Michael sparkede døren ind: Avisen søgte en journalist, men fik en fotograf

”Det er meget mere oplagt, at en fotojournalist skriver, end at en journalist tager billeder,” siger fotojournalist Michael Guldberg Printzlau

Det var ikke det oplagte valg, da Fyns Amts Avis tidligere i år ansatte Michael Guldberg Printzlau på avisens Ærø-redaktion.

Michael Guldberg Printzlau har ellers været i praktik i Jysk Fynske Medier og kender både Fyns Amts Avis og Ærø-redaktionen. Men stillingen, han søgte, var en journaliststilling, og Michael er ikke journalistuddannet – han er fotograf.

”Men jeg ser jo, hvordan mit fag lige så stille visner i de lokale medier,” fortæller Michael Guldberg Printzlau, der blev færdiguddannet fotojournalist fra DMJX i januar 2020.

”Jeg var praktikant, da en hel masse fotografer blev fyret i Jysk Fynske Medier, så jeg ved, at der er mangel på fotografer derude. Produkterne, der kommer ud, har flere og flere arkivfotos og privatfotos, og journalisterne tager flere billeder selv. Det syntes jeg var spændende at vende på hovedet.”

Helt i tråd med uddannelsen  

Fredag afholdt Pressefotografforbundet en online-talk med Michael Guldberg Printzlau om hans karriere-move. For ham var det ’helt oplagt’ at søge en journaliststilling.

”Jeg vil gerne insistere på, at vi ikke bare er fotografer. Vi er fotojournalister, og jeg synes faktisk, det er meget mere oplagt, at en fotojournalist skriver, end at en journalist tager billeder,” siger han.

Han forklarer, at man som studerende på fotojournalistuddannelsen skriver gennem hele uddannelsen, mens de journaliststuderendes foto-undervisning typisk består af et kort kursus i at tage billeder med mobilen.

De fotojournaliststuderende bliver desuden uddannet i selv at researche og tilrettelægge sine historier. Alligevel ender mange, så snart de er færdiguddannede, med først at blive bestilt til at komme og fotografere, når en journalist allerede har fundet historien, vinklen og kilderne.

”Jeg har i mange år efterspurgt at kunne lave mine egne historier fra start til slut – fra idé til layout i avisen. Det kan jeg nu. Jeg har mulighed for at udfolde de ting, jeg kan, på en helt anden måde,” siger Michael Guldberg Printzlau.

Ærø som laboratorie  

I praksis har Michael Guldberg Printzlau i dag omtrent samme rolle som journalisterne på redaktionen. Som dem skriver han også politinoter og kommunalbestyrelsesstof, og som dem laver han også billeder til stort set alle sine egne historier.

Derudover fungerer han lidt som redaktionens billedredaktør og giver gode foto-råd til journalistkollegerne.

”Der er mit niveau måske lidt højere end deres, men vi prøver at lukke kløften en smule. De bliver bedre til at tage billeder, og jeg bliver bedre til at skrive,” fortæller Michael Guldberg Printzlau.

Den største udfordring ved journalistjobbet har været at skulle søge aktindsigt og skrive en masse hver dag.

”Det er jo ikke rocket science, jeg har skullet lære, men det gjorde da, at jeg var lidt langsommere i starten,” siger Michael Guldberg Printzlau.

Han fortæller, at det ikke krævede den store overtalelse at få Fyns Amts Avis til at ansætte ham i jobbet. Ifølge ham så avisens chefredaktør Ærø-redaktionen som et lille laboratorie for at se, hvordan det kan fungere med en fotojournalist ansat i en skrivende rolle. Og nu opfordrer han andre til at gøre det samme.

”Det ville klæde mediehusene at anerkende fotojournalister som helstøbte journalister,” siger Michael Guldberg Printzlau.

0 Kommentarer