Velkommen i Bolsonaros hademaskine: ”Nogle medier er værre end skrald”

Smædekampagner og personangreb er hverdag for pressen i Brasilien. ”Smædekampagnerne er vigtige, fordi de skal fremstille pressen som fjende af staten og folket,” siger journalist, der har sagsøgt præsidenten for injurier to gange

I slutningen af marts 2021 blev Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, dømt i en injuriesag mod den kvindelige journalist Patricia Campos Mello – for anden gang. Præsidenten havde året før insinueret, at Patricia Campos Mello var villig til alt (seksuelt) for at få en historie på forsiden. I januar 2021 vandt hun en lignende injuriesag mod en af præsidentens tre sønner.

Mønsteret er ikke enestående. Den tidligere militærmand og højrefløjspopulist Jair Bolsonaro og hans sønner har stået for omkring 500 verbale angreb på pressen alene i 2020, har Journalister Uden Grænser optalt.

Jair Bolsonaro er blevet kaldt ”den tropiske Trump”, fordi hans syn på demokrati og pressefrihed minder om den tidligere amerikanske præsident Donald Trump. Hvis du ikke er med Bolsonaro, er du imod ham.

Patricia Campos Mello, der har vundet de to injuriesager, er til daglig journalist på Brasiliens største dagblad, Folha de São Paulo, og forfatter til bogen ’Hademaskinen’. I bogen dokumenterer hun, hvordan Bolsonaro i følgeskab med sine tre sønner og flere af sine ministre angriber og miskrediterer alle, som ikke er enige med dem.

 

Pressefriheden under angreb i Brasilien 1 ”Deres smædekampagner forsøger at omforme virkeligheden – og den virkelighed, befolkningen opfatter,” siger Patricia Campos Mello. Foto: Evaristo Sa/AFP/Ritzau Scanpix, Patricia Campos Mello.

Smædekampagner

”Præsident Bolsonaro og hans sønner har en bevidst og systematisk strategi, hvor de udvælger en fælles fjende. I dette tilfælde pressen, der bliver gjort til syndebuk,” forklarer hun.

Patricia Campos Mello siger, at præsidenten og hans sønner mener, at pressen burde være patriotisk og for eksempel beskæftige sig mindre med coronakrisens bagside.

”Deres smædekampagner forsøger at omforme virkeligheden – og den virkelighed, befolkningen opfatter. Smædekampagnerne er vigtige, fordi de skal fremstille pressen som fjende af staten og folket,” siger Patricia Campos Mello.

Injuriesagen anlagt af hende er kun om én af en række mands­chauvinistiske udtalelser fra præsidenten. Og de gøder jorden for et had mod kritiske journalister blandt dele af befolkningen, mener Patricia Campos Mello.

”Når angrebene er mod kvindelige journalister som mig, rammer de endnu et fordomsfuldt punkt hos nogle borgere,” siger Patricia Campos Mello.

Hun fortæller, at pressefriheden er svækket på en række punkter. Bolsonaro-regeringen forholder eller forsinker for eksempel adgang til offentlige kilder og bruger den nationale sikkerhedslov til at intimidere og arrestere modstandere og selv journalister, forklarer hun.

I 2019 blev Patricia Campos Mello i New York tildelt International Press Freedom Award fra Committee to Protect Journalists for sit arbejde. Men hjemme i Brasilien har hun i flere måneder haft livvagt som følge af hendes verbale clinch med præsidenten.

Selv har Jair Bolsonaro bedyret, at han er åben for kritik fra pressen.

”Men det er utroligt, hvordan alle nyheder på alle netmedier hænger regeringen ud. Vi reagerer, fordi vi gør det rigtige, og det er ikke nemt at gøre det rigtige,” forklarede han i et interview i januar 2021.

Hans tidligere udenrigsminister, Ernesto Araújo, har sagt, at Bolsonaros angreb på pressen blot er udtryk for præsidentens ”stil”.

Undergraver pressefrihed

Ana Prado, leder af fakultetet for kommunikation på universitetet i Pará-delstaten i Brasilien, siger, at betingelserne for pressen er blevet forværret.

”Præsidenten opfatter undersøgende journalistik og kritiske journalister som statsfjender og foragter det åbenlyst. Hans aggressive og homofobiske attitude undergraver Brasiliens demokratiske institutioner,” siger Ana Prado.

Ifølge Ana Prado har spændingen mellem regeringen og pressen aldrig været større, siden Brasilien fik demokrati tilbage i 1985.

