“Der er noget på spil” i Europas bedste musikprogram

’Sangskriver’ blev kåret til det bedste musikprogram ved Prix Europa fredag. I programmerne skriver værten og en musiker en sang på to timer. ”Det er grænseoverskridende og sårbart for os alle sammen,” siger værten Jonas Gülstorff

Prisen for bedste europæiske musikprogram ved Prix Europa gik fredag til P7 Mix’ ’Sangskriver’.

I programmet ringer lytterne ind og fortæller om deres privatliv. Ud fra lytternes fortællinger har musikere som Citybois, Alberte Winding og Jokeren lavet en sang på to timer.

”Vi har lavet 33 sange i år til alle mulige privatpersoner, hvor store, danske kunstnere har taget deres historier seriøst og lavet noget så skrøbeligt som en sang om deres liv,” siger værten Jonas Gülstorff.

Ny form for musikjournalistik

Jonas Gülstorff fortæller, at juryen lagde vægt på, at det er et program, som tager musikeren seriøst og åbner døren for nye måder at formidle musik på – både for lytterne og de udøvende kunstnere.

Han er enig i betragtningerne.

”Jeg får lov til at præsentere kunstnerne på en helt anden måde. Normalt får de lov til at tale i fem-ti minutter, hvis de er heldige. Her handler det om musikerne og deres musik i to timer,” siger han.

”Og i stedet for at sidde og tale om sangskrivning, så viser vi det. I normale interviews spørger journalisten ind til, hvordan pladen blev til. Jeg hiver et keyboard og guitar frem og spørger ind til den konkrete situation: ’Hvordan gør du normalt?’”

Med risiko for at ligne en idiot

’Sangskriver’ vandt den europæiske pris for en konkret udsendelse fra februar, hvor gæsten var Oh Land.

På et tidspunkt under udsendelsen hælder Jonas Gülstorff M&M’s fra et glas til et andet. Det bliver optaget og ender med at være med i den endelige sang.

Optagelserne foregår i et radiostudie, men minder om en legestue. Og det giver nogle anderledes interviews, fortæller Jonas Gülstorff.

”Der sker noget, når kunstnerne både bruger venstre og højre hjernehalvdel i interviewet. Barrieren er brudt ned, og de svarer helt anderledes på spørgsmål, som de er blevet stillet 20 gange før,” siger han.

Det er ikke alle musikere, som har sagt ja til at deltage, og Jonas Gülstorff kalder de musikere, der har været med i studiet, for ”sindssygt modige”.

”Det er grænseoverskridende og sårbart for os alle sammen. Hvis vi ikke når at få skrevet en sang, ligner jeg en idiot over for min gæst, som heller ikke ser for godt ud. Så der er noget på spil,” siger han.

Tæt på lytterne

Tidligere i år vandt 'Sangskriver' også prisen for årets lytterinddragelse ved Prix Radio.

Jonas Gülstorff beskriver de emner, som lytterne sender ind, som meget private.

Blandt andet har en lytter ønsket en sang til sin hjerneskadede far, en køreskolelærer har ønsket en sang, som kunne hjælpe hans nervøse elever, og en kvinde skrev ind for at få hjælp til at skrive en sang, hun kunne spille til sit bryllup.

Jonas Gülstorff udvælger emnerne på forhånd, så musikerne får ikke indflydelse på, hvem de skal skrive til. Men han udvælger nøje emnerne, så de passer til musikerne.

”Martin Brygmann fik for eksempel et alvorligt emne, fordi han altid har været den sjove mand, men nu for første gang har han lavet en alvorlig plade,” siger han.

0 Kommentarer