Pernille Vermund til medierne: Bring Muhammed-tegninger

”Vi kan sagtens bringe dem, og det er jeg ret sikker på, at vi kommer til,” siger Berlingske. Ekstra Bladet har ombestemt sig: ”Man kan kalde os kujoner, men vi har et særligt hensyn at vise til medarbejderne.” Vermund mener, politikerne har svigtet

Den ene tegning kender vi: Forsiden fra Charlie Hebdo, hvor profeten Muhammed står foran en grøn baggrund med et skilt, hvor der står ”Jeg er Charlie”. Over ham står ”Alt er tilgivet”.

Den anden tegning er det næppe alle danskere, der har set før: Her ses en nøgen mand med turban, knælende og tegnet bagfra. Hans bagdel er dækket af en stjerne, som dog ikke dækker hans ædlere dele. ”Muhammed: En stjerne er født” står der over tegningen.

Ifølge franske medier viste skolelæreren Samuel Paty disse to tegninger til sine elever, før han blev halshugget.

Og det er disse to tegninger, som Nye Borgerlige vil bringe i en annonce, der skal indrykkes i så mange danske medier som muligt i næste uge.

”Det er nu, vi skal vise, at ytringsfriheden ikke bare er noget, vi har på papiret. Det ville være et sindssygt stærkt signal at sende, både til franskmændene og til Samuel Patys familie – at det ikke var forgæves,” siger partiformand Pernille Vermund til Journalisten.

Danske medier har ikke bragt tegningerne

Hun undrer sig over, at ingen danske medier har vist de to tegninger, som altså ifølge fransk presse var årsagen til, at Samuel Paty blev dræbt. Men hun forstår også godt, hvis medierne er bange.

”Det er tragisk, at vi er nået dertil. Men jeg forstår godt bekymringen fra en avis som Jyllands-Posten. Jeg forstår godt, hvis de føler, at de har taget deres tørn,” siger Pernille Vermund med henvisning til, at netop Jyllands-Posten har været mål for flere forpurrede terrorangreb.

I morges slog avisens chefredaktør, Jacob Nybroe, fast, at Jyllands-Posten ikke kommer til at bringe Muhammed-tegninger. ”Vold virker,” som han siger.

Dansk Folkepartis Søren Espersen angriber på Twitter medierne for ikke at bringe de tegninger, det hele handler om.

Men Pernille Vermund mener først og fremmest, det er politikerne, der har svigtet.

”Der er sket et kæmpe politisk svigt. Vi politikere har ansvaret for friheden og sikkerheden i det her land, og det politiske flertal skal sikre, at danskerne også kan nyde deres grundlovssikrede rettigheder som ytringsfrihed i hverdagen,” siger hun.

Weekendavisen: Indlysende frygt

Men hvad siger medierne?

Journalisten har været i kontakt med en stribe danske medier. Stort set alle har bragt den ikoniske grønne forside, siden den udkom i 2015. Flere medier overvejer også at bringe den anden tegning.

Weekendavisen har bragt flere Muhammed-tegninger de seneste måneder. I september bragte Weekendavisen den Charlie Hebdo-tegning, hvor Muhammed tager sig til hovedet og kalder islamister for ”idioter”. For nogle uger siden var det Kurt Westergårds tegning med bomben i turbanen, som ledsagede en leder, og kort efter bragte Weekendavisen nogle illustrationer fra Kåre Bluitgens børnekoran i en anmeldelse.

”I forhold til andre trykte medier, så lever vi nok mere op til princippet om at bringe Muhammed-tegninger som illustrationer, når det er relevant. Jeg kan i hvert fald konstatere, at selv om tegningerne har været meget relevante, så er der de seneste par år blevet længere og længere imellem, at de bliver bragt,” siger chefredaktør Martin Krasnik.

Hvad tror du, det er udtryk for?

”Det er helt indlysende udtryk for frygt. Frygt for konsekvenserne og medarbejdernes sikkerhed. Det er jeg helt sikker på,” siger han.

Weekendavisen har ikke bragt tegningen af profeten med en stjerne i bagdelen – endnu.

