalist ved Lokalavisen Haderslev.

Han har været journalist på ugeavisen i 16 år. Spørgsmålet, som han og kollegerne lige nu stiller sig selv, er, om der findes en stilling til dem et andet sted i koncernen.

”Vi har bare fået indikation om, at man lukker de syv aviser. Så at der er nogle redaktionelle medarbejdere, der skal ud, er der ingen tvivl om. Lige nu kan vi ikke gøre så meget andet end at sidde og afvente. Og ellers er der jo ikke andet at gøre end at komme videre,” siger Peter Rasmussen.

Fremover vil Haderslev Ugeavis være eneste gratisomdelte ugeavis i byen.

”Inden avisen blev overtaget af Politikens Lokalaviser, var det jo en privatejet avis med base her i byen. Fremover bliver der kun en leverandør af gratis nyheder, og det er jo altid lidt ærgerligt, når nogen har monopol,” mener Peter Rasmussen.

"Det har været et drømmejob"

I Odense ærgrer medarbejderne på Lokalavisen Odense sig over, at forsøget på at træde ind i fjendeland ikke har fået lov at lykkes.

Lokalavisen Odense var et dristigt forsøg fra Politikens Lokalaviser på at udfordre konkurrenten på hjemmebane. Journalisten fulgte Lokalavisen Odense, da den startede op – du kan læse eller genlæse reportagen her.

"Vi har været enormt ambitiøse om at lave en ugeavis med stor nyhedsværdi for læserne. Det har været et drømmejob at skulle lægge en redaktionel linje og strategi for avisen. Det har været vanvittigt sjovt og berigende. Det er rigtig ærgerligt ikke at kunne videreføre det," siger Jane Thoning Callesen.

Jysk Fynske Medier og Politikens Lokalaviser har solgt syv ugeaviser til hinanden og samtidig indgået et samarbejde i det midtjyske. Dermed har de to mediekoncerner delt store dele af Danmark mellem sig. Jysk Fynske Medier har købt konkurrenten ud af det syd- og sønderjyske samt Fyn, imens Politikens Lokalaviser sætter sig tungt på Østjylland.

Forhandlingerne om de redaktionelle medarbejderes fremtid gik i gang tirsdag i denne uge. Efter første møde sagde tillidsrepræsentant Lene Sarup til Journalisten:

”Vi skal ikke forvente, at alle titler bliver videreført. Men vi har også fået at vide, at de nye kolleger, der er kommet til, er lige så fastansatte som alle andre fastansatte. Vi er en stor koncern, og nu skal vi se, om vi kan finde plads til dem i den kommende periode."

DJ: I må finde nye stillinger til de berørte

Dansk Journalistforbund har tidligere udtrykt bekymring for, om handlerne vil blive en spareøvelse.

”Jeg er bekymret for, om sådan en manøvre vil blive brugt som en spareøvelse – det, man tit kalder synergieffekter,” sagde forhandlingschef Claus Iwersen.

Dagens nyhed om, at syv ugeaviser lukker, taler ifølge forhandlingschefen ind i samme bekymring.

"Det var en risiko for, at det ville ske, og det kan man måske nok forretningsmæssigt godt forstå. Men jeg håber meget, at den koncern så er stor nok til at se muligheden og forpligtelsen til at tilbyde de medarbejdere, som berøres, en stilling et andet sted i huset," siger Claus Iwersen.

Journalisten har siden handlen fredag forsøgt at få et interview med adm. direktør Jesper Rosener. Tidligere på ugen skrev han i en mail, at der er ”megen aktivitet i vores koncern lige nu. Herunder i forhold til vurdering af konsekvenserne efter vores udmelding i fredags". Han havde ikke yderligere kommentarer. Vi forsøger fortsat.

1 Kommentar

Kurt Johansen
24. JUNI 2017
Synergieffekt - eller er det
Synergieffekt - eller er det handel indenfor et oligopol, så vi måske er tæt på en snak om et kartel!
Og så nærmer tankerne sig hurtigt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.