”Bolsonaro støtter åbenlyst dømte menneskeretsforbrydere fra diktaturet 1964-85, så med andre ord har Brasilien siden diktaturet ikke haft en præsident, der er lige så respektløs over for journalister,” siger Ana Prado.

Hun forklarer, at undertrykkelsen af journalister er accepteret fra toppen af samfundet og ned.

”Journalister i Brasilien bliver i nogle tilfælde afskediget, hvis de kritiserer regeringen eller Bolsonaro, hvilket er svært at undgå på grund af hans inkompetente tackling af Covid-19-pandemien,” siger Ana Prado.

Brasilien er sammen med USA et af de lande i verden med flest døde på grund af corona. Ligesom Donald Trump undervurderede Bolsonaro ifølge kritikerne farligheden af Covid-19.

”Hold op med at klynke. Hvor lang tid har I tænkt jer at blive ved med at tude?” sagde Jair Bolsonaro i en offentlig tale om coronasituationen i marts 2021.

 

Sundhedsvæsenet har været på randen af kollaps på grund af Covid-19. Men det kunne have set meget værre ud, hvis det ikke havde været for uafhængige medier, der indsamlede data om vaccinerede, smittede og døde, fordi de officielle regeringskilder ikke var pålidelige.

”Pressens dækning af pandemien har været afgørende for, at Brasilien ikke i dag står i en endnu værre situation,” siger Maria José Braga, formand for det brasilianske journalistforbund, om mediernes rolle under coronapandemien.

Men generelt er der ikke meget at glæde sig over for journalistforbundet i Brasilien.

Maria José Braga kalder præsidentens udtalelser vendt mod journalister for ”hadretorik”. Bolsonaro anerkender hverken pressens rolle i et demokratisk samfund eller journalistforbundet, som han ønsker at opløse.

”Pressefriheden er under angreb. Dét er virkeligheden i Brasilien,” siger Maria José Braga.

 

BOLSONAROS ANGREB PÅ PRESSEN

December 2019:

”Du har et bøsse-fjæs, men ikke af den grund anklager jeg dig for at være homoseksuel,” sagde Jair Bolsonaro til en mandlig journalist på et pressemøde, da denne spurgte ind til en hvidvasknings-sag mod præsidentens søn Flavio Bolsonaro, fra dennes tid som deputeret for Rio de Janeiro-delstaten.

Februar 2020:

”Hun ville opnå en forside, koste hvad det ville,” sagde Jair Bolsonaro om den kvindelige journalist Patricia Campos Mello fra Brasiliens største dagblad, Folha de Sao Paulo.
For dén udtalelse anlagde Patricia Campos Mello en injuriesag mod præsident Jair Bolsonaro, som hun vandt i marts 2021. Bolsonaro blev idømt en bøde på 3.500 dollars. Han havde insinueret, at hun havde tilbudt kilder sex for information om en historie, hun arbejdede på i 2019. Hun forsøgte at bevise, at Bolsonaro og hans støtter spredte fake news om det rivaliserende arbejderparti under valgkampen i 2018, der førte Jair Bolsonaro til præsidentposten.

August 2020:

”Chancerne for, at I overlever (Covid-19), er mindre end mine. I er nogle skiderikker,” råbte Jair Bolsonaro ved et officielt arrangement, hvor han lige forinden havde truet en journalist med at ”smadre hans hoved med slag” i forbindelse med en journalists spørgsmål til en hvidvasknings-skandale med præsidentfruen indblandet. Ved samme event gentog Jair Bolsonaro de udokumenterede påstande om, at hydroxyklorokin er effektivt mod Covid-19.

Januar 2021:

”Når jeg ser, at pressen angriber mig for overfakturering af kondenseret mælk og andre fødevarer til regeringen, så er mit svar, at de kan skride derhen, hvor de blev født af en luder. Og at de kan stikke de kondenserede mælk op i røven,” sagde Jair Bolsonaro i kølvandet på en skandale om overforbrug af fødevarer, herunder kondenseret mælk i hans regering og ministerier.

Januar 2021:

”Nogle medier er værre end skrald, for skrald kan genbruges,” sagde Jair Bolsonaro ved et pressemøde, hvor han også sagde, at ”landet er bankerot, og der er intet, jeg kan gøre. Pressen er ansvarlig for panikken i landet og for de tabte liv under pandemien – en national skam.”

0 Kommentarer

Læs også

Organisation efter bombardement:

Organisation efter bombardement: ”Angreb på medier er en krigsforbrydelse”

17. MAJ 2021

FN-rapport: Tre fjerdedele af kvindelige journalister bliver chikaneret

15. MAJ 2021