Casper Dalhoff vinder international fotopris for billeder af corona-patienten Kurt

Fotojournalisten Casper Dalhoff har vundet en af de eftertragtede priser ved Pictures of the Year International. Fotoserien handler om Kurt Rasmussen, der gav Casper Dalhoff lov til at komme helt tæt på

Med en artikelserie for Jyllands-Posten Aarhus har fotojournalist Casper Dalhoff vundet den amerikanske Pictures of the Year International pris for ”Newspaper Picture Editing”. Artikelserien følger Kurt Rasmussen, der har været indlagt på intensiv afdeling på Skejby Hospital i Aarhus.

Casper Dalhoff selv er glad for at modtage prisen og mener, at det er et bevis på, at der stadig er plads til fotojournalistik i aviser.

”Jeg synes, at det her projekt er et smukt modsvar til, at fotojournalistik i aviserne er på vej væk. Vi har med det her projekt vist, at der findes både tid og plads til det i landets aviser, og jeg er meget stolt af, hvordan det endte med at se ud,” siger han.

Selv om han som fotograf er ene modtager af prisen, så understreger han, at artikelserien er resultat af et samarbejde. Foruden Casper har journalist Maria Dalhoff, som også er Casper Dalhoffs hustru, og grafiker Lotte Overgaard også været med til at lave artikelserien.

”Kategorien, serien har vundet i, handler jo om foto i aviser. Den havde derfor været rimeligt død uden tekst og layout. Prisen viser derfor vigtigheden af det samarbejde, der findes på en avis,” siger Casper Dalhoff.

Et historisk øjeblik

Inspirationen bag artikelserien var i store linjer coronakrisen. Da Danmark lukkede ned den 11. marts 2020, gik Casper Dalhoff med det samme i gang med at få adgang til et hospital. Han ville gerne vise og dokumentere et så historisk øjeblik med billeder.

”Først kontaktede jeg Herlev Hospital, hvor jeg fik lov til at tage nogle billeder af personalet i deres daglige gøren. Herefter tog jeg kontakt til Skejby Hospital, hvor det også var meningen, at jeg skulle tage billeder af personalet,” siger Casper Dalhoff og tilføjer:

”Der var ingen deadline på projektet, og jeg ville bare gerne tage billeder, som vi om 50-100 år kigger tilbage på og siger: ’Sådan gjorde man i Danmark under corona’.”

Unikt indblik

Fokus for Casper Dalhoff ændrede sig, da han mødte den 61-årige corona-patient Kurt Rasmussen. Deres første møde husker Casper som værende noget overraskende.

”Jeg fotograferer nogle sygeplejersker, da de pludselig trækker en mand ind i lokalet, som har været i respirator og er meget groggy. Jeg beder sygeplejerskerne om at fortælle ham, at jeg er der, og at jeg ikke har tænkt mig at tage billeder af ham. Da han får at vide, at jeg er der, siger han til mig, at han meget gerne vil have taget nogle billeder,” siger han.

Det blev startskuddet til artikelserien om Kurt og forløbet med corona. Hele vejen igennem har Kurt Rasmussen ifølge Casper givet en fuldstændigt unik adgang til et sygdomsforløb.

”Kurt fortalte mig, at han gerne ville have sin historie fortalt, da han gerne vil vise folk, hvordan den her sygdom kan påvirke en,” siger han.

Efter tre dage sagde Kurt Rasmussen, at der var noget, som havde undret ham.

”Jeg troede, at han ville afbryde projektet, men han ville faktisk bare høre, hvorfor jeg ikke kom tættere på, når jeg tog billeder. Han mente, at jeg stod for langt væk,” siger Casper Dalhoff grinende.

Casper Dalhoff endte med at følge Kurt Rasmussen resten af 2020 og var beæret over, at Kurt lod ham tage billeder af forløbet.

”Kurt har givet os en helt unik mulighed, og jeg er utroligt glad for, at vi kunne fortælle den historie,” siger Casper Dalhoff.

Efter knap seks uger i respirator blev Kurt Rasmussen erklæret coronafri, og efterfølgende har han været igennem et langt genoptræningsforløb.

0 Kommentarer

Læs også

Marie Hald har forsidefoto på Time Magazine: ”Wow”

”Wow”: Marie Hald har forsidefoto på Time Magazine

19. FEBRUAR 2021
Her er billedet, der igen kan få Mads Nissen til tops ved World Photo

Her er billedet, der igen kan få Mads Nissen til tops ved World Press Photo

10. MARTS 2021