”Hvis det faktisk var den, Samuel Paty fik hugget hovedet af for at vise, så er det naturligvis relevant at bringe den i en artikel om det,” siger Martin Krasnik.

Berlingske: ”Det er jeg ret sikker på, vi kommer til”

Tom Jensen fra Berlingske understreger, at avisen godt kunne have bragt de to tegninger – og formentlig kommer til det.

”Der er intet til hinder for, at vi bringer de illustrationer, når det er journalistisk relevant. Det har jeg også understreget for redaktionen, hvis nogen skulle være i tvivl.”
Tom Jensen afviser, at redaktionen har været bange for at bringe tegningerne.

”Det har intet med frygt at gøre. Jeg har ikke selv været opmærksom på, at det var lige præcis de to tegninger, det handlede om. Men vi kan sagtens bringe dem, og det er jeg ret sikker på, at vi kommer til,” siger Tom Jensen.

Avisen Danmark er ”som udgangspunkt tilbageholdende” med at bringe Muhammed-tegninger, forklarer chefredaktør Peter Rasmussen. Men det betyder ikke, at avisen – som udgives af Jysk Fynske Medier – aldrig vil bringe Muhammed-tegninger.

”Det har vi gjort, og det kan vi gøre. Men så er det udelukkende i en journalistik sammenhæng. Vi bringer ikke noget for at provokere eller se, hvad der sker,” siger Peter Rasmussen.

”De tegninger har en historie, som vi har set konsekvenserne af. Der skal være en god redaktionel grund til at bringe dem,” fortsætter han.

Er det en god grund til at vise tegningerne, at Samuel Paty blev dræbt på grund af dem, og at Nye Borgerlige i øvrigt vil trykke netop disse to tegninger?

”Det kunne være en god grund, og der er udmærkede argumenter for at bringe de tegninger. Men det er noget, der skal drøftes på et niveau over mig,” siger Peter Rasmussen og henviser til ansv. chefredaktør Peter Orry. Han er ikke vendt tilbage før Journalistens deadline.

Ekstra Bladet ombestemte sig

Politikens chefredaktør, Christian Jensen, skriver til Journalisten, at avisen ikke vil udelukke at bringe tegningerne.

”Vi udelukker bestemt ikke at bringe hverken disse – eller andre tegninger – men vi har ingen aktuelle planer om at gøre det her 14 dage efter det modbydelige drab på Samuel Paty,” skriver Christian Jensen.

Spørgsmålet er så følsomt, at Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen nåede at skifte mening, mens Journalisten researchede historien. I formiddags skrev han, at avisen ville bringe begge de to Muhammed-tegninger på søndag ”for at vise, hvor absurd det er”. Men i sidste øjeblik før publicering vendte Poul Madsen tilbage.

”Vi kommer ikke til at bringe tegningerne. Og vi kommer ikke til at vise Nye Borgerliges annonce, hvis den rummer de to tegninger,” siger han.

Poul Madsen forklarer, at han har vendt sagen med JP/Politikens Hus’ sikkerhedsfolk, medarbejdere og chefer.

”Vi vil gerne være modige, men vi har et helt særligt hensyn at vise til medarbejderne. JP/Politikens Hus har nærmest været under belejring i 15 år, og af hensyn til både Ekstra Bladets, men også Politikens og Jyllands-Postens medarbejdere, så kommer vi ikke til at bringe de tegninger,” siger han.

”Man kan kalde os kujoner, men vi har et særligt hensyn at vise til medarbejderne,” siger Poul Madsen.

 

 1 Dette er den ”milde” af de to tegninger fra Charlie Hebdo, som Samuel Paty viste i sin undervisning. Foto: Linda Kastrup/Scanpix Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

0 Kommentarer

Læs også

Jyllands-Posten

JP vil ikke bringe Muhammed-annonce: ”Vold virker”

30. OKTOBER 2020

Adam Holm lagde Muhammed på Facebook: ”Jeg håbede på et tegningernes domino”

14. JUNI 2017

Bladtegner-formand: Medier bør aldrig genoptrykke Muhammed-tegninger

29. APRIL 2015