Nu er det godkendt – DMJX forkorter praktik i en periode

Journaliststuderende, som starter på DMJX til sommer, får 12 og ikke 18 måneders praktik. Uddannelsesministeriet har netop godkendt op til fem års forsøg med kortere praktik for at løse praktikmanglen. Rektor lover at pille forslaget af bordet, hvis branchen finder en anden løsning. De studerende er imod

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus må gerne skære et halvt år af praktiktiden for de journaliststuderende i en forsøgsperiode på op til fem år.

Det har Forsknings- og Uddannelsesministeriet fastslået, fremgår det af en pressemeddelelse.

"Det er yderst tilfredsstillende, at ministeriet nu har godkendt vores forsøgsordning. Jeg synes, ministeriet har vist stor fleksibilitet ved at give os lov at prøve det her af," siger rektor Jens Otto Kjær Hansen til Journalisten.

Bestyrelsen på DMJX besluttede i slut marts at søge ministeriet om tilladelse til at skære praktiktiden fra 18 til 12 måneder i en forsøgsperiode.

Vil dæmme op for praktikmangel

Formålet er at dæmme op for den store praktikmangel, der plager de journaliststuderende. Ifølge skolens beregninger vil en beskæring af praktiktiden betyde en forskel på cirka 100 praktikpladser. Det er netop 100 praktikpladser, der manglede i 2016 og forventes at mangle igen i år.

Det er en del af ministeriets godkendelse, at forsøgsordningen skal evalueres efter henholdsvis 3 og 4 år. Derudover kan DMJX når som helst bede om at ophæve ordningen, hvis der igen kommer praktikpladser nok. Men ordningen løber maksimalt 5 år.

"Jeg ved, at branchen prøver at finde en løsning på problemet. Hvis de finder den løsning allerede til vinter, så kan vi næste forår bede om at få forsøgsordningen taget af bordet igen. Men nu har vi fået den fleksibilitet, at vi uden problemer kan gå over til 12 måneders praktik i en periode, hvis der ikke kommer en løsning," siger Jens Otto Kjær Hansen.

Samtidig med, at praktiktiden skæres, indfører DMJX et nyt praktikforberende forløb, før de studerende skal i praktik. Forløbet skal være rettet mod de enkelte brancheområder. 

"Vi håber at løbe de studerende i gang, før de starter praktikken, og på den måde kompensere lidt for den kortere praktiktid. Her har ministeriet forpligtet os til at udvikle det forløb sammen med branchen, og det er ingen sur pligt, for det har vi selv foreslået," siger Jens Otto Kjær Hansen.

Gælder efter sommerferien

Forsøgsordningen gælder ikke de studerende, der går på DMJX nu. De har en retsgaranti, som sikrer, at alle studerende skal kende længden på deres uddannelse. 

Det nye kuld, der starter efter sommerferien, bliver dermed de første, som omfattes af 12 måneders praktik. Det betyder, at virkningen på det samlede praktikmarked først rammer, når de om to år skal i praktik.

Rektor anerkender, at det kan stille de studerende, der de næste to år skal i praktik, i en træls situation, fordi praktikmanglen formentlig vil fortsætte.

"Det er en vældig knibe for de studerende," siger rektor, som nævner, at skolen blandt andet har tilladt, at praktiksøgende studerende, som ikke får en plads, kan læse 7. semester på forskud, så de ikke spilder et halvt år, før de kan søge praktik igen.

Kritik fra branche og studerende

Forslaget om at skære i praktiktiden har tidligere i Journalisten mødt kritik fra både branchefolk og studerende.

"Vi er klart imod at begrænse praktiktiden til 12 måneder. Vi lægger et meget nøje program, hvor de studerende skal igennem en masse dicipliner – både skarpe nyheder, live-udsendelser, VJ-kompetencer, feature, web, sociale medier, dokumentar og studieprogrammer, og det tager altså tid," sagde direktør i TV MIDT/VEST, Lone Sunesen, til Journalisten i november sidste år, da forslaget blev luftet første gang.

Danske Mediestuderendes formand Thilde Høybye kalder beslutningen "en panikløsning".

"Det er en dårlig ide at forkorte praktiktiden for de journaliststuderende i Århus. Når man skærer et halvt år af uddannelsen, så sænker det kvaliteten,” siger hun og fortsætter:

”Journalistuddannelsen i Århus er en professionsbachelor, en gammel håndværkeruddannelse. Det er klart, at en stor del af det er praktiktiden, som er længere end på de andre uddannelser. Det er jo også derfor, de studerende søger derhen, hvorimod de, der søger mod universiteterne, får noget andet."

Studerende: Skær optaget

Skolen har allerede besluttet at reducere optaget på journalistuddannelsen med 10 pct. fra ca. 250 til 225 studerende. Derudover har man skubbet praktikken fra 3. til 4. semester. Begge dele for at dæmme op for problemet med manglende praktikpladser. Derfor burde skolen vente og se, om det virker, mener Danske Mediestuderende.

”Jeg mener, man burde se tiden an, før man skærer i praktikken,” siger Thilde Høybye.

Og hvis der skal skæres, så mener de studerende, at det ville være mere fornuftigt at skære i optaget end at skære i praktiktiden.

Vil ikke skære optaget alene

Jens Otto Kjær Hansen har lyttet til, at både store dele af branchen og Danske Mediestuderende er imod at skære i praktiktiden.

"Der har været kritik både fra branchen og fra de studerende, og det har de deres helt legitime motiver for. Men loven siger, at DMJX skal sikre, at der er praktikpladser til alle. Det er en forpligtelse, som vi har, og som RUC og SDU ikke har. Den kan vi på nuværende tidspunkt kun leve op til ved at gå ned på 12 måneder," siger Jens Otto Kjær Hansen.

Han mener ikke, det er en gangbar løsning at skære optaget yderligere, hvis det kun er DMJX, der gør det.

"Det er klart, at hvis alle tre journalistuddannelser satte sig ned og blev enige om at reducere optaget, ville det være fint. Men det løb er jo kørt. Vi meddelte til de andre studiesteder og til branchen helt tilbage i efteråret 2016, at hvis vi ikke kunne finde andre løsninger, ville vi sætte praktiktiden ned til 12 måneder," siger rektor.

3 Kommentarer

Lea Landsted
20. JUNI 2017
Hvorfor er løbet kørt. Det
Hvorfor er løbet kørt. Det eneste fornuftige ville da være at lukke en af uddannelserne fremfor at spare på det eneste, der gør de unge til rigtige journalister - nemlig praktiktiden
Toke With
20. JUNI 2017
Det er jo som at slukke en
Det er jo som at slukke en ildebrand med brun sovs.
Selvfølgelig er de andre uddannelsessteder interesseret i at presse DMJXs praktiktid ned. Nu bliver det, der var Journalisthøjskolens varemærke og største styrke fjernet, og så skal skolen pludselig matche SDU og RUC på undervisningen. Held og lykke med det.
Hvor er jeg glad for, at jeg nåede at få 18 gyldne måneders praktik. Og hvor har jeg ondt af de studerende, der skal tage til takke med et praktikforberende forløb.
Peter Pishai Storgaard
20. JUNI 2017
Jens Otto, du præsenterer jo
Jens Otto, du præsenterer jo selv den perfekte løsning i dit sidste citat. Hvorfor er det løb kørt? Hvad er der i vejen for, at I tre journalistuddannelser sætter jer ned sammen og bliver enige om at reducere optaget?

Men jeg vil da rose dig for, at du ikke længere stejlt holder fast i, at det er forkert at reducere optaget. Tak for det!

De bedste hilsner
Peter Pishai Storgaard