Praktikanter opfordrer medstuderende til at søge lokalt

De lokale dagblade har svært ved at lokke praktikanter til provinsen. Men det baserer sig på myter, siger to nuværende praktikanter

”Folk interesserer sig virkelig for det, vi skriver i avisen, og de vil gerne snakke med en om det, når man bevæger sig i lokalmiljøet. Man mærker bare, at journalistikken virkelig betyder noget for området.”

Sådan siger Frederik Brogaard, journalistpraktikant på JydskeVestkysten, som de seneste år slet ikke har kunnet få fyldt praktikstillingerne ud. Ved sidste Store Match Dag – kendt som Panikdagen – i november fik JydskeVestkysten kun én af de syv ønskede praktikanter.

Det er noget, som undrer Frederik Brogaard. Han fortæller, at han arbejder med en bred vifte af journalistiske genrer og måder at formidle i sin praktiktid. Noget, som han tror kunne være spændende for mange af hans medstuderende.

”Stort set alle de idéer, jeg selv er kommet med, er endt med at blive en historie i avisen. Man får en kæmpestor mængde ansvar, hvor den gode idé altid er noget værd. Det, synes jeg, gør en praktikplads her virkelig spændende og fed,” siger han.

Han bakkes op af Anders Ranthe, der er journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende.

”Man føler, at man er en fast del af redaktionen fra dag et, men stadig med et stort fokus på, at man er her for at lære. Der er en god balance mellem, at der forventes noget af en, men at man ikke kan det samme som en færdig journalist endnu,” siger han.

Det føltes bare rigtigt

Anders Ranthe havde sat sig for, at han i praktiksøgningen ville snakke med flere medier og ikke lægge sig fast på noget for tidligt. Et besøg hos Fyens Stiftstidende overbeviste ham om, at det var det helt rigtige sted.

”Jeg kom til et møde på redaktionen i Odense, og der mærkede jeg, at det her var det rigtige sted for mig. Folk var søde og imødekommende, og det at kunne veksle mellem store og små historier føltes bare rigtigt for mig,” siger han.

Netop det, at man veksler mellem forskellige genrer og emner, mener Mads Sandemann, chefredaktør på JydskeVestkysten, er en af de store styrker ved de lokale medier.

”Vi har haft en praktikant, der skrev et 24 siders tillæg om det flydende køn, hvilket vi nok aldrig havde tænkt over at gøre selv. Praktikanter kan også komme til at lave podcasts og video hos os. Man kan virkelig udvikle sine journalistiske evner bredt, og vi anerkender den unikke værdi, man som praktikant kan give os,” siger han.

Nina Vibe Petersen, journalist og praktikantvejleder på Fyens Stiftstidende, er enig i, at genrediversiteten er en styrke hos dem. Hun peger også på, at man skriver om ting, som er meget tæt på folk.

”Man får virkelig en respekt for det at fortælle historier. Folk kommer jo nogle gange ind på redaktionen – når der ikke er corona – og snakker direkte med en om det, man skriver om,” siger hun.

At lytte til de studerende

Men både Nina Vibe Petersen og Mads Sandemann mener, at geografien modarbejder dem.

”Det kan selvfølgelig være en stor omvæltning for de studerende, hvis de skal flytte til et helt nyt og ukendt sted langt væk fra det, de kender,” siger Nina Vibe Petersen.

Mads Sandemann peger også på, at en midlertidig forkortelse af praktikperioden til 12 måneder har betydet et overskud af praktikpladser.

”Det har påvirket os ret meget,” siger han.

Praktikperioden bliver dog fra 2022 igen forlænget til 18 måneder for studerende fra DMJX, så det forventes, at balancen bliver genoprettet.

Ud over de her ydre ting, som påvirker de studerende, hvad kan I så selv gøre for, at de studerende retter blikket mere mod jer?

”Vi fokuserer virkelig meget på at fortælle de studerende om alle de mange muligheder, man har hos os. Til forsamtaler har vi et enormt fokus på, at vi er ærlige og får en klar forventningsafstemning, så de studerende både ved, hvad vi forventer af dem, men også hvad vi kan tilbyde dem,” siger Nina Vibe Petersen.

0 Kommentarer

Læs også

Guide: Sådan gør du din praktiksøgning perfekt 3

Guide: Sådan gør du din praktiksøgning perfekt

07. APRIL 2021
Praktikkoordinator Martin Vestergaard

Flere pladser end praktikanter ved næste Store Match Dag

12. OKTOBER 2020
DMJX

Panikdag er slut – provinsmedier og små steder i klemme

04. NOVEMBER 2020