Ny leder af Fatamorgana: ”Det har været ret crazy, og det er ret crazy”

Fryd Frydendahl afløser Morten Bo som leder af fotoskolen Fatamorgana. Hun ønsker at videreføre den unikke kultur med ærlig kritik, der ”skærer igennem luftkastellerne”

Kunstfotografen Fryd Frydendahl skal det kommende år stå i spidsen for fotoskolen Fatamorgana, som har været igennem en stormombrust periode.

”Det har været ret crazy, og det er ret crazy. Nu er der sammensat en kompetent bestyrelse og en ny ledelse, som jeg er stolt af at være en del af,” siger Fryd Frydendahl.

I juni trak skolens mangeårige leder Morten Bo sig, fordi 32 elever i et brev havde klaget til bestyrelsen over mobning og chikane fra skoleleder Morten Bo. Kort efter trak bestyrelsen sig også.

Nu har en ny bestyrelse valgt Fryd Frydendahl som konstitueret leder og hovedlærer på fotodelen, mens Karin Worsøe skal være hovedlærer på filmdelen.

Som noget nyt skal der ikke være én, men to hovedlærere: Fryd Frydendahl og Karin Worsøe.

”Så hvis man ikke kan tale med den ene, kan man tale med den anden,” siger Fryd Frydendahl.

Vil videreføre det gode

Fryd Frydendahl er tidligere elev, hun kender Morten Bo og er tidligere underviser gennem mange år.

”Karin Worsøe kommer lidt mere udefra og kan give et frisk perspektiv. Jeg tror, at den kombination vil få os videre,” siger Fryd Frydendahl.

Hvad har Fatamorgana behov for at lægge bag sig – hvad er fortid?

”Fortiden er Morten Bo på godt og ondt. Vi er to kvinder, der skal varetage hans legacy. Vi skal finde en ny form og videreføre alt det gode, som Fatamorgana kan,” forklarer hun.

I hvilken stand er Fatamorgana?

”Jeg tror, at krisen har gjort, at der er gang i en stor oprydning, men den har også belyst, hvad der fungerer godt ved Fatamorgana,” siger hun.

Om Fatamorganas fremtidige pædagogiske linje siger Fryd Frydendahl, at skolen skal holde fast i den ærlige, hardcore konstruktive kritik.

”På Fatamorgana bliver der skabt et rum, hvor man stoler på, at det, der bliver sagt, er for ens eget bedste. Der er en direktehed, hvor man skærer igennem luftkastellerne, som er unik for det sted. Det skal vi have med, men vi skal redefinere hovedlærerkonstruktionen,” forklarer hun

Havde ikke nosserne

Morten Bo stoppede som leder af Fatamorgana, efter at eleverne havde kritiseret ham for at være grænseoverskridende.

26-årige Emilie Adelina Monies fortalte for eksempel, at Morten Bo havde ignoreret hende, efter at hun havde sagt fra over for hans ifølge hende ”nedværdigende” og ”ydmygende” kritik af hendes projekt.

Senere fortalte nuværende fotochef på Information Sigrid Nygaard, at hun som gæsteunderviser skulle have råbt op over det, hun hørte om Morten Bos undervisningsmetoder.

”Det ville jeg ønske, jeg havde haft nosserne til at gøre,” sagde hun.

Motiverede nogle, ødelagde andre

En anden tidligere elev Cécile Baudier skrev i et indlæg på Journalisten, at hun elskede Morten Bos kontroversielle stil.

”Han roste mig, når jeg var dedikeret, men ydmygede mig verbalt og ofte foran mine medstuderende, når jeg ikke leverede. Jeg er godt klar over, at det, der virkede for mig og skubbede mig frem, har ødelagt andre.”

Hun var dengang 24 år.

”Som 18-årig er jeg ikke sikker på, at jeg ville kunne have håndteret Morten Bos retorik og måde at undervise på.”

Mange kærlighedstimer

På Fatamorganas generalforsamling kom det frem, at skolens leder vil blive aflønnet med 16.000 kroner om måneden. Fryd Frydendahl vil ikke komme ind på lønnen, men siger, at den nye bestyrelse og ledelse lægger mange kærlighedstimer i Fatamorgana.

For hende er det vigtigste at bevare fællesskaberne og det unikke fotomiljø omkring skolen.

”Det er det, som vi alle ønsker at bære ind i fremtiden. Fatamorgana skal nok overleve. Men det skal ske på bedste vis,” forklarer hun.

0 Kommentarer

Læs også

Medlemmer af Fatamorgana-bestyrelse lover nye tider uden personangreb

Ny Fatamorgana-bestyrelse: Nye tider uden mobning og personangreb

13. AUGUST 2020
Tidligere Fatamorgana-underviser: Jeg ville ønske, jeg havde haft nosserne til at råbe op

Tidligere Fatamorgana-underviser: Jeg ville ønske, jeg havde haft nosserne til at råbe op

12. JUNI 2020
Omstridt leder af Fotoskolen Fatamorgana Morten Bo trækker sig

Omstridt leder af Fotoskolen Fatamorgana Morten Bo trækker sig

23. JUNI 2020

»En gang imellem tænker jeg da, at det i virkeligheden er en religiøs retning«

29. DECEMBER 2016