”Nu må ministeriet tage sig sammen”: DMJX-formand skulle være stoppet i 2019

Lisbeth Knudsen meldte sin afgang som formand for journalisthøjskolen i december 2019, men halvandet år efter har ministeriet stadig ikke fundet en afløser

Uddannelses- og Forskningsministeriet forventer at have udpeget en ny formand for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) inden for en uge.

Sådan lød det, da den siddende bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen, trak sig.

Det var i december 2019, og kort efter blev der holdt afskedsmiddag med farvel og gaver. Halvandet år senere hedder formanden på skolen dog stadig Lisbeth Knudsen.

”Vi har både rystet på hovedet og grinet af, at det har taget så lang tid,” siger Roger Buch, der er medarbejderrepræsentant i DMJX’s bestyrelse.

Det er ikke til at få et svar fra ministeriet på, hvornår der vil blive udpeget en ny formand for skolen.

Det eneste, ministeriet oplyser, er, at processen er forsinket på grund af corona.

”Man må sige, at det her er en lille sag for ministeriet. Men det er det ikke for os. Det har skabt usikkerhed, at Lisbeth Knudsen har været på vej ud ad døren. Det er en usikker situation, og det er ikke et hensigtsmæssigt limbo at blive placeret i som medarbejder,” siger Roger Buch.

I løbet af det halvandet år har skolen både mistet sin kommunikationschef og økonomichef, og den står nu overfor at skulle finde en ny rektor, da Trine Nielsen stopper ved udgangen af denne måned.

Samtidig har det været en turbulent periode for DMJX, der har haft problemer med akkreditering af skolens uddannelse, økonomistyringen har fået kritik af Deloitte, og flere ledende medarbejdere er stoppet.

”Lisbeth Knudsen har styr på tingene, og med det stormvejr, vi har været igennem det seneste halvandet år, må man sige, at det var godt, hun blev stoppet på vej ud ad døren,” siger Roger Buch.

”Men nu bør ministeriet tage sig sammen og finde en ny formand,” tilføjer han.

Bør være med til at finde ny rektor

Trine Nielsen tiltrådte som rektor i 2019 og meldte sin afgang den 18. juni. Hun stopper på skolen i løbet af denne uge. I løbet af sin tid som rektor har hun stået i spidsen for en sparerunde på 3,5 millioner kroner, samtidig med at skolen har indviet en ny lokalitet i Aarhus og forberedt et nybyggeri i København.

Det er arbejdet med at få færdiggjort godkendelsen og nybyggeriet kombineret med endelig akkreditering af skolens uddannelser, som rektor skal videre med i de kommende måneder.

I første omgang har bestyrelsen konstitueret prorektor Jens Grund som ny rektor og forsknings- og udviklingschef, mens Helle Kryger Aggerholm bliver ny prorektor frem til udgangen af året.

Men der skal altså også findes en ny rektor, og der vil det være en fordel af have en ny bestyrelsesformand inde.

”Det er da åbenlyst, at når man står midt i et formandsskifte, vil det være logisk og fornuftigt, at en ny formand kommer til at være med til at bestemme, hvem der skal være ny rektor. Formanden kan have nye visioner for, hvad skolen skal,” siger Roger Buch, der har forståelse for, at coronakrisen har sat sine spor i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

”Men vi er nu ved at være på den anden side af corona, og derfor burde man også kunne finde en løsning på det her,” tilføjer han.

Ønsker sig en med uddannelseserfaring

Lisbeth Knudsen blev formand for DMJX for 15 år siden og bliver med sin erfaring som chefredaktør set som en formand, der repræsenterer mediebranchen.

Når skolen skal have en ny formand for skolen, er der ifølge Roger Buch et bredt ønske fra medarbejderstaben om, at det skal være en med erfaring inden for uddannelse og forvaltning.

”Det her er en uddannelsesinstitution og ikke et mediehus. Branchen er meget velrepræsenteret i bestyrelsen med tre medlemmer ud over Lisbeth Knudsen, der repræsenterer branchen.”

Roger Buch nævner blandt andet politiske beslutninger som udflytning af uddannelsesinstitutioner og effektivisering af uddannelser som udfordringer, en formand skal kunne håndtere.

”Samtidig er der store trivselsproblemer blandt de studerende, hvor flere har psykiske problemer og har brug for psykologhjælp, så vi er udfordret på mange punkter. Der vil det være en fordel med indsigt i uddannelsesbranchen,” siger han.

0 Kommentarer

Læs også

Undersøgelse: Størstedelen af de praktiksøgende bliver tilbudt forhåndsaftaler

Kritik af DMJX’s økonomistyring igen: ”Skal være glad for ikke at have Britta Nielsen ansat”

04. JUNI 2021
Undersøgelse: Størstedelen af de praktiksøgende bliver tilbudt forhåndsaftaler

Tillidsmand om rektor-exit: Nu har vi brug for arbejdsro

18. JUNI 2021