Politiken får kritik for foto af afklædt skuespiller

Pressenævnet kritiserer Politiken for uden samtykke at have bragt et billede fra en teaterforestilling af en nøgen skuespiller med en anden skuespillers hånd omkring sin penis. Men det var ikke et enigt nævn

Under overskriften ”Hvis der kommer en, der siger, at du skal gå op og ned ad Strøget med en agurk i røven i tre timer i regnvejr, så gør du det,” bragte Politiken i februar et billede af en nøgen skuespiller.

På billedet, der stammer fra en teaterforestilling, har en anden skuespiller hånden omring den nøgne og letgenkendelige skuespillers penis. Det illustrerede en artikel om behovet for intimitetskoordinatorer i teaterbranchen.

Men nu får Politiken kritik af Pressenævnet for avisens brug af billedet. I kendelsen lyder det:

”Pressenævnet udtaler kritik af Politiken for at have krænket privatlivets fred ved at bringe det særligt følsomme billede af skuespilleren, der optræder nøgen, uden forinden at indhente samtykke fra skuespilleren.”

Klagede over tre billeder

Det var Dansk Skuespillerforbund, som på vegne af fire skuespillere klagede til Pressenævnet over krænkelse af deres privatliv.

Skuespillerne henviser i klagen til, at medier bør være tilbageholdende med at anvende fotografier af enkeltpersoner som illustration til en generel beskrivelse, der ikke angår den pågældende person.

Ud over billedet af den nøgne skuespiller klagede skuespillerne også over to andre billeder fra en forestilling, hvor de ligeledes er i intime og afklædte situationer. Det er dog kun det ene af de tre billeder, Pressenævnet kritiserer Politiken for at have anvendt uden forudgående samtykke.

Formandens stemme blev afgørende

Hvad angår det tredje billede, var det heller ikke et enigt Pressenævn, der traf sin beslutning.

To af nævnets medlemmer, herunder formanden, udtalte kritik af Politiken for at have krænket privatlivets fred ved at bringe det særligt følsomme billede af skuespilleren, der optræder nøgen, uden forinden at indhente samtykke fra skuespilleren.

De to øvrige nævnsmedlemmer udtalte ikke kritik. Da der var stemmelighed, er formandens stemme afgørende, og nævnet udtalte herefter kritik af Politiken.

Nævnet noterede sig i øvrigt, at Politiken har fjernet billedet med den nøgne skuespiller fra artiklerne på politiken.dk.

0 Kommentarer

Læs også

Kilde kaldte sin advokat en katastrofe – nu får Sjællandske kritik for manglende forelæggelse

Kilde kaldte sin advokat en katastrofe – nu får Sjællandske kritik for manglende forelæggelse

17. DECEMBER 2020
Chefredaktør vinder sag - kaldte godsejer berygtet momsfusker

Poul Madsen vinder sag – kaldte godsejer berygtet momsfusker

17. DECEMBER 2020