
”Vi har trådt ved siden af tusindvis af gange. Når man prøver noget nyt, er man nødt til at begå fejl,” siger Ann Lykke Davidsen. Foto: Jacob Nielsen
”Det har været et vildt år,” siger programdirektør Ann Lykke Davidsen, da vi sætter os i et mødelokale, som også nogle gange er radiostudie.
Journalisten besøger Loud, som netop er fyldt et år. Vi vil tale om året, der er gået, men først og fremmest om året, der kommer. Hvad har Loud lært?
Loud er en kanal, som har oplevet meget i sit korte liv. Der er selvfølgelig kritikken, som har fyldt meget, lige siden kanalen gik i luften. Ansøgningen blev latterliggjort, kanalen havde for få lyttere til, at det kunne måles, indholdet fik kritik af både politikere og medieprofiler. Modvind er blevet et vilkår, som Loud må leve med, siger Ann Lykke Davidsen.
”Min opgave er at sørge for, at forstyrrelserne ikke kommer til at fylde for meget. Indholdet er det vigtigste. Haters kommer aldrig til at forsvinde, men vi er nødt til at fokusere på indholdet,” siger hun.
”Det er svært at slå en ring af ild om sine medarbejdere, når man ikke kan være fysisk sammen.”
Ann Lykke Davidsen
Coronakrisen gjorde det ikke lettere. Tre uger før Loud gik i luften, lukkede Mette Frederiksen landet ned.
”Vi har medarbejdere, som har været ansat i et helt år uden at møde hinanden. Vi har aldrig været samlet alle sammen,” siger Ann Lykke Davidsen.
Det har udfordret fællesskabet. Og det fællesskab var der brug for i modvind.
”Det er svært at slå en ring af ild om sine medarbejdere, når man ikke kan være fysisk sammen,” siger hun.
Men når Ann Lykke Davidsen ser tilbage på Louds første år, er hun først og fremmest stolt.
”Jeg har aldrig før været på en arbejdsplads, hvor folk gør sig så umage og brænder så meget for det, vi laver.”
Erkender fejl
Hun erkender gerne, at Loud har begået fejl. Det er hun glad for.
”Vi har trådt ved siden af tusindvis af gange. Når man prøver noget nyt, er man nødt til at begå fejl,” siger hun.
Det vigtigste er at lære af fejlene. En af Ann Lykke Davidsens egne fejl var for eksempel, at hun var opsat på at fylde æteren med unge talenter.
”Jeg ville gerne have mange uprøvede kræfter med, som selv var i målgruppen. Men vi er også nødt til at have profiler, man genkender. Det kan være lydpersonligheder, kendisser, nogen, som målgruppen har tillid til. Det har vi lært.”
Hun nævner podcasten ’Ofrene’ som eksempel, hvor journalist Sandie Westh fortæller, hvordan det var for hende og familien, da hendes søster blev myrdet. Programmerne kaster også kritisk lys på true crime-genren.
En anden fejl, som Loud har lært af, var mere strategisk: Loud har været for fokuseret på DAB. I slutningen af sidste år meldte kanalen ud, at man nu går ”digital first” og satser massivt på podcast.
”Vi har indset, at hvis vi skal have kunder i butikken, så må vi hente dem andre steder end på DAB.”
Ann Lykke Davidsen
”Vi har indset, at hvis vi skal have kunder i butikken, så må vi hente dem andre steder end på DAB. Så kan vi håbe, at de bliver så glade for Loud, at de finder vej til DAB-kanalen.”
Louds sendetilladelse handler først og fremmest om at skabe en DAB-kanal til unge. Men Ann Lykke Davidsen afviser, at det er på kant med sendetilladelsen at satse på podcast.
”Vi har hele tiden sagt, og understreget i vores ansøgning, at både podcast og sociale medier ville være forudsætningen for at sikre, at Loud kan ramme målgruppen med det kvalitetsindhold, vi laver,” siger hun.
