Ny dansk sexisme-teknologi kan være nyttig for danske medier

Forskere fra IT-Universitetet har skabt et værktøj, der kan luge ud i kvindehad og sexistiske kommentarer på sociale medier.

”Vi skal tilbage til dengang manden i fuld enighed med overlægen kunne få indlagt konen for hysteri”

Det er den slags kommentarer, man kan støde på, hvis man færdes i danske mediers kommentarspor på Facebook. Men nu har forskere fra IT-Universitetet udviklet et værktøj, der kan være med til at overvåge og udpege de nedladende kommentarer, som kvinder skal lægge øjne til i kommentarspor på Facebook eller Twitter.

For at udvikle værktøjet har forskerholdet gransket godt 28.000 brugerindlæg fra Facebook, Twitter og Reddit og klassificeret hver kommentar i forskellige kategorier og grader af sexisme. Undersøgelsen vurderer, at 7.500 af de 28.000 kommentarer er ”grove”, mens 2.000 af dem er direkte kvindefjendske.

Det er ikke et vidundermiddel 

Ifølge lektor på IT-Universitet Leon Derczynski, som har været med på forskerholdet, kan algoritmen være et nyttigt værktøj for danske medier til luge ud i de betændte kommentarspor. Men det er ikke et vidundermiddel.

”Vi vil i første omgang give moderatorer og community managere en mulighed for at få indsigt i, hvilke udfordringer, de må have i deres kommentarspor. Men værktøjet må aldrig stå i alene. Det kan bruges til at udpege indhold, som kan være sexistisk eller grænseoverskridende, men i sidste ende skal der være en menneskelig vurdering,” siger han.

Målet er at bane vejen for en mere inkluderende samtale på sociale medier:

”Et af de store mål med projektet har været at opfange og måle graden af hadsk tale og sexisme på tværs af sociale medier. Vi ser, at flere og flere afholder sig fra at blande sig i onlinediskussioner på grund af den hårde tone. Det er en udfordring for vores demokrati”, siger Leon Derczynski

Neosexismen hersker i danske kommentarspor

Tidligere på året præsenterede det danske analysebureau Analyse & Tal deres bud på en superalgoritme i kampen mod den aggressive tone på nettet. Analyse og Tal foretog den hidtil mest omfattende kortlægning i Danmark af, hvem der er mål for anstødeligt sprog på Facebook. Resultat var, at hadsk tale og virtuelle overfusninger oftest er rettet mod muslimer.

Alligevel peger Leon Derczynski på, at den nye algoritme fra IT-Universitet er den første af sin slags:

”Vores værktøj er designet til at analysere og udpege sexistiske kommentarer direkte henvendt til kvinder. Derudover kan vi også inddele de kvindefjendske kommentarer i underkategorier for at få et mere finmasket indtryk af omfanget.”

Ifølge Leon Derczynski viser projektet, at der er markant forskel på, hvordan sexismen kommer til udtryk

”Ser man på engelsktalende brugere, så opfører de sig dominerende i kommentarspor. De forsøger at få kvinder til at føle sig mindre værd, men vi blandt de danske kommentarer fandt en overvægt af neosexisme, hvor man benægter at sexismen findes.”

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right