
Tre praktikantansvarlige giver deres råd til, hvordan man som studerende får den bedste praktiksøgning. Foto: Søren Gylling, Privat, Robert Wegner. Collage: Journalisten
Hen over den næste måned skal en ny bunke journaliststuderende forsøge at finde en praktikplads. Journalisten har i den forbindelse spurgt tre praktikantansvarlige om, hvad de søger i en praktikant, og hvad deres bedste råd er til de praktikstressede studerende.
Mads Sandemann, chefredaktør på JydskeVestkysten
Hvad kigger I efter i en praktikant?
”Vi kigger efter en, som vi tror på har lysten og evnerne til at udvikle sig. Man må gerne have noget ambition og en lyst til at fortælle historier igennem forskellige medier, såsom tv og radio. Så overordnet set kigger vi efter et drive hos folk og en vilje til at prøve nye ting.”
Hvad er jeres bedste råd til de kommende praktikanter, når de skal søge?
”Brug jeres researchredskaber på jer selv. Hvad er det egentlig, man selv vil? Hvad er man selv præget af? Lad være med at fokusere så meget på, hvilket medie man gerne vil ende ved efter sin uddannelse, se det her mere som et udviklingsforløb. Et andet råd er; forhør jer om det sted, I gerne vil søge. Hvad er det for en slags plads, hvad siger folk om den? Det kan hjælpe en, når man skal vurdere, om pladsen er den rigtige for en selv.”
Laver I forhåndsaftaler i forbindelse med praktiksøgningen?
”Nej, vi fortæller de studerende, hvis vi er interesserede i dem, men vi laver ikke nogen former for bindende forhåndsaftaler.”
Hvad er jeres råd til studerende, hvis de møder forhåndsaftaler?
”De skal mærke efter i maven og huske, at det her er deres marked lige pt. Jeg kan sagtens forstå, at det føles smigrende, hvis et medie er interesseret i en, men husk at mærke efter med dig selv, om det her faktisk er den plads, du gerne vil have,” siger Mads Sandemann.
Nina Vibe Petersen, journalist og praktikantvejleder på Fyens Stiftstidende
Hvad kigger I efter i en praktikant?
”Vi har ikke en bestemt type, vi leder efter. Vi ved, at ikke alle er ens, og vi forstår, at forskellige typer kan forskellige ting. Det vigtigste for os er, at praktikanterne er ærlige med, hvad de kan, og hvad de vil have ud af deres praktiktid.”
Hvad er jeres bedste råd til de kommende praktikanter, når de skal søge?
”Ret simpelt, mærk efter med dig selv, så du ved, hvad du gerne vil med din praktiktid. Også en opfordring herfra, vær jer selv, når I møder os.”
Laver I forhåndsaftaler i forbindelse med praktiksøgningen?
”Vi tilkendegiver, hvis vi er interesserede i en specifik studerende, men vi laver ikke nogen former for faste aftaler.”
Hvad er jeres råd til studerende, hvis de møder forhåndsaftaler?
”Hav is i maven, og lyt til dig selv. Praktiksøgning er, lige meget hvordan man vender og drejer det, en stressende tid som studerende. Jeg kan sagtens forstå, at det er svært at sige til et medie, at man gerne vil snakke med andre, før man endegyldigt siger ja. Du skal ikke sige ja til noget, du måske ikke har det for godt med,” siger Nina Vibe Petersen.
Trine Ruby, redaktør og ansvarlig for praktikantordningen for både ’Go’ morgen Danmark’, ’Go’ Aften Live’ og Go’ Events
Hvad kigger I efter i en praktikant?
”Vi leder selvfølgelig efter vilje og gejst for vores program. For mig er det vigtigt at høre, hvorfor de studerende søger hos os. En praktikant hos os skal ville os og synes, at det er en megaspændende og fed arbejdsplads. Vi kigger på hele mennesket, forstået på den måde, at vi ikke kun kigger efter, om man lavede studenter-tv på sin skole. Hvis nogen for eksempel har været leder på en McDonalds, kræver det, at de tager et stort ansvar. Der kan du ikke møde op og ha’ en off-dag, hvor du bare vil gemme dig lidt i hjørnet. Den dedikation kan vi bruge til noget, og så skal vi nok lære dem resten.”
Hvad er jeres bedste råd til de kommende praktikanter, når de skal søge?
”Jeg synes, at man kan mærke, at de studerende i dag oplever et andet pres end tidligere. Hvor man ender i praktik, kan føles som det mest afgørende for resten af ens karriere, og det synes jeg er ret synd. Så mind dig selv om, at praktik er en del af din uddannelse og ikke en dom over resten af karrieren. Mit råd er derfor, kig efter en praktikplads, som du føler dig hjemme i, men hvor du også kan udvikle dig mest muligt.”
Laver I forhåndsaftaler i forbindelse med praktiksøgningen?
”Vi laver ikke faste forhåndsaftaler. Vi ringer til de studerende og fortæller dem, hvis vi er interesserede i dem, men vi gør det meget klart, at de ikke er bundet til os overhovedet. Det vigtigste for os er, at de studerende ender ved den plads, som de selv helst vil have.”
Hvad er jeres råd til studerende, hvis de møder forhåndsaftaler?
”Som hovedregel burde medierne slet ikke lægge de studerende under den slags pres til at starte med. Jeg kan godt forstå, at hvis det er dit drømmested, der ringer og vil give dig en aftale, så siger man ja. Men mærk efter med dig selv, ring rundt til de andre steder, du overvejer, og få en status. Generelt, bare mærk efter med dig selv, hvad du gerne vil,” siger Trine Ruby.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.