Det kommende år vil altså byde på flere profiler og mere podcast. Det vil forhåbentlig også byde på mange flere lyttere. Loud taler hellere om brugere, da indholdet både kan ramme på sociale platforme, podcast eller DAB, understreger Ann Lykke Davidsen.
”Vores følgertal på sociale medier stiger, vores podcastlytninger stiger. Vores DAB-lyttertal er ustabile, men de stiger. Der er fremdrift. Er den hurtig nok? Er den stor nok? Hvis nogen er sig det himmelråbende bevidst hver eneste dag, er det da os.”
Har den så været hurtig nok? Har den været stor nok?
”Hvis du havde spurgt mig for et år siden, hvad mine forventninger er efter det første år – så havde vi nok ligget lidt over, hvor vi er lige nu. Det er jeg sikker på, vi havde nået, hvis vi havde fået ro og opbakning. Men der har været så mange forstyrrelser, som vi var nødt til at håndtere,” siger programdirektøren.
Stadig under udvikling
Der er meget mere på tapetet det næste år. Loud flytter ind hos Berlingske Media, som købte sig ind i ejerkredsen sidste efterår. Der vil blive events, når landet åbner igen. Og så bliver 2021 året, hvor Loud tager på den ”tour de medieordførere”, som er blevet udskudt.
Formålet er at søge større forståelse fra de politikere, som skabte udbuddet, men som også har stået for en stor del af modvinden. Flere ordførere har angrebet kanalen, og også kulturminister Joy Mogensen (S) langede ud efter indholdet, da hun var kaldt i samråd, kort efter at Loud gik i luften.
”Jeg kan heller ikke sige andet end, at jeg er utroligt skuffet og forundret over det, som Radio Loud sender, på baggrund af det, som de bød ind med,” sagde Joy Mogensen ifølge Altinget.
Ann Lykke Davidsen håber, at politikerne kan overbevises om, at Loud leverer en mediepolitisk mangelvare.
”Jeg har været i DR i 1000 år og en madpakke, og jeg kan ikke huske et eneste strategiseminar, hvor det ikke blev sagt, at næste år fokuserer vi på at få fat i de unge. Det har været på den mediepolitiske dagsorden i rigtig mange år, og nu gør vi noget ved det. Kære Joy, tag den vinkel i stedet – omfavn det, vi laver, og vær stolt af, at det er muligt,” siger hun.
”Loud er stadig under udvikling. Hvis dit barn ikke kan gå efter 12 måneder, og folk skubber det og siger: ”Du lærer det aldrig” – hvad ville du så sige? Det tager tid.”
Ann Lykke Davidsen
Synes du, at I rammer nok af de unge i dag til, at ministeren kan være stolt af det?
”Loud er stadig under udvikling. Hvis dit barn ikke kan gå efter 12 måneder, og folk skubber det og siger: ”Du lærer det aldrig” – hvad ville du så sige? Det tager tid.”
Den 1. maj fremlægger Loud sin første public service-redegørelse. Redegørelsen beskriver, hvordan Loud lever op til sin sendetilladelse, og den skal nok kaste masser af ny kritik af sig. Men Ann Lykke Davidsen er overbevist om, at 2021 bliver en succes. Ikke fordi forhindringerne er væk, tværtimod, men fordi Loud har lært at leve med dem.
”Vi har alle forudsætningerne for, at det lykkes. Vi har pengene, vi har rammerne, og vi har lært at acceptere, at forstyrrelser er et vilkår for Loud.”
Tør du sætte nogle konkrete mål, som jeg kan holde dig op på, når vi sidder her om et år?
”Ja, når vi sidder her om et år, så har vi haft et eller flere store gennembrud. Det tør jeg godt love. Vi skal finde og drive nogle succeser. Der er mange måder at måle på – men du og jeg og resten af Danmark er ikke i tvivl, når Loud rammer en dagsorden lige i røven og har skabt en eller flere succeser. Det gør vi i år,” lover Ann Lykke Davidsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.