Rossen, Bossen og Bieber

Musikjournalisternes årskalender kan opgøres som tiden før og tiden efter Roskilde Festivalen. Musikmagasinet Gaffa sender hele butikken af sted og er allerede på plads, når campingområdet åbner om søndagen

Journalisten udpeger i en række artikler de begivenheder, der vil præge medieåret 2013.

For en rockjournalist er weekenden ved overgangen mellem juni og juli lige så hellig som juleaften er for en småbørnsfamilie. Roskilde Festivalen er og bliver årets vigtigste begivenhed for den danske musikpresse og naturligvis også for det traditionsrige gratisblad Gaffa, der sender mere end 20 mand til den gamle dyrskueplads, herunder 10-12 redaktionelle medarbejdere.

»Roskilde er altid årets helt store ting. Det er der, et site som vores sætter sine trafik-rekorder. Så det har naturligvis top-prioritet,« fortæller chefredaktør Peter Ramsdal.

De første Gaffa-journalister er allerede på plads, når campingområdet åbner om søndagen og indleder det, der efterhånden er en helt lille festival i sig selv.

»Ballet åbner jo en uge i forvejen, så vi rapporterer fra campingscenen, hvor der er opvarmningsdage med upcoming danske navne,« siger Ramsdal.

For Gaffa er Roskilde Festivalen ikke alene grundlag for en gigantisk live-dækning. Den giver også stof til nyheder over næsten hele året, i takt med at topnavnene bliver offentliggjort. På det punkt har festivalerne fået læst på pr-lektionen, til gavn både for dem selv og for medierne.

»Tidligere offentliggjorde man jo bare hele programmet, når det var klar. Nu laver man 20-30 dryp hen ad året. Der skal jo hele tiden fyldes på netmedierne, så det er fint, at der er noget at skrive om, og så får festivalen 20-30 gange mere omtale, end den ellers havde fået.«

Ud over Roskilde nævner Ramsdal Smukfesten i Skanderborg samt Northside-festivalen i Århus som dem, der får mest opmærksomhed i Gaffa.

 

Både til teenageidol og rockdinosaur

Blandt de store enkelt-koncerter byder 2013 på besøg fra bossen Bruce Springsteen himself, en meget imødeset Depeche Mode-koncert samt en blandt fans formentlig mindst lige så kærkommen koncert med teenage-idolet Justin Bieber.

Gaffa er med på alt det store – også Bieber.

»Ja, på den måde skelner vi ikke mellem pop og rock, når det er de store ting. Om man kan lide manden eller ej, så må man jo erkende, at Justin Bieber er stor for det unge publikum, og hvis det har tilstrækkelig interesse, så er det noget, vi dækker,« fortæller Peter Ramsdal.

Koncert-dækningen på Gaffa er i de senere år blevet udviklet i takt med, at websitet Gaffa.dk er blevet stadig vigtigere. Her er sådan en ting som billedgallerier noget, der kan trække mange hits i kassen.

»Så kan vi lave et galleri omkring dagen op til koncerten, et fra koncerten og måske fra det, der sker efter koncerten. Vi sender vores egne fotografer ud, for det er væsentligt, at vi har vores eget materiale, der ikke kan ses på andre sites,« siger Ramsdal.

 

Mest til dansk

Når det gælder album-udgivelserne, har Peter Ramsdal endnu det fulde overblik over 2013. Redaktionerne kender typisk først til en udgivelse 3-4 måneder i forvejen. Men han kan blandt andet fortælle, at Kashmir udkommer med et af bandets ikke så hyppige album. Og det plejer at kunne få Gaffa-læserne ned i stolene.

»Overvejelsen er så, om de skal på forsiden, om de stadig er de store rockkonger, eller hvordan vi skal tackle det. Vi vil typisk bringe et stort interview, der godt kan tage flere opslag, og så en anmeldelse, og hvad vi så ellers har af faste rubrikker, vi kan proppe dem ind i. Vores fokus ligger på dansk musik, så de store danske udgivelser er dem, vi behandler mest intensivt,« siger Ramsdal.

Andre kommende udgivelser, han kan pege på, er album fra sangeren Mads Langer, fra Peter Sommer, fra bandsene Kato og Duné samt de kvindelige kunstnere Agnes Obel og Fallulah.

Fra udlandet er der endnu ikke tikket de helt store album-nyheder ind på udgivelses-kalenderen, ud over Nick Cave og et Depeche Mode-album, der skulle komme i forbindelse med deres turne til sommer.

 

Musik-kalender

 • 20. feb. The Jackson 5
 • 20. april Justin Bieber, København
 • 14. maj Bruce Springsteen, København
 • 30. maj PINK, Herning
 • 11. juni Kiss, Aalborg
 • 13. juni Depeche Mode, København
 • 14.-15. juni Copenhell, København
 • 14.-16. juni Northside-festivalen, Århus
 • 29.juni-7.juli Roskilde Festival, Roskilde
 • 5.-14. juli Jazz festival, København
 • 22. + 23. juli Robbie Williams, København
 • 7.–11. aug. Smukfest, Skanderborg
 • 13. august Roger Waters, Parken
 • 28. sep. Peter Gabriel, Herning

0 Kommentarer