Debat: Nye Borgerliges reaktionsvideoer tager Facebook med ind i Folketingssalen

Vigtige nuancer i Folketingets debatter lader livet i politikernes stræben efter at fange vælgernes opmærksomhed på Facebook, mener retorikstuderende Ane Emme og Tim William Zøllner

Nye Borgerliges reaktionsvideoer på Facebook indgyder ikke længere kun til opmærksomhed hos partiets følgere. Socialdemokratiets Jeppe Bruus og SF’s Pia Olsen Dyhr har begge adresseret dem i debatter i Folketinget, mens videoerne samtidig har forgrenet sig til Konservative og Liberal Alliance, der er begyndt at imitere dem på deres Facebook-profiler. Det vidner om en fremspirende genre, der hurtigt har slået rødder, gradvist er groet, og som nu er eskaleret til en vildtvoksende genre, der sprænger rammerne for troværdig politisk debat og efterlader den offentlige debat på internettet uden klare definerede grænser.

Facebook-emojies i Folketingssalen

Reaktionsvideoer baserer sig på indhold fra Folketingets TV, hvor Nye Borgerlige fra deres pladser i folketingssalen benytter transmissionen til at lave opsigtsvækkende reaktioner mod en politisk modstander på talerstolen. Reaktionerne har blandt flere rettet sig mod Pernille Skipper (EL), Mette Frederiksen (S) og særlig opsigtsvækkende mod Frie Grønnes formand, Sikandar Siddique, der beskrev Nye Borgerliges reaktioner i salen som generende.

De dramatiske ansigtsudtryk og rabiate udtalelser klippes i videoen ind i et kort flashforward, som bryder med debattens realtid for at skabe opmærksomhed. En opmærksomhed, der vendes til nysgerrighed hos brugerne på Facebook, for hvad er der sket? Og hvem reagerer de så dramatisk på? Disse spørgsmål besvares til slut i videoerne – hvis brugeren vel at mærke væbner sig med tålmodighed og ikke lader sig friste med en hurtig Facebook-tilkendegivelse midtvejs, der matcher Nye Borgerliges reaktion, for at scrolle videre. For reaktionerne i videoernes begyndelse ligner til forveksling Facebooks emoji-tilkendegivelser, der med et enkelt klik giver Facebook-brugeren mulighed for at reagere på debatten på selvsamme måde som Nye Borgerliges partimedlemmer gør det i Folketingssalen.

Screendump fra Nye Borgerliges første reaktionsvideo den 23. juni 2020. Pernille Vermund og Mette Thiesen (Nye Borgerlige). Screendump

Facebooks tilkendegivelser som ”wow”, ”haha” og ”vred” kan altså lidt kækt sammenlignes med Nye Borgerliges reaktioner, når eksempelvis Pernille Vermund og Mette Thiesens i Nye Borgerliges første reaktionsvideo den 23. juni 2020 reagerer med tabt kæbe, løftede øjenbryn og latter på Pernille Skippers forsvar for Enhedslistens deltagelse i en Black Lives Matter-demonstration.

Reaktionsvideoer inviterer på den måde Facebook-brugeren med ind til debat i Folketingssalen, når Nye Borgerlige med alle kneb kæmper for at få opmærksomhed, mens de positionerer sig som folkets parti.

Opmærksomhed over alt andet?

Reaktionsvideoer er ikke overraskende et produkt af den kultur, der hersker på nettet, herunder Facebook, hvor brugernes blik er hurtigt videre, hvis ikke opslaget vækker en umiddelbar appetit på mere.

Videoerne er samtidig et udtryk for partiernes øgede behov for at skille sig ud, før vælgerne når at sætte gaflen i en de mange andre retter på menukortet. Det er derfor fristende at spørge, om vi kan stole på, at folketingsdebatterne i dag er reelle demokratiske debatter og ikke iscenesatte til partiernes formål om at opnå vælgertilslutning på Facebook? For som Jeppe Bruus udtalte, da han svarede Pernille Vermund under en folketingsdebat i april: ”Ja, nu ved jeg ikke, om jeg bliver klippet ind i endnu en af Nye Borgerliges kampagnevideoer, som jeg synes, der er en tendens til, hver gang man tager ordet eller stiller et spørgsmål.”

Hvor går grænsen?

Når Nye Borgerliges reaktionsvideoer tager Facebook med ind i Folketingssalen, er det ikke kun folketingsdebatten, der forandres. Komplicerede, men vigtige nuancer i debatten synes også at måtte lade livet i redigeringen i politikernes stræben efter at fange vælgernes opmærksomhed.

Reaktionsvideoer afslører dermed en fremspirende genre, som, trods adresseringer fra Folketingets politikere og det støt stigende antal likes fra Facebooks brugere, ikke har fået defineret, hvor stor den egentlig må vokse sig. Spørgsmålet er, om og hvem der skal afgøre det? Er det folkets, Folketingets eller Facebooks opgave at sætte grænserne for de vildtvoksende reaktionsvideoer?

Ane Emme og Tim William Zøllner er retorikstuderende på Københavns Universitet

 

Links til Nye Borgerliges reaktionsvideoer:

Nye Borgerlige, 14. juni 2021

Nye Borgerlige, 8. maj 2021

Nye Borgerlige, 5. marts 2021

Nye Borgerlige, 29. marts 2021

Nye Borgerlige, 31. januar 2021

Nye Borgerlige, 23. juni 2020

Liberal Alliance:

Liberal Alliance, 14. april 2021

Det Konservative Folkeparti:

Det Konservative Folkeparti, 11. maj 2021

 

 

0 Kommentarer

Læs også

Medierne har givet Nye Borgerliges Muhammed-annoncer omtale for flere millioner

Medierne har givet Nye Borgerliges Muhammed-annoncer omtale for flere millioner

03. NOVEMBER 2020
Detektor plejer at faktatjekke politikerne - nu faktatjekker Nye Borgerlige medierne

’Detektor’ plejer at faktatjekke politikerne – nu faktatjekker Nye Borgerlige medierne

24. AUGUST 2020

Nye Borgerlige laver eget medie for at undgå kulturradikal bias

27. FEBRUAR 2018
data_usage
chevron_left
chevron_right